Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 276 til 283 av totalt 50 284 spørsmål «forrige neste»
Hjulpet en skadet fugl. Trolig en konglebit.
Jeg satt i stua og hørte en skikkelig dunkelyd i vinduet. Da vi går og undersøker ser vi en fugl som halter litt rundt før den stopper opp og legger seg ned og virker som den puster veldig tungt. Vi leste her på siden at vi skulle vente og se an situasjonen før vi gjorde noe. Etter en liten stund ser vi at den fortsatt ligger så samme plassen med nebbet åpent og øynene på halvt hold. På grunn av en del katter i området turte vj ikke og la den ligge noe særlig lenger. Vi Fant frem en middels stor eske, stakk hull i den og lagde et lite rede I med avispapir, vann og mat. Da vi skal se etter fuglen litt senere virker den ganske kvikk så vi prøver og sette ut esken med fuglen i men den vil ikke dra virker det som. Jeg prøvde og løfte den forsiktig opp å sette henne fra meg, men den holdt fast i hansken. Jeg fikk satt den på kanten av papp esken og gikk inn i håp at den kunne fly . Etter et litt hopper den ned fra papp esken og bort til døra og prøver og komme seg inn igjen. Hva gjør vi?
G.K. (14.11.2024)
Svar:
I slike tilfeller er det best å holde fuglen i esken innendørs en eller et par dager ekstra. Dette er en ung konglebit, ja.
Roar Solheim (15.11.2024)
Utefuglene
Hei kan ute fuglene spise mat hvis det ligger i fuglekasse også?
T.E.B. (14.11.2024)
Svar:
Ja, men det er ingen grunn til å gjemme maten i en fuglekasse.
Roar Solheim (15.11.2024)
Storfuglbestand
Er det forska på hva det blir mest klekt i et storfugl kull,hannfugl eller hunnfugl?
Er det noen resultater å vise til her?
S. (15.11.2024)
Svar:
Er nok temmelig jevnt 50 - 50 her.
Roar Solheim (15.11.2024)
Er dette en fugl? Evt hva slags fugl?
Hei.
Hørte denne lyden utenfor hos meg idag og lurte på om det er en fugl? Og eventuelt hva slags fugl er det? :)
T. (13.11.2024)
Svar:
Opptak mangler - da er det vanskelig å besvare, dessverre...
Roar Solheim (15.11.2024)
Kva fugl lagar denne lyden?
Har eit par kveldar høyrt denne skrikelyden utafor huset. Me bur rett ved furuskog, så høyres ut som om fuglen sit oppi eit høgt tre.
K. (13.11.2024)
Svar:
Kattugle hunn.
Roar Solheim (15.11.2024)
Hvite åmelignende " mark" i kjøttet på Stokkand.
Hei! Har i høst (seinest i går)skutt tre stokkender som alle var i utmerket fysisk tilstand med godt fettlag og ellers strøkent utseende. De beitet på spillkorn. Alle tre hadde store mengder kvite marklignende "risengryn" i brystet både i kjøtthinnen,samt inne i kjøttet. Har aldri sett dette før i løpet av de 55 årene jeg har jaktet. Hva kan det være?
T.B. (15.11.2024)
Svar:
Dette må du nok kontakte viltavdeling ved veterinærinstituttet for å få svar på, dessverre.
Roar Solheim (15.11.2024)
Fuglene forsvinner plutselig fra foringsplassen i starten av november.
Hei.
Jeg forer med villfuglblanding pluss peanøtter separat hele året, og normalt går det rundt 25 kg blanding i måneden.
Men, hvert år i overgangen oktober-november går antallet fugler plutselig radikalt ned og således også for-mengden tilsvarende.
Noen teori om årsak(er)?
Gjør jeg noe galt som forer hele året, slik at fuglene ikke lærer seg en naturlig overlevelsesevne?
Takker på forhånd for svar!
T.F. (12.11.2024)
Svar:
Du gjør neppe noe galt. Mange opplever det samme som deg, inkludert meg selv. Det kan skyldes at en del fugler trekker videre nettopp på denne tiden, og forsvinner fra fórplassene. Men andre ganger forsvinner fuglene når en minst skulle vente det, og det er det nesten umulig å finne noen fornuftig forklaring på.
Roar Solheim (13.11.2024)
Kaier og kråker
Der jeg bor har vi store flokker med kaier. Når kaiene flyt i flokk følger det ofte med en eller flere kråker som sammen med dem. Vet vi hvorfor velger enkelte kråker å henge kråkene sammen med kaier?
T. (11.11.2024)
Svar:
Både kråker, kaier og kornkråker kan søke sammen i flokker når de skal sove, i vinterhalvåret. De setter seg i samlet flokk i trærne om kvelden. Dette gir større trygghet overfor jegere som hønsehauk og hubro.
Roar Solheim (13.11.2024)