Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 9 til 16 av totalt 50 378 spørsmål «forrige neste»
Hvem ødela fuglekassen?
Nylaget fuglekasse med hulldiameter 28 mm ble hengt opp i påsken 2024, 2 m over bakken i et bjørketre. Dagen etter var et blåmeispar der! Og det var mye aktivitet i ca 3 uker, så var det stille.. antar fuglemor og fuglemat ble tatt av katt.
En ukes tid senere tittet jeg inn i kassen. Der lå 5 døde små fjærdekte fugleunger.
Kassen ble hengende, - har hørt fuglekasse skal rengjøres på vinteren.
Nå etter jul oppdaget jeg at kassen er ødelagt, hullet er «gnagd» en del større.
Tømte kassen i dag. Reiret laget i mose lå der, alle ungene var borte.
Hvilken gnager har vært der?
Hva ble jeg gjøre for at dette ikke skal skje igjen. Jeg kan skifte front, men hvor kan jeg evt få tak i metallring?
H. (22.01.2025)
Svar:
Dette er nok verket til en hakkespett, f.eks. flaggspett. Metallbeslag som du kan kjøpe finner du ved søk på internett.
Frode Falkenberg (26.01.2025)
Ukjent fugl
Våren 2015 oppdaget jeg en ukjent fugl i hagen sammen med en flokk bokfinker. Jeg så den bare noen få sekunder, og klarte dessverre ikke å få tatt bilde av den. Fargen kunne minne om en svarttrost. Størrelsen kunne være som en kraftig rødstrupe. Hele fuglen var mørk, men med en liten fargenyanse mellom kropp og vinger så det ut der den satt i en busk. Nebbet var spisst (ikke som en fink). Nebbet og beina var også mørke som fuglen forøvrig. Den hadde hvite stråler som spredte seg fra strupen og ut over brystet. Det virket som den fløy veldig fort og rettlinjet. Flukten var synlig bare 2-3m før den ble borte bak en terrasse.
Jeg har kjøpt bøker, og spurt fugleinteresserte, men ingen har til nå klart å hjelpe med en forklaring.
Kan det være en sjelden fugl som kom sammen med bokfinkene, eller kan det være feks. en rødstrupe med feil farger. (Det var en rødstrupe her med et større hvitt parti ved og under halen).
Ønsker kopi på e-post av evt. svar. På forhånd takk.
M.I. (26.01.2025)
Svar:
Beskrivelsen gir meg ikke noen umiddelbar ide om hvilken art det kunne ha vært. Mange arter kan oppvise fargevarianter som er avvikende, f.eks. gjennom melanistiske individer.
Frode Falkenberg (26.01.2025)
Hei, Er nebb til en hakkespett i stand til å lage hull i metall?
Hvilen kvalitet er nebbet hakkespetten ? Kan den lage hull i metall beslag eller kompositt materialer?
A. (22.01.2025)
Svar:
Hakkespetter prøver nok å hakke seg gjennom metallbeslag rundt kasseåpninger, men jeg kjenner ikke til eksempler på at de har klart det. De hakker gjerne på metallbeslag på stømpåler for å få god resonans når de er territorielle.
Frode Falkenberg (26.01.2025)
Syk dompap?
Hva kan det være som feiler denne dompapen? Svulst?
O. (26.01.2025)
Svar:
Det kan være du har rett i at det er en svulst under fjærene, men jeg anbefaler deg å ta kontakt med Veterinærinstituttet for å høre om de har kjennskap til dette.
https://www.vetinst.no/kontakt-ossFrode Falkenberg (26.01.2025)
Fossekall i.brakk/saltvann
Jeg bor på Stathelle, ca 15 meter fra Frierfjorden (Brevijstrømmen), ved en stenfylling. I 35 år har jeg hver vinter i januar/februar (på den kaldeste tida) observert opptil 3 fossekaller som holder på med å dukke og finne mat. Strømmen holder stor fart, 3-4 knop (Telemarksvassdraget), så saltgehalten er nok noe lavere enn normalt.
Siden all informasjon jeg har funnet, beskriver habitatet i elver og bekker, så ønsker jeg å vite om fuglen er blitt observert i salt (brakk)vann.
For meg virker dette som en sjelden observasjon.
N.Ø.N. (26.01.2025)
Svar:
Det hender at fossekall oppsøker brakkvann utenfor hekketiden. Sannsynligvis er det på grunn av at områdene den helst lever i vinterstid er tilfrosset.
Frode Falkenberg (26.01.2025)
Hva slags fasan?
Hei, vi har mange fasaner på besøk i hagen, men den ene har andre farger enn de andre. Den mangler den hvite ringen rundt halsen, men det er en hanfugl. Hva salgs fasan er dette? Ikke den beste kvaliteten på bildet desverre.
Mvh Kari
K. (25.01.2025)
Svar:
Dette ser ut til å være en grønnfasan (Phasianus versicolor). Arten finnes naturlig i Japan, og er landets nasjonalfugl.
Frode Falkenberg (25.01.2025)
Skarv på strømliner
Hei,
Er dette noe kjent? Trodde skarv hadde svømmeføtter jeg, og liten gripeevne. Ble da selvfølgelig overasket da jeg tok dette bildet.
O.S. (25.01.2025)
Svar:
Skarven kan sitte på mange kunstige innretninger, også på stømlinjer tydeligvis. Storskarv, som dette er, hekker gjerne i trær. Gripeevnen i føttene er altså ganske god.
Frode Falkenberg (25.01.2025)
Ørn eller ravn?
Hei
Trenger en vurdering av hvilken fugl det er avbildet
H. (25.01.2025)
Svar:
Helsvart fugl med kileformet stjert viser at dette er en ravn.
Frode Falkenberg (25.01.2025)