Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 94 til 101 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
Skjære drept av annen fugl
Hvilken fugler tar skjæra? Så nettpp en grå fugel dreppe en skjære. Men så ikke hvilke type fugl det var. Den var grå
N.N (09.01.2025)
Svar:
Hønsehauk kan være en aktuell art, men også spurvehauk kan klare å ta skjærer nå og da, vel og merke med fare for eget liv!
Roar Solheim (09.01.2025)
Flyr lydløst i mørket
Hei.
Jeg bor i Finnmark og lurer på hvilket flyvende sort vesen som flyr rundt i mørket nå midt på natta, midtvinters her oppe.
Såg det kom flyvende og landet i et tre rett ved terassen vår. Den var lydløs og sort.
Kl er ca 01: 0 og det er minus 23,6 grader ute.
Var ikke nære nok eller lys nok til å se hva det var. Hadde ikke tlfn med meg ut, når jeg såg den. Sett den i øyekroken før, sent på nettene.
T. (09.01.2025)
Svar:
Som regel kan det være ugler som flyr lydløst om natta, men din beskrivelse er for lite å gå etter for å kunne finne ut hva du kan ha sett.
Roar Solheim (09.01.2025)
Er dette noe jeg bør være bekymret over?
Hjelp, hønene mine har begynt å legge hardkokte egg, men hanen min legger bløtkokte egg. Jeg trodde at haner ikke la egg? Hvertfall ikke bløtkokte egg. Bør jeg være bekymret? Isåfall, bør jeg kontakte hønelegen? Og hva skal jeg si til han?
S.B.H. (09.01.2025)
Svar:
Gjør oppmerksom på at det er lenge til 1. april!
Roar Solheim (09.01.2025)
Hjelp
Er det normalt for min 100kg påfugl å spise hår? Hver natt før jeg legger meg lar jeg den spise cirka 50 gram med hår som jeg har stjelt fra de lokale nabobarna.
G.S. (09.01.2025)
Svar:
Dette må du nok spørre burfuglholdere om.
Roar Solheim (09.01.2025)
Gulspurv?
Hei.
Så denne fuglen i en liten skog i overgangen mellom et eldre hogstfelt og gammel blandet skog i Tønsbergområdet. Fuglen var sammen med 3 - 4 gulspurv. Dato 8. januar 2025. Er det en variant av gulspurv?
Med vennlig hilsen
Ulf
U.H. (08.01.2025)
Svar:
Dette er en leucistisk gulspurv, dvs den har en genfeil som gjør at fjærene ikke tar opp nok fargestoff under utvekst. Vanligvis blir da en del av fjærene helt hvite, men her har de blitt gule.
Roar Solheim (08.01.2025)
Mate med brød
Hei
Vi har ofte brødrester som jeg tenker er fint å mate småfuglene med. Er dette ok eller er det ugunstig for fuglene eller enkelte av fuglene?
R.K.N. (08.01.2025)
Svar:
Brød kan trygt gis til fugler, men alt med måte. Overdreven brødforing av ender og svaner kan være forbundet med problemer fordi det blir uvanlige konsentrasjoner av disse fuglene på små steder, noe også kan være konfliktfylt. men brødsmuler til småfugler på et fuglebrett har vært vanlig fuglemat lenge før vi startet å kjøpe solsikkefrø, så dette går godt an.
Roar Solheim (08.01.2025)
Svømmende ørn med ukjent bytte
Spennende observasjon i dag, ved Lovatnet i Indre Nordfjord!
To ørner sirkler lavt over vannet. Lignet mest på havørn. De jakter på noe som befinner seg i vannet. Byttet gjør store plask når det må opp for å trekke pusten, og svømmer et stykke under vann før det kommer opp igjen. Absolutt ikke en fisk, men trolig et svært svømmedyktig dyr. Så stuper den ene ørna og får tak. Det blir mye basking lenge. Ørna klarer ikke å lette med byttet. Etter 5-10 minutter begynner hun å "butterfly-svømme" mot den andre siden av vannet, med byttet på slep. Anslår at den svømte ca 750 m. på denne måten. Kom seg i land og basket veldig, men fikk ikke til lette med byttet nå heller. Dro det så vidt inn i fjæra og begynte på middagen. Begge ørnene ble der lenge og spiste. Avstanden gjorde at vi ikke kunne se hva de hadde fanget. Men vi lurer på; kan det ha vært en oter? Her er også noe skarv i vannet. Er den et aktuelt byttedyr for ørna?
M. (08.01.2025)
Svar:
Nei, havørn ville neppe verken forsøke, eller klare, å ta en oter. Det er mer sannsynlig en sjøfugl som ørna har fått tak i. Havørnene kan forfølge og slå ned mot skarv eller ender som ærfugl slik at de tvinger fuglene til gjentatt dykking i rask rekkefølge. Dette sliter ut byttet slik at ørna til slutt kan få tak i fuglen. Det kan da hende at ørnene selv havner i vannet. Dette kan skje både ved jakt på sjøfugler og ved fiskefangst. Det er ikke bare havørner som på denne måten kan ende opp med å måtte svømme i land. Også hønsehauk havner ganske ofte i vannet etter å ha slått fugl i lufta over vannflaten, slik at begge havner i vannet.
Roar Solheim (08.01.2025)
Ringduer
Plutselig så var ringduene tilbake i Tønsberg. Er ikke det veldig tidlig? Finner de mat nå? Hva kan jeg gi dem å spise? Hilsen fra Ingunn
I.M. (08.01.2025)
Svar:
Mange ringduer overvintrer i de sydlige delene av Norge, så dette er nok noen slike.
Roar Solheim (08.01.2025)