Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser -5 til 2 av totalt 50 413 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Myrhauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg tok dette bildet i dag 02.02.25 i Øvre Vats, Vindafjord, Rogaland
Google mener dette er en Myrhauk. Flott om dere kan hjelpe.
Den fløy flere passeringer over jordet på fremsiden av huset vårt og var kun 2-3 meter over bakken da den fløy langs en steinmur.

K.E.K. (02.02.2025)

Svar:

Ja, dette er en myrhauk. Det ser ut til å være en ungfugl fra 2024.

Roar Solheim (02.02.2025)


#Diverse

Plagsomme skjærer

Jeg er litt frustrert over skjærene som har tatt over nabolaget. Vi bor rett ved siden av et stoort skjærereir. Disse skjærene har etterhvert som de har blitt fler tatt over hele nabolaget. Småfuglene er vekk, alle telys eller stearinlys forsvinner, de legger igjen store mengder fuglemøkk på møbler og terrasser, de plukker hundeposene ut av søplebøttene, drar de opp i hekken vår, åpner de og enden på visa er hekken full av åpne hundeposer. Ikke så veldig stas. Det er stadig slosskamp mellom kattene og skjærene, men det tristeste er at all småfugl er vekk. Er det noe vi kan gjøre for å "ta tilbake" nabolaget?

N.N (02.02.2025)

Svar:

Nei, dette er viltlevende fugler som dere ikke kan eller har lov til å gjøre noe med. men dere kan forsøke å gjøre det umulig for skjærene å få tak i søppel og dra det utover.

Roar Solheim (02.02.2025)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ender

Jeg er på Gran Canaria og her er noen ender jeg lurer på. De har brun kropp hvit hode og svart nebb og en ring rundt halsen

N.N (02.02.2025)

Svar:

Forsøk å få tatt bilde av dem.

Roar Solheim (02.02.2025)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønnsisik

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette grønnsisik ved siden av dompapene? Kan være opptil 10+ stykker, men vanskelig å ta bilde av da de er veldig vare og skvetter unna ved den minste bevegelse. Forøvrig veldig mange dompaper her opptil 15 stykker, lett blanding av hanner og hunner

E.B. (02.02.2025)

Svar:

Nei, grønnfink.

Roar Solheim (02.02.2025)


#Spor og sportegn

Fuglefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er denne fjæra fra?

N.N (02.02.2025)

Svar:

Dette er en kroppsfjær fra en hønsefugl hunn. Mistenker røy her, men det ville hjulpet både med målestokk og opplysning om hvor fjæra er funnet.

Roar Solheim (02.02.2025)


#Diverse

Li- og fjellrype på Færøyene

Hei,
Fant en liste over fugler på Færøyene. Der står li- og fjellrype oppført som innførte arter, mens orrfugl ikke har noen anmerkning, så da regnes vel den som en naturlig art? Stemmer disse opplysningene og i tilfelle hvor stor er bestanden. ChatGPT hadde ikke hørt om dette og Google ba meg spørre en ornitolog :-) Ser at en av kildene til lista er ei dansk bok fra 1966, men også at det henvises til en kilde fra 2015. Her er linken til Wikipedia
https://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_F%C3%A6r%C3%B8yenes_fugler

O.J.N. (02.02.2025)

Svar:

Ingen av hønsefuglene (rypene, orrfugl) finnes naturlig på Færøyene. Det er nok sannsynlig at de har prøvd utsettinger der i sin tid, på samme måte som de gjorde langs store deler av norskekysten på 1800-tallet. Bestandene hos oss forsvant ganske raskt, og det vil jeg tro de gjorde på Færøyene også. I databasen eBird ligger det ingen funn av disse artene på Færøyene, så jeg tviler på at orrfuglens tilstedeværelse på lista som presenteres på Wikipedia er reell.

Frode Falkenberg (02.02.2025)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Løvmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om dette er en løvmeis, eller en det en granmeis? Trondheim, 2.2.2025.

E.S. (02.02.2025)

Svar:

Ja, dette er en løvmeis. Merk blant annet brun rygg, bråsvart hette, skitne bakkinn og den lyse bitekanten innerst i munnviken. Det kan virke som om fuglen har et lyst vingepanel, men dette er for diffust for å passe til granmeis. Les mer om identifikasjon av løv- og granmeis på https://www.fuglevennen.no/arkiv/?vis=oppslag&op_id=1565

Frode Falkenberg (02.02.2025)


#Diverse

2 Sivhøner og ingen unger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg pleier å være i Alnaparken vd Grorud om våren og sommeren. Der ligger froskedammen og Alnaelva som renner forbi på den andre siden av veien. Jeg har vært der 3 ganger om sommeren hvor Sivhøna hadde fått unger, men i 2024 var det 2 Sivhøner der, men det kom ingen unger? Jeg synes dette er merkelig, men kan det ha vært 2 hunner? For 2 år siden da jeg kom, hadde Sivhøna fått 7 unger. Men til min forskrekkelse og sorg forsøkte Sivhønemamma og ta livet av en unge. Ungen virket svært avhengig av mamma, og skrek etter henne. Hun svømte bort til den med kjærlighet i blikket, men plutselig kunne man se et veldig sint blikk. Så grep den tak i ungen med nebbet og dukket den under vann i mange sekunder. Da den ble dratt opp, hang den helt livløs i nebbet til mammaen. Jeg har siden lest at David Attenborough har sagt at dette er en vanlig adferd hos Sivhøne og Sothøne, hvis det er lite mat og mange unger. Da tar de livet av den svakeste ungen. Veldig sørgelig å være vitne til, i alle fall.

A.E. (02.02.2025)

Svar:

Reir med egg KAN ha blitt spist av andre dyr før klekking, så det kan være EN mulig forklaring på at ingen unger ble sett.

Roar Solheim (02.02.2025)

-5 - 2 av 50 413 siste»»