Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 341 til 348 av totalt 50 308 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Hei, jeg hørte denne fuglen kl 08 på morgenen 08.11.2024, ved Tjomsevannet i Søgne/Kristiansand kommune. Kan det være en gresshoppesanger?
Hør vedlagt lydopptak.

Takk!

C.L. (08.11.2024)

Svar:

Nei, dette er varsellyden fra en gjerdesmett.

Roar Solheim (08.11.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En flokk lyse duer

I lengre tid har det rundt husene her vært en flokk på ca 10 fugler som jeg mener må være duer. De er lyse, ikke helt hvite, med sjatteringer i fargene, det går mot brunt, ikke blått. Virker litt mindre enn "vanlige" duer. Er det duer eller kan de være noe annet?

Ø.N. (07.11.2024)

Svar:

Veldig sannsynlig at dette er duer. Prøv å få tatt et bilde.

Roar Solheim (07.11.2024)


#Fugleforing

Når bør vi begynne å mate fuglene?

Er det på tide å mate småfuglene nå i november?
Vi bor i Oslo-området og ser at det fremdeles er gråtrost her som ennå ikke er dratt sørover. Trekkfugler bør vel ha dratt før vi begynner med matingen. Enkelte svarttroster overvintrer hos oss, men ikke andre troster.

G.T. (07.11.2024)

Svar:

Fuglene kan du mate hele året dersom du ønsker næropplevelsene med fuglene. Derfor er det ikke angitt noen anbefalte start-eller stopptider for fuglemating. Men allerede i oktober kan du få besøk av mange fugler på en fóringsplass.

Roar Solheim (07.11.2024)


#Diverse

Hvit storfugl (røy)

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvorfor er denne røya nesten helt hvit?

M. (07.11.2024)

Svar:

Denne har leucisme - en genfeil. Vanlig hos mange fugler, men dette er første gang jeg ser det på en skogsfugl. Hvis mulig, så er skinnet av interesse i museal sammenheng (kjøttet kan beholdes i så fall).

Roar Solheim (07.11.2024)


#Fugleforing

Hirse

Bilde vedlagt spørsmålet

Vil spurven spise disse hirsekolbene?

M. (07.11.2024)

Svar:

Ja, om ikke gråspurven, så sikkert sisiker og mindre meiser.

Roar Solheim (07.11.2024)


#Spor og sportegn

Hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant et par av disse fjærene på skogstur på Østlandet (Søndre Land) i dag.
Hvilken fugl tilhører dette? Er det ørn?
Jeg har søkt etter svar, men har ikke klart å finne en jeg kan påstå er samme art.

M.H. (07.11.2024)

Svar:

Mistenker vingefjær fra trane.

Roar Solheim (07.11.2024)


#Diverse

Gugl

hva er grunnen til at ugler i fangenskap har levetid enn de som lever fritt i naturen

R. (07.11.2024)

Svar:

Går ut i fra at du mener LENGRE levetid? (ordet lengre mangler...).
ALLE fugler lever lengre i fangenskap enn ute i naturen, fordi de slipper å bli syke eller spist av rovdyr når de når høy alder. Det samme gjelder også for de fleste andre dyr i fangenskap (dvs dyreparker med gode livsbetingelser for dyrene).

Roar Solheim (07.11.2024)


#Diverse

Kråker som ikke kan fly

I mitt nabolag er det to kråker som ikke kan fly. De hopper og flakser rundt. De ser friske ut men de klarer ikke å lette og fly avgårde. Jeg mater de siden det nå går mot vinter. Er det noe jeg kan sette ut til de sånn at de er trygge om nettene. En slags kasse e.l? Jeg vet at det jeg eventuelt setter ut må ha to åpninger. Har blitt litt glad i disse to, de vet at når heg kommer så er det mat å få, selv om de holder seg litt på avstand. Og hva kan grunnen være til at de ikke kan fly. En tredje kråke som sannsynligvis tilhører samme flokk er på rehab da den var veldig pjusk.

Å. (07.11.2024)

Svar:

Nei. Tror ikke kråker vil like å hoppe INN i noe, og det kan faktisk gjøre dem mer utrygge. Vanskelig å vite hvorfor de ikke klarer å fly, men dårlig fjærutvikling KAN være en årsak (lite næring under ungeperioden - samme grunn som at en del kråker får hvitfargede vingefjær). Viktigste du kan gjøre er å gi dem noe mat nå og da.

Roar Solheim (07.11.2024)

««første 341 - 348 av 50 308 siste»»