Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 228 til 235 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
Hvordan fungerer krås på en fuger
Går maten gjennom krås og blir knust før den fordøyes.
N.N (01.12.2024)
Svar:
Kråsen er betegnelsen på fuglenes muskelmage. Hos mange fugler (spesielt frø- og plantespisere) har den kraftige muskelvegger for å male maten i stykker.
Roar Solheim (01.12.2024)
Kråker som ikke flyr
Jeg har tidligere spurt om noen kråker i mitt nabolag som ikke kan fly. Jeg mater disse jevnlig med næringsrik mat. Det er kjekt når de kjenner meg igjen og spiser maten rett foran meg. Det er to som kan fly som holder seg i nærheten så jeg går ut ifra at dette kan være foreldrene. Holder de seg i nærheten av ungene helt til de lærer å fly? Jeg var veldig bekymret nå når det har vært veldig kalde netter. Men jeg ser at de to som ikke kan fly klatrer ganske høyt opp i trærne. I dag fikk jeg tatt et ganske bra bilde av den ene som ikke kan fly. Jeg syns det ser ut som at den har veldig korte vingefjær. Kan disse vokse ut igjen? Eller er den dømt til et liv uten å kunne fly?
Å. (30.11.2024)
Svar:
Kråkene skifter vingefjærene om sommeren, så dersom disse to kråkene overlever til da, vil de felle de dårlige fjærene og nye vokser ut. Da bør de kunne klare å fly.
Roar Solheim (01.12.2024)
Småfugler liker ikke di svarte solsikke frøan
N.N (01.12.2024)
Svar:
Da er nok de du har av dårlig næringsverdi.
Roar Solheim (01.12.2024)
Kattugle
Hørte i går kveld ca kl 1800 - mørkt (Trondheim utkant) to kattugler med kjent lyd. De oppholdt seg ca 200 meter fra hverandre. Jeg så den ene i toppen av ei gran på ca 15 meters avstand.
Det er to kattuglekasser i området.
Et dette revirhevding?
H.P. (01.12.2024)
Svar:
Når det er bra tilgang på smågnagere kan kattuglene være svært aktive med lydytringer hele vinteren. Det er både revirhevding og kommunikasjon mellom kjønnene, så det er ikke mulig å si om lyder er det ene eller det andre. Noen kattugler kan faktisk hekke midtvinters, og vi kjenner utrolig nok til funn av nylig utfløyne kattugleunger i slutten av desember!
Roar Solheim (01.12.2024)
Blåmeis
Hei kan Blåmeisen begynne å verpe egg til våren nå som den har begynt å overnatte for Vinteren?
T.E.B. (30.11.2024)
Svar:
Hva skulle være til hinder for det? Selvfølgelig legger den egg til våren (hvis det da er en hunnfugl). Men du lurer kanskje på om den vil gjøre det i SAMME kasse? Det er godt mulig, men umulig å forutsi, dessverre.
Roar Solheim (30.11.2024)
Farlig fuglenett fortsatt lov å selge?
Hei! Jeg ser blant annet dette i salg når jeg søker opp fuglenett:
https://plukkselv.no/products/ekstra-krafitg-fuglenett-baernett-4-5-meter-20m?
Det har en maskestørrelse på 2cmx2cm. Er ikke det farlig for trost og småfugl, mtp å henge seg fast?
Hva skal til for at dette blir regulert ved forbud/påbud? Hvordan bør et nett være for å unngå at de setter eg fast?
Jeg fant en blåmeisfamilie kvelt i naboens morelltre for noen år siden, og har siden forsøkt å finne utav dette. Du hjalp meg da og jeg fikk reddet 2 av 5 blåmeisunger med saks og sukkervann. Takk igjen for det!
L. (29.11.2024)
Svar:
Denne henvendelsen sendes videre til foreningens hovedkontor i Trondheim.
Natur og Fritid har følgende svar: "Vi testet disse på levende fugl på Lista fuglestasjon. Det viktigste med disse nettene var at maskestørrelsen var liten 0,5x0,5cm, og at nettene var relativt stive. Dessverre er nettopp disse nettene gått ut av produksjon for flere år siden, og vi har ikke klart å finne andre tilsvarende nett.
Nett med maskestørrelse 2x2 cm tror jeg er svært tvilsomme i forhold til fugl, i hvert om ikke nettene er skikkelig stive."
Egne bærbusker er beskyttet mot fugl ved at vi har bygget dem inn i treramme med hønsenetting rundt. Dermed fester ikke fuglene seg, og bærene er sikret.Roar Solheim (30.11.2024)
Korsnebb og rognebær
Så noe jeg først trodde var en liten flokk grankorsnebb som spiste rognebær utenfor hytta i Lillomarka. Spiser de rognebær? Lurer på om det kan ha vært Konglebit. Klarte ikke se at nebbet krysset seg. Litt vanskelig lysforhold.
E..L. (29.11.2024)
Svar:
Du har nok heller sett en flokk konglebit - de spiser frøene i rognebærene.
Roar Solheim (30.11.2024)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette? Delt stjert, på størrelse med en due.
N.N (30.11.2024)
Svar:
Dette må være en orrhane.
Roar Solheim (30.11.2024)