Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 18 til 25 av totalt 50 265 spørsmål «forrige neste»
Kva fugl er dette?
Såg denne fuglen i dag, på Fossebakken, Nordfjordeid.
Lurer på kva fugl det er?
Ganske stor; kanskje som ei lita kråke?
Fekk inntrykk av kraftig hovud og nebb. Såg nokså brunaktig ut for meg, men ser på bilda at den har forskjellige fargar.
Bevegde seg nesten som flaggspett på stammen.
L.M.W. (07.01.2025)
Svar:
Dette er en av de grønne spettene, men fordi hodet ikke synes, er det vanskelig å avgjøre om det er en grønnspett eller en gråspett. Stedet for observasjonen gjør det kanskje mest sannsynlig at det er en gråspett.
Roar Solheim (07.01.2025)
Snø og uvær
Hva gjør fuglene i byen på dager med mye nedbør, vind og kulde?
J. (06.01.2025)
Svar:
Så langt de klarer, fortsetter de med å lete etter mat. men hvis været blir for ekstremt, sitter de stille.
Roar Solheim (07.01.2025)
Småfugl i snøen
I dag så jeg noe pussig i snøføyka her i utkanten av Oslo. Ved første øyekast så det ut som enden av en pinne som stakk opp av snøen, men da jeg nærmet meg flakset det plutselig opp en liten fugl (på størrelse med en kjøttmeis). Er det vanlig at småfugler graver seg ned i snøen på rypevis når vinden blir kraftig? Eller var det noe galt med fuglen? Den var i allefall energisk nok der den fløy avgårde!
L. (06.01.2025)
Svar:
Nei, dette er ikke spesielt vanlig, så spørsmålet her er om fuglen har gjort dette frivillig, eller om den har havnet på hodet i snøen etter et uheldig treff mot noe (bil eller annet)? I så fall kan den ha blitt slått halvt i svime, for så å komme til hektene da du nærmet deg.
Roar Solheim (06.01.2025)
Min spurvepapegøye plukker fjær
Hei, min spurvepapegøye plukker fjær nå. Han mistet nylig sin partner og jeg mistenker dette er grunnen. Hva kan jeg gjøre for at han skal slutte å plukke? Jeg er mye hjemme og han får være fritt ute og sitter også mye på skulderen min. Ellers er han frisk i nebbet og flyr normalt.
A. (06.01.2025)
Svar:
Dette må du spørre burfuglholdere om.
Roar Solheim (06.01.2025)
Glad i Rognebær
Mange som liker rognebær, men jeg kjenner ikke igjen. Trenger hjelp
Mvh Vidar Svendsen
N.N (06.01.2025)
Svar:
Dette er gråtrost.
Roar Solheim (06.01.2025)
Hybrid?
Hei:) Så denne, åpenbart ganske smarte fuglen, utenfor cafévinduet mitt i dag, 06.01.25. Fasongen minnet om en stor stær, men ikke størrelsen og fargen. Størrelsen var mer som en «kråkefugl», men også her ble det crash mtp fargen. Den var metodisk i å åpne lyktene, for så å ta ut te-lyset som ble spist, interessant å se. Men hvilken fugl er det?
G.J. (06.01.2025)
Svar:
Dette ser ut til å være en svarttrost med mye hvitt i hodet, og uvanlig lyse føtter.
Roar Solheim (06.01.2025)
Trost og stare - matens oppholdstid i magen og størrelse på ferdselsareal.
I forbindelse med miljørisikovurdering av planter er frø-spredning med fugl et tema. Trost og stare (+ andre fugler?) er ofte å finne i byer, der de kan spiser bær, med frø, fra hage og park-planter. Det jeg lurer på er hvor langt vekk fra planten småfuglene ta ta med disse frøene, før de kommer ut og potensielt kan spire i naturområder.
Finnes det kunnskap om hvor lenge frøene er i magen til fuglene?
Finnes det kunnskap om hvor store områder fuglene benytter seg av?
Finens det noen regler en kan bruke for å beregne lengde fra plante til yttergrense for spredningsfare for frø, via småfugl?
J.L. (06.01.2025)
Svar:
Frøspredning via fugl gjelder helst frukter hvor frøene går gjennom tarmsystemet og skites ut. Dette skjer om høsten, og f. eks. troster og sidensvans er da på forflytning og er ikke territorielle og stedbundne. Dermed er det nok tilnærmet umulig å finne noen avstandsmål for det du spør om, dessverre. For å kunne besvare spørsmålene dine tror jeg det må utføres forskningsstudier, og jeg vet dessverre ikke om noen har sett på dette som en problemstilling tidligere.
Roar Solheim (06.01.2025)
Marsipan
Hei.
Jeg lurer på om det er greit å gi småfugler marsipan.
Jeg vil gjerne ha kopi av svaret på e-post.
Mvh
Einar Rudi
E.R. (06.01.2025)
Svar:
Vet for det første ikke om de vil spise dette eller ikke, dernest kjenner jeg ingen undersøkelser som kan si noe om det er harmløst eller ikke som fuglemat. EKTE marsipan er laget av mandler, eggehvite og sukker, og mandler er i utgangspunktet OK som fuglemat. met jeg forstår ikke hvorfor du over hodet vil gi fugler marsipan?? Gi det heller til andre mennesker dersom du ikke vil spise det selv.
Roar Solheim (06.01.2025)