Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 353 til 360 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Pjuskete skjærer
Jeg har over flere år hatt en skjære familie på tomten, som jeg mater. Skjære paret er helt trygg på meg, og kommer ofte og setter seg ved siden av meg eller med ryggen til meg og pludrer og steller fjærene sine. Hver juli kommer de hit med fugleungene som har overlevd. Den ene, tror det er hunnen, har noen hvite merker rundt øyet. I år hadde de tre unger. Den minste, ser forferdelig pjusk ut i drakten med masse hvite merker rundt øynene/hodet. Alle ungene er rufsete, men den minste spesielt. De ser ellers helt frisk ut, med masse energi og spiser normalt. Men er dette noen kjent sykdom? Jeg har forsøkt å finne bilder på nettet for å identifisere det jeg ser, uten hell.
S.H. (08.09.2024)
Svar:
Det er4 mulig at de bare er i ferd med å skifte fjær, og ser pjuskete ut før de nye er helt utvokst. Dessverre umulig å vurdere uten bilde, og heller ikke da enkelt.
Roar Solheim (08.09.2024)
Har det blitt Færre Ringduer og samtidig flere kråkefugler?
Hei. Jeg synes det har hvert endel færre Ringduer på Østlandet i 2023 og 24, og samtidig stadig økende bestand av Kaier og Kråker, stemmer disse observasjonene overens med tellinger og er det en sammenheng?
N.N (07.09.2024)
Svar:
Har dessverre ikke noen registreringer over større områder som kan bekrefte eventuelle endringer for disse artene, og i så fall skyldes det neppe noen sammenheng.
Roar Solheim (08.09.2024)
Måkene borte, Hegrekolonien vokser
Hei Ute på hytta hos oss i Råkvåg/Trøndelag har det alltid vært stor forekomst av måker. Nå er disse nesten fraværende, og i stedet har vi fått en stor koloni med hegre. Kan det være slik at hegre fortrenger måkene?
A.K.N.S. (08.09.2024)
Svar:
Neppe. Det er mer sannsynlig endring i hvilke fiskearter som finnes som mat for måkene og gråhegrene. Mulig at noe har endret seg der.
Roar Solheim (08.09.2024)
Små fugler forsvunnet plutselig
Andebu/Høyjord . Fra ca. andre uke av august , har observert at nesten alle små fugler som var aktive her forsvunnet. Stor aktivitet av alle typer av trost, spurv, meis , er ikke lenger synlig, og ikke skjære heller , som har vært stor plage her.Det ikke har skjedd før. Hvordan forklare det?
A.B. (08.09.2024)
Svar:
Det er ikke noen enkle forklaringer på slike observasjoner, dessverre.
Roar Solheim (08.09.2024)
Hvilken fugl hører vi her?
Jeg har hørt denne nattestid/grålysning flere kvelder i august og september i år. I Agder. Hvilken fugl er det? Vedlagt videofil uten bilde, kun lyd.
N.N (08.09.2024)
Svar:
Kattugle hunn.
Roar Solheim (08.09.2024)
Fuglemat nok i tre uker
Hei! Jeg mater en familie på tre blåmeiser. Jeg skal dessverre bli innlagt på sykehus i tre uker og er litt bekymra. Hvilken type mat og hvor mye mat kan dere anbefaler for at de har nok mat i tre uker?Jeg bor i byen og mater de fuglene fra balkong. Takk for svar❤️
S.C. (07.09.2024)
Svar:
Meiseboller i metallnett og halve kokosnøtter kan egne seg. Men meisene finner lett mat andre steder dersom det blir tomt hos deg.
Roar Solheim (08.09.2024)
Skarv langs kysten
Det er enorme mengder med skarv som hviler/hekker i en fjellside i Øygarden Nord Vest for Bergen. Pleier de bytte plasser? Har aldri sett slike mengder med skarv her før.
K.H. (08.09.2024)
Svar:
Skarver er ofte nokså tradisjonsbundet. Kan dessverre ikke forklare eventuelle endringer lokalt.
Roar Solheim (08.09.2024)
Fuglene i Frognerkilen
Hei:
Hvor er det blitt av svanene og gjessene i Frognerkilen?
N.N (08.09.2024)
Svar:
Det kan jeg dessverre ikke vite.
Roar Solheim (08.09.2024)