Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 78 til 85 av totalt 50 011 spørsmål


#Fuglekasser

Reirmateriale

Kan jeg bruke halm til reirmateriale i uglekasse ?

K. (01.11.2024)

Svar:

Nei, du bør bruke treflis. Du KAN bruke kutterflis etter motorsagbruk, men hvis du finner morkne trestammer som du kan smuldre opp med fingrene, så er det det beste. 10 cm tykt lag i kassene.

Roar Solheim (01.11.2024)


#Økologi og atferd

Ungfugl, kongeørn

Kor lenge plar ungfuglane vere hos foreldra, etter hovudhekking (ca etter juni)

N.N (01.11.2024)

Svar:

Unge kongeørner kan bli foret av sine foreldre til oktober-november, noen ganger helt til ut i mars-april.

Roar Solheim (01.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødlig fugl - hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet ble tatt for mange år siden (2012) i Lillomarka utenfor Oslo/Nittedal - primo/medio september. Litt usikker på hva det er.

L. (01.11.2024)

Svar:

Dette er en ung dompap.

Roar Solheim (01.11.2024)


#Økologi og atferd

Svarttrost - adferd

I flere dager på rad har vi opplevd en spesiell oppførsel fra en svartttrost. Når vi står opp om morgenen i mørket/grålysinga sitter den på plena, 4-5 meter fra inngangsdøra. Den virker svær tam og reagerer ikke om vi går ut og inn, og heller ikke om vi snakker til den. Først trodde vi at den var skadet, men det er den ikke. Når vi går bort til den så flyr den av gårde når vi er på 1-2 m avstand. Men neste morgen er den tilbake på nøyaktig samme plass. Plassen er like ved, og nesten under greinene på en barlind.

P.R. (31.10.2024)

Svar:

Kanskje en som er vant til å få mat fra mennesker? Har selv en slik fugl, som kommer når den ser oss, og får oppkappet meisebolle på en skål.

Roar Solheim (31.10.2024)


#Økologi og atferd

Hvordan bor standfugler om vinteren?

Hei! Vi har høns og ender. Jeg ser at pilfinken og andre småfugler samler opp fjær og dun fra disse, samt kvist og lignende nå i seinhøsten. Hvorfor gjør de det? Hvordan bor standfugler om vinteren? Bygger de reir? Bruker de reira de har allerede? Hvis så, blir det ikke reirene overbefolka når mange voksne fugleunger skal være der?

N.N (31.10.2024)

Svar:

Både gråspurv og pilfink kan hekke sent på året, så dette er fjær til reirbygging.

Roar Solheim (31.10.2024)


#Fugleforing

Er det lov å forby fuglemating i offentlig park?

Det planlegges å sette opp skilter i offentlig park og dermed forby fuglemating. Er dette lov? Kan kommunen bare ta seg slik til rette? Hva med fuglene?

J. (31.10.2024)

Svar:

Det kan de nok - dette er forhold som lokal forvaltning kan vedta. Fuglene klarer seg bra uten mating, men mating av fugl er til stor glede for mange mennesker, som får nærkontakt med fuglene. DET er det viktigste argumentet mot slike forslag.

Roar Solheim (31.10.2024)


#Fugleforing

Om vitamintilskudd til ville fugler

Hei, lurer på om man om vinteren kan gi til ville fugler noen typer fôr med vitamintilskudd, beregnet til fuglene som bor hjemme, f.eks. til høner eller til papegøyer

N.N (31.10.2024)

Svar:

Det er det ikke behov for, ut over det som selges som vanlig fuglemat. Det er fettholdig mat fuglene er ute etter, for å få i seg energi.

Roar Solheim (31.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle?

Hei, me har høyrt denne lyden ein del om natta dei siste vekene. Me har tenkt at det er ei kattugle, men kan ikkje heilt kjenne igjen lyden frå andre lydklipp på sida her.

S.H. (30.10.2024)

Svar:

Ja, dette er kattugle. Hunnfugl-lyder.

Roar Solheim (31.10.2024)

««første 78 - 85 av 50 011 siste»»