Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 544 til 551 av totalt 50 306 spørsmål


#Diverse

Orrhane i fuglematetreet?

Vi er på hytta rett ved Randsfjorden. Mye skog. Har en furu der vi har matestasjoner for fuglene. Mye fugler her av alle slag: fra småfugler , de vanligste til Kjernebiter, Stilits og hakkespetter, nøtteskrike, nøttekråke, spurvehauk, hønsehauk, og skogsduer. I dag er vi ganske sikre på at vi så Orrhane.

Er det mulig?

M. (30.09.2024)

Svar:

Det kan hende, men den besøkte vel kanskje ikke fuglematen?

Roar Solheim (30.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Finnes det hybridfugler?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Så en fugl i går jeg ikke har klart å finne ut hva var. Den var omtrent så stor som en Kaie. Men jeg trodde ikke de hadde noe særlig hvitt i seg… Så hva var det jeg så?

M. (30.09.2024)

Svar:

Dette er en ren kaie, men den er leucistisk. Dvs den har en genfeil som gjør at enkelte fjær ikke tar opp farge under utvekst. Dette er ganske vanlig hos mange fugler.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Om kanadagjess og grågjess kan fly sammen i plog

Kan kanadagjess og grågjess fly i plog sammen? Jeg ser dem ofte sammen på bakken, men de trekker kanskje ulike steder?

A.F. (30.09.2024)

Svar:

Tror det kanskje er mer uvanlig, men enkeltindivider kan kanskje fly i flokk med andre arter dersom de ikke har artsfrender å fly sammen med.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Isolerer spurven vinterbolig

I det siste nå i høst har vi oppservert spurv med fjær eller dun i nebbet. Jeg lurer da på om spurten isolerer en plass for å ha som "varmebu" eller soveplass til vintern.

H.P. (29.09.2024)

Svar:

Det er nok heller reirbygging for sen hekking som foregår.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Trekkfugler

Lydløst gåse/andetrekk

Ved Eidsvoll stasjon så jeg i dag 28.september, flere «lurvete» trekk av gjess eller ender om nesten ikke ga lyd fra seg i flukt. Så ikke ut til å være de aller største. Dro østover. Finner ikke ut hvem det kan ha vært - ønsker aktuelle forlag. Er jo vant til ganske bråkete gåsetrekk rett over her vi bor på Hamar. Hører dem oftere enn vi ser dem. Og sånne var det definitivt ikke. Ønsker gjerne eventuelt svar på epost.

A.K.J. (28.09.2024)

Svar:

Vet dessverre ikke hvilken art dette kan ha vært, men kortnebbgjess er trolig de mest sannsynlige.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Trekkfugler

Trekkfugler ⁸

Når bestemmer flokken av gjess seg for når endelig avgang til Syden skal skje? Virker som de har mange prøveflyvninger hvor de lander igjen

I. (28.09.2024)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke, og trolig er det heller ingen andre enn fuglene selv som vet svaret på dette.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Diverse

Rognebær og gråtrost

Husket fra mange (30-60) år siden at rognebærtre i løpet av kort tid kunne bli tømt for store mengder bær i løpet av kort tid av store flokker med gråtrost! Nå får bærene henge uke etter uke både på fjellet og i lavlandet. Er trostebestanden minimalisert så mye at det ikke er fugl igjen til ta seg av dette matfatet? Er gråtrosten utryddingstruet ?

M.O. (28.09.2024)

Svar:

Det har åpenbart blitt færre troster de senere tiårene. Men noen ganger kan rognebærene bli hengende uspist fordi fuglene fremdeles har mye bær å beite på i skoggrensa. Først når den første snøen faller i fjellet, kommer trostene lavere ned og forsyner seg av rognebærene.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Stein i kråsen på tiur og annen hønsefugl

Hvor ofte må tiur fylle på med ny stein til kråsen. Hvor mye stein er det i kråsen og kan fuglen skille mellom ulik hardhet på steinene
Har dere noen gang hørt om at det i Sverige legges ut kråsstein til storfugl.

N.N (27.09.2024)

Svar:

Et interessant spørsmål som jeg dessverre ikke har svar på. Det ser ut til at skogshønsene kan plukke små kvarts-steinbiter på veiene, og de er jo temmelig harde.

Roar Solheim (30.09.2024)

««første 544 - 551 av 50 306 siste»»