Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 171 til 1 178 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
Hvor lenge er trostunger avhengig av hjelp til å finne mat?
Hvor lenge etter at en trostunge har forlatt redet har den behov for hjelp av foreldrene til å skaffe nok mat?
Er en trost avhengig av en "flokk" for å overleve eller kan de klare seg alene og i hovedsak hekker sammen?
Takk!
I. (01.07.2024)
Svar:
De fleste troster klarer seg nok alene med hensyn til matsøk. Vet ikke hvor lenge ungene mates av foreldrene etter at de hopper ut fra reiret, men sannsynligvis noen uker (kanskje 2-3 uker for å anslå en kvalifisert gjetningstid).
Roar Solheim (01.07.2024)
Masse grønn sisik
Vi har foret med solsikkefrø med skall i flere år, har fem fôringsplasser. I år har vi servert frø uten skall på tre av plassene, der kryr det nå av grønn sisik 15-20 som svermer rundt og ser ut til å spise hele dagen. Vi observerte noen grønnsisik i fjor, men nå tar det helt av. De tømmer lageret ganske fort. Dompap, svartmeis, toppmeis, spettmeis, flaggspett foretrekker frø med skall, eller kommer kanskje ikke til der grønnsisiken svermer?
E.A.J. (01.07.2024)
Svar:
Tror ikke de artene du nevner lar seg stoppe for å besøke en fóringsplass på grunn av en grønnsisikflokk.
Roar Solheim (01.07.2024)
Svaleunger
Hei.
Vi har et svalerede med nyklekte egg i gapahuken på hytta. Denne gapahuken har vi fått beskjed om og rive da den ikke er godkjent av kommunen. Så til mitt spørsmål, må vi vente til alle svalene er flydd av gårde og er svaler en fredet fugl?
W.H. (01.07.2024)
Svar:
Ja og ja. Her bør dere la svalene få ungene sine på vingene før dere starter med riving.
Roar Solheim (01.07.2024)
Fjær
Hei,
Er det mulig å se hvilken fugl disse fjærene kommer fra? Ca 45 cm
N.N (01.07.2024)
Svar:
Ser ut til å kunne være fra havørn.
Roar Solheim (01.07.2024)
Hvilken fugl?
- Hvilken fugl er det vi hører lyden av på denne videoen (bare hørt om kveldene)?
- Og høres det ut som den har unger med seg?
Filmet i går kveld (30.6.24) klokken ca midnatt.
Vinnes - Fusa- Vestland Fylke.
Håper på svar 🕵🏻♀️🤞🏻 -og håper svaret erUGLE 😅
G..F.V. (01.07.2024)
Svar:
Kattugle.
Roar Solheim (01.07.2024)
Vaktel i Salten
Ny fuglelyd for meg.Har hørt den over mange uker,men ikke sett den,fikk heller ikke tatt opptak av lyden.I dag tok fuglehunden stand i utkant av åkeren og da fløy vaktelen opp og jeg kunne få bekreftet at lyden tilhørte en vaktel. Er det vanlig?
I.S. (01.07.2024)
Svar:
Ikke akkurat vanlig, men vaktel kan dukke opp over alt i landet.
Roar Solheim (01.07.2024)
Hvordan ta vare på larve
Hvilken larve er dette? Og hva trenger den for å overleve?
M. (30.06.2024)
Svar:
Dette er larve av nattpåfugløye. Disse larvene spiser blader fra flere ulike løvtrær. Osp og selje kan forsøkes. Den vil til slutt spinne seg en kokong hvor den forpupper seg inne i, for å klekkes neste vår.
Roar Solheim (01.07.2024)
Fugleunger som ikke får mat
😔Når 2-3 fugleunger i kassen skriker etter mat over lang tid (1-2 timer), og ingen fuglemor og far kommer med mat, hva betyr dette og hva kan gjøres? Er de fortsatt der, men tar en lang pause? Er det sannsynlig at begge er døde? Har både mor og far forlatt ungene sine som sikkert snart er flyvedyktige?
Og hva gjør jeg? Kan vel ikke bare la de sulte ihjel? Sitter med kikkert inne og ser. Flere timer nå. Ingen ut og ingen inn. Åpner døren og hører at de skriker etter mat. Hva med pipette? Hjelpe de ut, kanskje de kan fly?
M. (30.06.2024)
Svar:
Det er dessverre mange fugleunger som omkommer i reiret, enten fordi foreldrene ikke klarer å finne nok mat, eller hvis en eller begge foreldre dør av ulike årsaker. Det kan være deprimerende å oppleve, men hvis vi skulle redde alle fugleunger på linje med at vi forsøker å redde våre egne unger, ville vi knapt fått tid til annet. Hvis en til tross for dette likevel vil forsøke å redde fugleunger som ser ut til å ha mistet foreldrene, må de fores jevnlig med insekter, f. eks. melbillelarver (melormer). Det er en krevende oppgave.
Roar Solheim (01.07.2024)