Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 32 til 39 av totalt 50 297 spørsmål


#Sykdom og skader

Skadet dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant en dompap midt i veien, tok den hjem. Det er kaldt ute og den var skjelven. Den kan verken gå eller fly. Det viser seg at den har skadet fot, men ikke vinger, så den faller når den prøver å gå. Det ser som den også bæsjer slim og litt blod. Den sitter i et kattebur nå, prøver å gå og rense seg litt, observerer rundt seg men av og til blir noe slapp, av og til faller den på siden av den skadede foten.
Vi laget litt havregrynnsgrøt (kokt med vann), men har ikke gitt den enda siden jeg har lest at vi bør vente litt med det. I første omgang virket den ikke noe interessert i verken vann eller mat.
Hva skal vi gjøre? Hva må vi gjøre med foten hans? og alt annet vi bør vite

A.I. (10.01.2025)

Svar:

Her må du bare se om den kommer seg av seg selv. La den få f. eks. skallfrie solsikkekjerner - det er ypperlig mat dersom den vil spise.

Roar Solheim (10.01.2025)


#Spor og sportegn

Avføring i sneen rundt hekken

Jeg har en cotoneasterhekk som stadig besøkes av trost. Spiser trosten disse bærene? Det ligger 3-4 cm lange rødbrune avføriger i sneen langs hekken, men kan den være fra trosten eller kan det være at jeg også har rotter i hekken elle i steinmuren likevel? Mvh Svein

S. (09.01.2025)

Svar:

Dessverre umulig å si noe om uten bilde av avføringen.

Roar Solheim (09.01.2025)


#Diverse

And

Kan katter fange og drepe en and

E. (09.01.2025)

Svar:

Ender kommer i mange størrelser, noe også katter gjør. tror nok en stor katt kan drepe ender opp mot atokkandstørrelse. I tillegg tar de gjerne kyllinger hvis de får sjansen, og da er både gjess og svaner i aktuell målgruppe.

Roar Solheim (09.01.2025)


#Diverse

Skjære drept av annen fugl

Hvilken fugler tar skjæra? Så nettpp en grå fugel dreppe en skjære. Men så ikke hvilke type fugl det var. Den var grå

N.N (09.01.2025)

Svar:

Hønsehauk kan være en aktuell art, men også spurvehauk kan klare å ta skjærer nå og da, vel og merke med fare for eget liv!

Roar Solheim (09.01.2025)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Flyr lydløst i mørket

Hei.
Jeg bor i Finnmark og lurer på hvilket flyvende sort vesen som flyr rundt i mørket nå midt på natta, midtvinters her oppe.
Såg det kom flyvende og landet i et tre rett ved terassen vår. Den var lydløs og sort.
Kl er ca 01: 0 og det er minus 23,6 grader ute.
Var ikke nære nok eller lys nok til å se hva det var. Hadde ikke tlfn med meg ut, når jeg såg den. Sett den i øyekroken før, sent på nettene.

T. (09.01.2025)

Svar:

Som regel kan det være ugler som flyr lydløst om natta, men din beskrivelse er for lite å gå etter for å kunne finne ut hva du kan ha sett.

Roar Solheim (09.01.2025)


#Diverse

Er dette noe jeg bør være bekymret over?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hjelp, hønene mine har begynt å legge hardkokte egg, men hanen min legger bløtkokte egg. Jeg trodde at haner ikke la egg? Hvertfall ikke bløtkokte egg. Bør jeg være bekymret? Isåfall, bør jeg kontakte hønelegen? Og hva skal jeg si til han?

S.B.H. (09.01.2025)

Svar:

Gjør oppmerksom på at det er lenge til 1. april!

Roar Solheim (09.01.2025)


#Diverse

Hjelp

Er det normalt for min 100kg påfugl å spise hår? Hver natt før jeg legger meg lar jeg den spise cirka 50 gram med hår som jeg har stjelt fra de lokale nabobarna.

G.S. (09.01.2025)

Svar:

Dette må du nok spørre burfuglholdere om.

Roar Solheim (09.01.2025)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulspurv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Så denne fuglen i en liten skog i overgangen mellom et eldre hogstfelt og gammel blandet skog i Tønsbergområdet. Fuglen var sammen med 3 - 4 gulspurv. Dato 8. januar 2025. Er det en variant av gulspurv?
Med vennlig hilsen
Ulf

U.H. (08.01.2025)

Svar:

Dette er en leucistisk gulspurv, dvs den har en genfeil som gjør at fjærene ikke tar opp nok fargestoff under utvekst. Vanligvis blir da en del av fjærene helt hvite, men her har de blitt gule.

Roar Solheim (08.01.2025)

««første 32 - 39 av 50 297 siste»»