Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 9 til 16 av totalt 50 932 spørsmål


#Diverse

Kongeørn

Hei. Vi har en kongeørn utenfor våre vinduer. Den har vært her i mange dager nå. Ganske nært husene, både til oss, og våre naboer. Har en katt og 2 små hunder på gården. Å høns, men de er i luftegård. Er det vanlig at ørna kommer så nært bebyggelsen? Og kan den ta smådyra våre?

N.N (15.04.2025)

Svar:

Kongeørn KAN prøve å ta katter, små hunder og høns, men det er nokså uvanlig.

Roar Solheim (15.04.2025)


#Diverse

Kanadagås

Hei, er det fortsatt slik at kanadagås er svartelistet i Norge?
Kan du gi meg en kort redegjørelse for hva det vil si at den er ført opp på svarteliste?

Mvh John Arne Paulsen, naturfiskeren.blogg.no

J.A.P. (15.04.2025)

Svar:

Her bør du kontakte Miljødirektoratet for nyeste oppdatering, eventuelt Statens Naturoppsyn.

Roar Solheim (15.04.2025)


#Diverse

Høneuka

Når ca blir høneuka i år med tanke på den tidlige våren? Jeg var på tiurleik denne uka, og det var full fart selvom jeg ikke så noen røyer.

F.J. (15.04.2025)

Svar:

Umulig å si når du ikke angir HVOR i landet. I Agder har toppen på parringstiden nå inntruffet.

Roar Solheim (15.04.2025)


#Spor og sportegn

Hvilken fugl tilhører disse fjærene?

Bilde vedlagt spørsmålet

I dag morgens våknet vi av en lyd fra stuen i hytten vår i skogen. Vinduet var knust og det var glass over hele rommet. I åpningen i vinduet stod det en stor fugl som jeg tenkte var en ørn. Men jeg er ingen ekspert og fuglen var fløyet før jeg fikk frem mobilkamera. Her er fjær vi fant i hytten mellom glassbitene. Fuglen var stor, kanskje 30 cm høy og stod oppreist (loddrett). Den så ut til å være grå, og oppleves samtidig som noe fargerik. Er det mulig å si hvilken fugl dette var ut fra disse fjærene?

H. (15.04.2025)

Svar:

Dette er nakke/halsfjær fra en tiur.

Roar Solheim (15.04.2025)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hønsehauk?

Hei igjen! I slutten av februar hadde vi en stor fugl som satt på en påle til pil levegg (som er ca 120 cm høy tror jeg-pilveggen altså). Men usikker på om hvilken fugl dette var - satt her to-tre timer og hvilte seg. Mvh Heidi June

H.J.S. (14.04.2025)

Svar:

Dessverre umulig å artsbestemme fuglen ut i fra dette opptaket, men den gir inntrykk av å kunne være en falk.

Roar Solheim (15.04.2025)


#Spor og sportegn

Blå/turkis fjær(er)

Bilde vedlagt spørsmålet

Noen som vet hvilken fugl disse fjærene stammer fra?

J. (14.04.2025)

Svar:

Ser ut til å kunne være en ryggfjær fra en isfugl. Sted og målestokk?

Roar Solheim (15.04.2025)


#Økologi og atferd

Paringsritualet hos ærfugl

Hei - sitter med panoramautsikt over Korntin-bukta i Stavern og følger med på fuglelivet her. Akkurat nå er det en flokk med bolter (minst 15, litt vanskelig å telle nøyaktig) som jager en hunnfugl. Hun byr seg tydelig frem og dykker og da følger gjerne 5-7 av hannene henne under vann. De svømmer bare 60-80 cm under vannet for vi kan se de hvite hannene under vann. De kommer gjerne opp igjen 5-10 meter lenger borte før det samme gjentar seg, da gjerne med noen av de samme hannene men kanskje 2-3 nye hanner. De har holdt på her nå 30-45 min… ser veldig slitsomt ut for hunnen. Hva er det som foregår? Jeg trodde pardannelse hos ærfugl skjedde om høsten… er dette en form for konkurranse om å vinne hunnens gunst hos en hunn som enda ikke har funnet seg make? Eller kan hun være enke?

D.O.O.B. (14.04.2025)

Svar:

Absolutt konkurranse mellom hannene om hvem hun kommer til å velge!

Roar Solheim (14.04.2025)


#Økologi og atferd

HVOR BYGGER SKJÆRER REIR?

eN SKJÆRE HAR BYGGET REIR, 4 METER OPP I ET SELJETRE SOM STÅR BAR TO MERTER FRA HUSVEFGGEN VÅR. NÅR JEG TENKER MEG OM HAR JEG SETT MANGE SKJÆREREIR SOM ER BYGGET NÆR HUS DER DET BOR FOLK. eR DET SLIK AT SKJÆRENE FORETREKKER Å BYGGE REIRENE SINE NÆR HUS DER DET BOR FOLK

H.B. (14.04.2025)

Svar:

Det er svært mulig at skjærene forstår at når de hekker nær folk, er det større sjanse for at egg-og ungespisere (som f. eks. kråker og hauker) holder seg unna menneskene, slik at skjærene er mer trygge. Alle kråkefuglene er svært "intelligente" til å forstå slike sammenhenger. "Unngå å bli spist" er en av de kraftigste styringsmekanismene for mye av fugler og pattedyrs adferd.

Roar Solheim (14.04.2025)

««første 9 - 16 av 50 932 siste»»