Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 121 til 128 av totalt 50 338 spørsmål «forrige neste»
Egen frøblanding
Hei
Jeg har tidligere gitt frøblandinger som fungerte greit nok, men det var jo tydelig at enkelte frø/nøtter ble prioritert. Så jeg laget min egen blanding av skrelte solsikkefrø, peanøtter, knuste meiseboller og litt melorm, hvor jeg øker andelen melorm på vår/sommer siden jeg regner med proteiner er mer kritisk frem mot hekkingen.
Har det noen næringsmessig hensikt å legge til feks hirse eller havre eller vil de fleste fuglene prioritere de fete alternativene på vinter og proteinrike på sommer likegyldig av fugleart?
På forhånd takk.
N.N (03.01.2025)
Svar:
Havre bør du ikke blande sammen med de mer fettholdige frøene. Hirse er små frø som kan serveres separat. Små fugler som svartmeis, granmeis og sisiker tar gjerne slike små frø.
Roar Solheim (03.01.2025)
Uvanlig fugl
Her midt i Oslo kommer det en nydelig rund sort fugl, troststørrelse med sort nebb og litt mørk oransje på brystet. Hva kan dette være? Det er mulig at fargen er veldig mørk brun istedet for sort.
M.F. (03.01.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å bestemme uten bilde. Det KAN være en ung svarttrost, hunn, men beskrivelsen er utilstrekkelig for å være sikker.
Roar Solheim (03.01.2025)
Stokkand
Hva er forklaringen her på den med grønt hode og brunspettet fjærdrakt?
Ønsker kopi av svarer på epost.
N.N (02.01.2025)
Svar:
Trolig en rømt/frisluppet tamand som har mye stokkandgenetikk i seg.
Roar Solheim (02.01.2025)
Betydelig mindre forekomst av fugler på matingsplassen
Meis av ulike slag besøker hyppig vår fuglemat. Sideñ like før jul har vi nesten ikke sett fugler av noe slag. Hva kan være årsaken. Vi bor ved skogkanten på Ranheim
S.J. (02.01.2025)
Svar:
Det er det dessverre nesten umulig å vite årsaken til. Slike frafall av fugler oppunder vinteren skjer mange steder. Kanskje kan det være at en del av fuglene trekker videre, men vi vet dessverre ikke sikkert svar her.
Roar Solheim (02.01.2025)
Dompap på Jæren??
Hei
Jeg setter opp fuglematere til fuglene omtrent hele året, favoritten er peanøtter og frøblanding, Vi har alle sorter fugler på besøk , men gjennom hele livet har jeg aldri sett dompap i Stavanger. Finnes denne fuglen her eller er det kun postkort den finnes på. (Har sett fuglen i Oslo)
J. (02.01.2025)
Svar:
Dompap blir sett i hele Norge, og det er mange rapporter fra 2024 over hele Rogaland, så du burde ha sjanse til å kunne se den også hos deg.
Roar Solheim (02.01.2025)
Hvilken fugl er dette?
. Vi har ikke observert den her tidligere. Vi tenkte på gråtrost, men er usikker på grunn av det lange spisse nebbet og det hvitprikkete svarte brystet. Fuglen er litt mindre enn en svarttrost. Observert i Kvinnherad 1. jan. i år.
S.T. (02.01.2025)
Svar:
Fuglen til venstre er en stær, typisk vinterdrakt.
Roar Solheim (02.01.2025)
Hvilken fugl er dette?
Helgeroa 2. januar 2025
jeg trodde først det var bokfink, men undersiden er mye lysere og den er kanskje også hakket mindre? Bokfink har vel også mye skarpere farger. Mulig dette er en hunn. Kan det være Bjørkefink?
C.W.G. (02.01.2025)
Svar:
Dette er en bjørkefink.
Roar Solheim (02.01.2025)
Hvilken hakkespett er dette?
Denne hakkespetten er sett i dag i Ingalåmi ovafor Lillehammer.
Kan det være en tretåspett?
H.H. (01.01.2025)
Svar:
Ja, dette er en tretåspett hann (gul kalott på hodet). Flott bilde av denne spesielle spetten i typisk miljø for arten.
Roar Solheim (02.01.2025)