Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 410 til 417 av totalt 50 379 spørsmål «forrige neste»
Er dette en rype?
Hei! Lurer på om dette er en rype? Observerte fuglen langs østside-veien, på vei til Rena sentrum i dag. Det er kort avstand til Glomma, og fuglen gikk å beitet langs veikanten. Veien er ganske trafikkert til tider, og det er hus i nærheten. Det er også jordbruk, med kornåkere rundt der den befant seg. Den var ikke synlig redd, og vi kunne fint ta bilde av den. Vi observerte den på samme sted når vi var på vei hjem igjen også, ca. 1 time senere.
Hva kan årsaken til at den oppholder seg så nære vei og bebyggelse være? Kan den være syk, eller påvirket av noe den har spist? (Gjærede bær?)
L.M. (08.11.2024)
Svar:
Tror dette er en lirype, og det er neppe noe i veien med fuglen.
Roar Solheim (08.11.2024)
Fugler som skriker
På Tenerife opplevde vi at morgen og ettermiddag kom det flokker med fugler som skrek høyt og fløy utrolig synkront og raskt som små jetfly. De samlet seg i trærne bak hotellet før de før videre. På avstand så de grå ut, men kan ha vært grønne. Har du en idé om hva slags fugler det var?
A. (08.11.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å si ut i fra denne beskrivelsen, men det har mest sannsynlig dreiet seg om en flokk finkefugler. Grønnaktig kan tyde på grønnsisik.
Roar Solheim (08.11.2024)
Hvilken fugl er dette?
Hei, jeg hørte denne fuglen kl 08 på morgenen 08.11.2024, ved Tjomsevannet i Søgne/Kristiansand kommune. Kan det være en gresshoppesanger?
Hør vedlagt lydopptak.
Takk!
C.L. (08.11.2024)
Svar:
Nei, dette er varsellyden fra en gjerdesmett.
Roar Solheim (08.11.2024)
En flokk lyse duer
I lengre tid har det rundt husene her vært en flokk på ca 10 fugler som jeg mener må være duer. De er lyse, ikke helt hvite, med sjatteringer i fargene, det går mot brunt, ikke blått. Virker litt mindre enn "vanlige" duer. Er det duer eller kan de være noe annet?
Ø.N. (07.11.2024)
Svar:
Veldig sannsynlig at dette er duer. Prøv å få tatt et bilde.
Roar Solheim (07.11.2024)
Når bør vi begynne å mate fuglene?
Er det på tide å mate småfuglene nå i november?
Vi bor i Oslo-området og ser at det fremdeles er gråtrost her som ennå ikke er dratt sørover. Trekkfugler bør vel ha dratt før vi begynner med matingen. Enkelte svarttroster overvintrer hos oss, men ikke andre troster.
G.T. (07.11.2024)
Svar:
Fuglene kan du mate hele året dersom du ønsker næropplevelsene med fuglene. Derfor er det ikke angitt noen anbefalte start-eller stopptider for fuglemating. Men allerede i oktober kan du få besøk av mange fugler på en fóringsplass.
Roar Solheim (07.11.2024)
Hvit storfugl (røy)
Hvorfor er denne røya nesten helt hvit?
M. (07.11.2024)
Svar:
Denne har leucisme - en genfeil. Vanlig hos mange fugler, men dette er første gang jeg ser det på en skogsfugl. Hvis mulig, så er skinnet av interesse i museal sammenheng (kjøttet kan beholdes i så fall).
Roar Solheim (07.11.2024)
Hirse
Vil spurven spise disse hirsekolbene?
M. (07.11.2024)
Svar:
Ja, om ikke gråspurven, så sikkert sisiker og mindre meiser.
Roar Solheim (07.11.2024)
Hvilken art?
Fant et par av disse fjærene på skogstur på Østlandet (Søndre Land) i dag.
Hvilken fugl tilhører dette? Er det ørn?
Jeg har søkt etter svar, men har ikke klart å finne en jeg kan påstå er samme art.
M.H. (07.11.2024)
Svar:
Mistenker vingefjær fra trane.
Roar Solheim (07.11.2024)