Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 827 til 49 834 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Blåmeis med altoppslukende interesse for vinduer
En blåmeis tilbringer tilsynelatende alle døgnets våkne timer med å fly til og fra, samt saumfare vindusflatene(spesielt én) utenfor min stue. Dette har den gjort i en uke nå, den lar seg ikke jage bort i mer enn få minutter av gangen. Jeg hadde tilsvarende tilfelle for et par år siden. Hva kan dette skyldes? Kan noe gjøres for å stoppe den? Vet ikke om den i det hele tatt tar til seg føde.
K. (08.05.2006)
Svar:
Den reagerer helt sikkert på speilbildet av seg selv, og oppfatter det som en inntrenger i territoriet sitt. For å få den bort derfra bør du dekke til den delen av vinduet hvor meisen sitter. Fuglen tar nok helt sikkert til seg føde, selv om individer i denne fasen (territoriehevding, sang osv...) tar til seg mindre føde enn ellers i året.
Frode Falkenberg (12.05.2006)
antall fugle arter
hvilken 10 fugle arter er det mest av i norge?
T. (03.05.2006)
Svar:
Jeg kan dessverre ikke sette opp en ti på topp liste til deg, men de tre spurvefuglartene løvsanger, bokfink og heipiplerke er våre mest tallrike hekkefugler.
Frode Falkenberg (12.05.2006)
hvorfor
hvorfor komm det fugleinnfluensa
B. (05.05.2006)
Svar:
Det finnes mange typer fugleinfluensa, akkuart som influensa hos oss mennesker. Den aggressive typen som du sikkert tenker på, H5N1, har sitt utspring i fugler som holdes av mennesker (f.eks. høns og ender). Disse fuglene lever svært tett, og gir gode muligheter for influensaen til å spre seg mellom individene. Under naturlige omstendigheter ville ikke denne typen influensa ha overlevd lenge i naturen, da det tar livet av verten sin for fort.
Frode Falkenberg (12.05.2006)
fugleegg
vi fant et ødelagt fugleegg ved foten av ei furu (april06). Det var helt hvitt som hønseegg, mindre, men større enn egg til f.eks. spurv, tror vi. Vi bor i et typisk villastrøk (nær en liten skog).
Har du forslag?
R.L. (30.04.2006)
Svar:
Det kan virke som om du har funnet et due-egg. De er hvit, men mindre enn hønse-egg. Duene starter hekkinga tidlig, og trives i villastrøk.
Frode Falkenberg (12.05.2006)
Toppand
Er toppand en vanlig hekkefugl på vestlandet? hvilken type vann liker den best?
N.N (03.05.2006)
Svar:
Toppanda er en utpreget ferskvannsfugl i hekketiden. Den finnes hekkende i varierende tettheter på Vestlandet, både i fjellet og i lavlandet.
Frode Falkenberg (11.05.2006)
fugle lyder på internet
Hei jeg jobber på Mansta Barne skole i fredrikstad. Jeg lurer på hvor jeg kan finne fugle luder på internet til undervisning for en 3kl? Mvh Petter Kjerre
P.K. (08.05.2006)
Svar:
På nettstedet "Fugler i Hordaland" finner du over 300 forskjellige arter presentert med korte MP3-filder. Still inn avspilleren slik at de looper låtene. Siden med lydene finner du her: http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php
Frode Falkenberg (11.05.2006)
Linerle
Hvor legger linerle eggene
N.N (08.05.2006)
Svar:
Linerla liker å gjemme reiret inne i forskjellige former for sprekker og hull, og kan noen ganger også hekke i en fuglekasse.
Frode Falkenberg (11.05.2006)
Blå meisen
Hvorfor er blåmeisen så liten?
L. (08.05.2006)
Svar:
Noen fugler er små, mens andre er store. De spiser forskjelig mat og de lever på forskjellig måte. Blåmeisa og de andre meisene er små fugler som lever av frø og insekter.
Frode Falkenberg (11.05.2006)