Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 406 til 1 413 av totalt 50 296 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken duesort er dette?

Disse to kom på besøk, har aldri sett dem før. Det er vel duer, er det voksen fugl eller unger?

N.P. (05.07.2024)

Svar:

Umulig å besvare uten bilde, dessverre.

Roar Solheim (05.07.2024)


#Økologi og atferd

Mobbing måke - måke

Hei. Var i Hamar i går og parkerte nede ved Mjøsa. Da jeg skulle hente bilen var det masse støy fra 30-40 måker. De mobbet alle en måke på bakken. Trolig var måken som ble mobbet en ung fugl. Noen stupbombet ned mot den stakkakar fuglen, andre gikk på bakken og hakket mot ryggen og bakenden. Ungfuglen gikk med en vinge litt ut fra kroppen og så ut til å ha flere blødninger på ryggen. Jeg gikk bort til den mobbe de fuglen, den reagerte lite, men alle de endre fløy unna. Ungfuglen ble stående, gikk noen skritt mot Mjøsa. Jeg lot som jeg gikk, ventet bak svingen i 5 min, da begynte flokken å angripe igjen. Ungfuglen sto rolig og gjorde ikke noe for å unngå angrepene. Jeg gikk tilbake og klappet og bråkete. Angriperne ble borte igjen, men Ungfuglen ble stående. Ventet 5 min igjen og nå kom ikke angriperne tilbake mens jeg var der. Snakket med noen kommunalt ansatte, spurte om de kunne hente den og la en veterinær se på den, men svaret var "hmm" Jeg er jeger har skutt mange dyr, storfugl os

E.L. (05.07.2024)

Svar:

Slik "mobbing" eller angrep på skadde eller "unormale" individer skjer hos mange fugler og pattedyr som lever i flokk. Uvisst om hva som ligger bak, men det KAN ha sammenheng med en overlevelsesmekanisme for å fjerne syke individer som kanskje kan være til skade for de andre. Sosiale dyrearter kan også være empatiske og hjelpe skadde individer, så denne oppførselen er ikke nødvendigvis enkel å tolke.

Roar Solheim (05.07.2024)


#Diverse

Due?

Bilde vedlagt spørsmålet

Disse to fuglene stakk seg ut i mengden! Hva er de?

N.N (05.07.2024)

Svar:

Byduer/tamduer - de kommer i mange fargevarianter.

Roar Solheim (05.07.2024)


#Diverse

Vaktel

Jeg er nysgjerrig på om den lille VAKTELEN har noen særlig hekkesuksess her i Norge? Jeg har inntrykk av at det er flest enkeltfugler som observeres gjennom at noen hører det karakteristiske "vaktelslaget" "bytt byll-ytt". Bare ut ifra kalleropet til vaktelen er det jo vrient å vite om det er et PAR som har slått seg ned i området, eller om det kun er snakk om en enslig fugl.

E.B. (04.07.2024)

Svar:

Vi kjenner dårlig til hvordan hekkesuksessen til vaktel er i Norge. Men arten må åpenbart kunne reprodusere seg i landet. Alle vaktelhannene som synger/roper rundt omkring dukker selvsagt ikke opp her alene. Det er rimelig å anta at vaktler som de fleste andre fugler, ankommer med en jevn kjønnsfordeling, dvs at halvparten av vaktlene som dukker opp i Norge, er hunnfugler. Dermed må det nødvendigvis resultere i hekkinger rundt omkring, men ingen har etter min kunnskap forsøkt å finne ut av artens hekkesuksess her i landet. En fremtidig utfordring?

Roar Solheim (05.07.2024)


#Sykdom og skader

Syk fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Denne skjæra har vært i hagen vår de siste dagene og vi la merke til at den så deformert ut i hodet. I dag fant vi den død i oppkjørselen. Ser ut som det er øyet som har blitt stort- stakkar!

Synes det har vært mye leven og bråk fra skjorene de siste dagene i hagen- kan det tenkes at fuglen har blitt hakket/utstøtt og plaget av de andre?

Tenkte å sende inn bilde i tilfelle dette er fugleinfluensa eller noe.

N.N (04.07.2024)

Svar:

Denne har en uvanlig stor byll i øyet, og dette er ikke noe denne fuglen kunne ha levd særlig lenge med. De andre skjærene kan ha mobbet/jaget den vekk på grunn av fuglens unormale tilstand.

Roar Solheim (04.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Så disse to fly over vidden mellom ulriken og fløyen i dag. Lurer på hva slags fugler dette kan være…

N.N (04.07.2024)

Svar:

Havørn.

Roar Solheim (04.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

En liten fugl kom inn i stua vår i dag. Jeg lurte på om dette en blåmeis unge?
På forhånd takk for svar

K.M.A.T. (04.07.2024)

Svar:

Ja, ung blåmeis.

Roar Solheim (04.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugleart er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, har besøk av mange forskjellige fuglearter i hagen
men klarer ikke å finne ut hvilke fugl dette er.
Den en veldig kjapp og ligner litt på linerle, men er ikke lik
linerlen vi ofte får besøk av. Det er første gang vi ser den her.

S. (04.07.2024)

Svar:

Ser ut til å være en steinskvett.

Roar Solheim (04.07.2024)

««første 1 406 - 1 413 av 50 296 siste»»