Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 413 til 420 av totalt 50 021 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi er usikre på hvilken fugl dette er og diskusjonene er mange. Kan dere hjelpe oss?

T. (09.09.2024)

Svar:

Ung hønsehauk.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Diverse

Rovfugldebatt

Man ser i økende grad debatt om at det er så voldsomt mye rovfugl i fjellet og at noen ønsker å jakte på disse da «bestanden har tatt helt av». Ifølge rovbase er kongeørnbestanden stabil. Selv må jeg innrømme at jeg også har inntrykk av å se mer rovfugl, selv om det muligens heller er overvekt av tårnfalk/ fjellvåk o.l. Men disse spiser jo i hovedsak mus/lemen. I tillegg hører man om at gnagerbestandene og rypebestanden sliter. Har du noen teori på hvorfor det virker til å være mer rovfugl når man kanskje skulle tro det heller skulle være mindre av de, tatt i betraktning mindre byttedyr i fjellet?

Ø. (09.09.2024)

Svar:

Dette er helt klart en feiloppfatning. men noen tror at det er predatorene som styrer mengden av maten sin (mens det omvente er det økologisk riktige), og da blir enhver rovfugl lett ansett som "en for mye", dessverre. Musespiserne svinger i takt med smågnagerne, og de svinger med 3-4 år mellom toppårene. Vi forventer et toppår eller godt oppgangsår for smågnagere over hele Østlandet kommende sommer.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Sykdom og skader

Sidensvans

Hei i 2 døgn har jeg tatt vare på en sidensvans som fløy i vinduet og skadet seg, nå har den kommet seg og spiser og er nysgjerrig ( har den i en sko eske) har prøvd flere ganger å sette den ut, virker sånn at han ikke får den ene vingen med seg. Hva gjør jeg? Kan det være at den trenger litt tid i det fri før den får til å fly igjen? Men er så redd Sjura/kråka de kommer med en gang jeg prøver å sette den ut. Vis jeg må ha den lenger i pleie skal jeg finne en større eske?

M. (09.09.2024)

Svar:

Ja, du må nok holde den inne i lenger tid. Det kan ta opp til et par uker før en vingestrekk eller lignende er helt helbredet. Gi den bær og frukt. Overmodne epler og pærer er topp!

Roar Solheim (09.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva and er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Blant fleire stokkender ved Prestvannet i Tromsø er det ei and som ser ut som som ei stokkand, men er kvit på brystet. Er det ei stokkand med fargefeil, eller ein anna art?

K.J. (09.09.2024)

Svar:

Rømt tamand.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Diverse

Lavskrika

Aurdalsåsen, Valdres.
Tidligere hadde vi hyppig besøk av lavskrika året rundt. De siste to årene har de blitt fullstendig borte! Hvorfor?

P.M. (09.09.2024)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å vite årsaken til, men dersom det har vært hogst i området, kan det skyldes manglende eldre barskog.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Økologi og atferd

Lommene atferd

Vi observerer storlom ved Beltern i Nordmarka. Den sitter stille med utspente vinger ganske lenge av gangen. Hvorfor gjør den dette?

H.O.T. (09.09.2024)

Svar:

Dette har med sosiale signaler mellom lomene å gjøre. Tror det kanskje er en markering av territorialitet, men finner ikke adferden eksakt forklart i de bøkene jeg har tilgjengelig, dessverre.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl?

Så to like på størrelse med ravn. Leika seg, men lå seilte også sirkel. Vi var på toppen av en ås ca 650moh. Så tydelig rødfarge over ryggen og ytterste halvdel av vingene varhvite. Observasjonen ble gjort på østlandet.

N.N (08.09.2024)

Svar:

Fjellvåk kanskje(?).

Roar Solheim (09.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svart lavskrike

Har hørt disse mer enn sett dem. Lyder ligne på lavmælte skjærelyder.
(Har aldri sett skjære i området) Ligner på lyd av lavskrike jeg har hørt på opptak. Men ikke helt. Observerte 3 stykker i ei furu, v barskog overgang til innmark. Av størrelse mest som ei slank skjære. Nesten svart og langt nebb.
I hvert fall ikke noen brunfarger eller kort nebb som på bilder av lavskrike.
Austrheim kommune i Nordhordland

N.N (08.09.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å vurdere hva du kan ha sett uten bilde av fuglen, men det er nok ikke snakk om lavskrike i denne delen av landet.

Roar Solheim (09.09.2024)

««første 413 - 420 av 50 021 siste»»