Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 092 til 1 099 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
Hvor lang tid tar det fra småfugl begynner å lære seg å fly til de kan det?
Vi har noen bittesmå fugler bak hagen. Hvert år har de fugleunger og i midten/slutten av forrige uke begynte ungene å røre på seg. Det hjelper ikke å ha bjelle på kattene, for fugleungene er så små at de ikke klarer å komme seg noe sted uansett om de hører dem. Kattene er derfor i husarrest inntil videre (dessverre fikk de tak i en unge før vi skjønte at ungene var igang). Hvor lang tid tar det fra de er igang med å prøve seg til de er flyvedyktige? Jeg vet dessverre ikke arten, men selv de voksne er veldig små. Tipper de voksne er rundt 10 cm fra nebb til halespiss. På forhånd takk!
L. (07.07.2024)
Svar:
Små spurvefuglunger flyr nok ganske bra etter en ukes flyvetrening ute.
Roar Solheim (07.07.2024)
Katteproblem
Hei. Vi har en fuglekasse montert på husveggen. Der har et pilfinkpar rigget seg til og klekket ut noen unger.
Dessverre oppdaget vi en nabokatt som satt på lokket med forlabben ganske langt inn i hullet i forsøket på å få tak i noen unger.
Det er et tregjerde rett under kassa, om lag 1 meter til kassetaket, som katten antakelig har tatt sats fra for å komme seg opp på.
Nå er vi bekymret for hvordan det skal gå. Vi prøver å finne ut en måte å hindre katten. Har dere noen råd?
N.N (07.07.2024)
Svar:
Du kan lage en nettingtunell på ca 10 cm og sette rundt hullet. Da klarer ikke katta å få inn en labb i hullet. Deretter - skrem katta så kraftig du kan for å få den til å holde seg borte.
Roar Solheim (07.07.2024)
To store fugler, høye skrik, avløste hverandre
Gikk i blandet skog, Bærum øst, idag, minst to store fugler skrek høyt og skarpt og avløste hverandre. Hva? Gått her i 30 år, aldri hørt denne fuglelyden. Kl 16.
E. (07.07.2024)
Svar:
Må ha opptak av lyden for å finne ut hva dette kan ha vært.
Roar Solheim (07.07.2024)
Kjøttmeisunger
Hei jeg har to spørsmål 1 kan man mate fugle unger mark mens man har handker på? 2 skal fugle morgen ligge å ruge på ungene etter de har klekket?
A. (07.07.2024)
Svar:
Fugler står over ungene sine og varmer dem til ungene er store nok til at de klarer å opprettholde kroppstemperaturen på egen hånd. Du trenger ikke hansker for å mate en fugl.
Roar Solheim (07.07.2024)
Tjeld
Hei , hvis tjelden mislykkes med avkommet/eggene, legger de nye egg samme år?Eller venter de til «neste år?
L.M.6. (07.07.2024)
Svar:
Det KAN de gjøre, men det avhenger av hvor tidlig eller sent i hekkesesongen de mister første kull.
Roar Solheim (07.07.2024)
Måler på jordet
Hei. Bor i et landbrusområde nord for Oslo , her er det et jorde hvor graset nettopp er slått og presset i rundballer, nå kommer måker i store flokker hver dag og spiser et eller annet, bare på det ene jordet, dette har ikke skjedd før, hva kan det være de spiser ? Vet det er mye jordråtter og brunsnegle der, eller kan det være spesielle vekster.?
B.T.H. (07.07.2024)
Svar:
De spiser mark og insekter, og korn der det ligger igjen slikt.
Roar Solheim (07.07.2024)
Kan dette være en jernspurv?
Hei. Så denne lille fuglen ved siden av gråttrosten. Hva slags fugl kan det være? Dette er i Oslo.
G. (07.07.2024)
Svar:
Dette ER en jernspurv, ser ut til å være en ungfugl.
Roar Solheim (07.07.2024)
Døde fugler
Heisan 😊
Jeg går å lurer på en ting om dagen, og tenkte kanskje dette er stedet hvor noen smartinger kan gi meg et svar.
Iløpet av sommeren har jeg lagt merke til at det ligger veldig mange døde fugler langs vegen, spesielt langs E6. Mens ikke langs f.eks. gangfelt eller lignende. Så det jeg lurer på er:
1. Hvorfor er det så mange døde fugler sammenlignet med når som helst tidligere.
2. Hvorfor ser jeg dem «bare» langs vegen?
(Bildet lagt ved er ikke mitt, det er et tilfeldig fra Google)
D.S. (07.07.2024)
Svar:
Dette har sammenheng med at det er særlig unge fugler som blir påkjørt og havner langs veien. Selvfølgelig er det de du oppdager lettest, siden vi forflytter oss mest langs veier, OG fordi de døde fuglene ligger åpent, ikke gjemt nede i vegetasjonen. De som treffes av bil og havner nede i veigrøfter eller litt ut fra veien, skal det godt gjøres at du får øye på.
Roar Solheim (07.07.2024)