Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 13 til 20 av totalt 50 172 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd

Hører en fugl som lager lyd om morgenen, til forveksling lik bjeffing fra hundevalp.
Trodde naboenbhadde fått en valp, men lyden kom fra toppen av en busk.

K.B. (21.12.2024)

Svar:

Dessverre litt vanskelig å finne ut hva dette kan være, bare ut i fra denne beskrivelsen.

Roar Solheim (21.12.2024)


#Diverse

Fasan på E6, Berger/Romerike

Observerte fasan på E6 ved Berger i formiddag. Er det vill bestand på nedre Romerike?

R. (20.12.2024)

Svar:

Alle fasaner i Norge kommer fra oppdrett og utsetting, men siden de kan overleve ute i snøfattige vintre og hekke i Norge, kan nok mange av de du ser være klekket i vill tilstand.

Roar Solheim (20.12.2024)


#Spor og sportegn

Størrelse på spor

Omtrent hvor store er fotsporene til orrfugl og storfugl? Ser det er spor i snøen her, men vet ikke hvilken art.

V. (09.12.2024)

Svar:

Har dessverre ikke konkrete spormål, men mål på fugl gir ca 9 cm fra midten av foten til tupp av lengste tå hos en tiur, og 4,5 cm på tilsvarende mål hos jerpe. Orrfugl vil ligge midt i mellom, ryper omtrent som jerpe. Røy litt mindre enn tiur, og kan kanskje være vanskelig å skille fra orrfugl.

Roar Solheim (20.12.2024)


#Sykdom og skader

Grønnsisik tatt inn etter krasj med vindu

Hei! En grønnsisik hann fløy inn i vinduet hos meg, mellom fugleklistremerkene🫤. Den var ganske medtatt. Dette skjedde i går. Så jeg la den i luen min og etterhvert la jeg den i en pappkasse og satt inn en liten kork med vann og litt knust meisebolle. Satt den i kjellerstuen der det er lite lyder og ro. Det ble mørkt ute ikke lenge etter og jeg leste at de skal ikke slippes ut når det er mørkt. Nå har den ligget i hjørnet på pappkassen ganske lenge, siden den var i litt bevegelse for mange timer siden. Jeg sjekket den igjen før jeg la meg, og den ser ganske kvikk ut i blikket. Er det noe mer jeg kan gjøre? Er det riktig «fremgangsmåte»? Nå er det snart lyst og jeg tenker jeg bør prøve å slippe den ut. Fint om dere kan svare raskt. Takk!

C.J. (20.12.2024)

Svar:

Du har gjort helt rett. Fuglen kan forhåpentligvis slippes i dag, men NOEN ganger kan det ta flere dager før en fugl kommer seg etter en hjernerystelse. Da må den få tilgang på vann og mat (finknuste smuler og små skalløse frø kan gå fint for en sisik).

Roar Solheim (20.12.2024)


#Diverse

Trekryper

Er det uvanlig at trekryperen overvintrer. Det er vel en trekkfugl. Her på helgeland kan vintrene bli kalde 15-20 -grader. Driver å forer en Sent i desember.. Spent på om den klarer seg.

S.N. (19.12.2024)

Svar:

Trekryper pleier å overvintre i skog her i Norge, så den kan du nok være heldig å se i løpet av vinteren.

Roar Solheim (19.12.2024)


#Diverse

Pilfink i hulrom i yttervegg

Hei. Tidligere bodde jeg i hus og hvert år kom Pilfink-par , La egg og fosteret opp barn. På forsommeren forlot alle vi redet for så komme tilbake neste år. Nå har jeg flyttet til leilighet med ytre vegger av tre. Nå har jeg lagt merke til at noen pilfinker kom hit og la egg og fosteret opp nye barn. Men-denne gangen har de blitt værende som nå når det er vinter virker det som om det er mange av dem som har tatt bolig i hullet i min yttervegg. Hvor lenge må jeg anse at de blir værende? Og vil du noen gang forlate stedet? Noen naboer har reagert og sagt jeg må stenge hullet, men det tror jeg er veldig risikabelt og ikke noe jeg har lyst til. Har du noen råd?

T.S.B. (19.12.2024)

Svar:

Pilfink og gråspurv kan henne midtvinters, så de kan bruke reir til alle årstider. Hvorfor vil naboene at du skal stenge dem ute? De forårsaker ikke skader på huset.

Roar Solheim (19.12.2024)


#Diverse

Plaget med orrfugl avføring på terrasse og utemøbler

Hei,

Vi har en hytte på Kråko på Fitjar som vi bruker ca hver 3 uke. Hytten er ca 4 år gammel og ligger i et hyttefelt som har blitt bygd ut over de siste 15 årene vi har sett mye orrfugl ved hytten og den beveger seg tett på hytten uten å være særlig sjenert.. Det siste året har vi irritert oss over svært mye avføring som orrfuglen legger igjen på terrassen, på utemøbler og under overbygg, det blir en utvendig vaskerunde ved hvert opphold. Noe er lett å fjerne, andre ganger setter dette sterke merker. Er det noe enkle tiltak vi kan gjøre for å skremme vekk / gjøre det uattraktivt for orrfugl å holde seg så tett innpå hytten?

N.N (19.12.2024)

Svar:

Det er nok ikke enkelt. Vanligvis er den eneste måten å forhindre at fugl kommer til et sted, å stenge av slik at de ikke kan fly inn. Da må dere eventuelt stenge med netting eller lignende, og det er jo ikke alle steder det kanskje er praktisk, gjennomførbart eller ønskelig.

Roar Solheim (19.12.2024)


#Økologi og atferd

Skjærer som har bygd rede i høst

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har en stor hegg utenfor vinduet og har observert et skjærepar som stadig bygger rede der. Det er jo koselig det, men hvorfor har de holdt på med dette i hele høst? Bygger de ikke rede på våren?

H. (19.12.2024)

Svar:

Skjærepar holder sammen i territoriet sitt hele året, og derfor kan de bygge på redet til alle tider. Det er kanskje også litt signal til andre skjærer om at paret er aktive og ikke kan utfordres!

Roar Solheim (19.12.2024)

««første 13 - 20 av 50 172 siste»»