Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser -5 til 2 av totalt 51 014 spørsmål neste»
Fugl som plystrer
Hei. Hvilken fugl er dette? Plystrer høyt en tydelig melodi. Høres ut som det er en slags kvitring i bakgrunnen som hører til. Veldig aktiv morgen og kveld på våren.
K. (22.04.2025)
Svar:
Dette er en rødvingetrost.
Roar Solheim (22.04.2025)
Hvordan unngå å møte på (sint) storfugl på fjelltur?
Hei,
Jeg er livredd alle fugler, men da spesielt den typen som angriper, som f.eks. tiur og orrhane (eller svane da, men de er forholdsvis greie å unngå). Jeg går mye tur i fjell, tidligere mye skog (da var jeg spesielt redd tiur) nå mer høyfjell (over 800 meter, som regel fra rundt tregrense og oppover, så jeg har blitt mer var for orrhanen).
Er det noen forholdsregler jeg kan ta når jeg skal på fjelltur for å unngå disse situasjonene man ser video fra på Ut i naturen og ymse nyheter? Er det kun på våren man kan bli utsatt for dette? Visse typer terreng man bør holde seg unna? Jeg ble også mer redd for ørn etter saken om den som angrep folk i fjor, men det skjønner jeg at man egentlig ikke burde være, selv om jeg får puls når jeg ser den på himmelen.
Eller er dette helt usaklig å være redd for da de er veldig vanskelige å finne, all den tid folk leter etter og oppsøker storfuglleik?
O. (22.04.2025)
Svar:
Du kan nesten regne det for større sjanse å vinne i lotto enn å møte på en spillegal tiur, så den slags engstelser kan du trygt legge til side! Jeg har oppsøkt noen slike spillegale tiurer for å ringmerke dem, og den enkleste måten å holde en slik fugl på avstand, er å bringe med seg en kjepp. Jeg setter den ned FORAN fuglen, nærmest mellom føttene på den - da klarer den ikke å komme innpå meg, og er da også fullstendig ufarlig! Dernest griper jeg den om halsen og trekker den inntil meg. Da kan jeg holde rundt vingene på fuglen og ringmerke den, uten fare for at den skal klaske til meg med vingeknokene.
Roar Solheim (22.04.2025)
Ukjent andefugl
Hei, denne kombinasjonen av fjærdrakt, form og nebb ble jeg slett ikke klok av - noe ide hva det er? Ivrig dykker, noe kortere enn siland (som var like ved), observert 21. april i Klokkarvannet, Fana bydel, Bergen kommune. På forhånd takk for svar!
K.H. (22.04.2025)
Svar:
Dette ser ut til å være en kvinand, trolig en ung hann.
Roar Solheim (22.04.2025)
Rar fuglelyd.
Hei,så 2 kjempestore fugler på Bognes som satt i ei gran. De laga lyd som en trompet/elefant. Fikk ikke se de skikkelig.Har aldri hørt sånn fuglelyd.
M.K. (22.04.2025)
Svar:
Hvis de satt i grantre må dette nesten ha dreiet seg om gråhegrer.
Roar Solheim (22.04.2025)
Stær redd katter?
Air bb bransjen er blitt vanskelig; Hadde to par stær i to kasser før påske men plutselig var de vekk tross gode leiligheter med katte sperre i form av nettingbrem rundt trestammen. er to tre katter (uten halsbånd) innom her stadig men stæren er jo ikke skvetten. men kan det være kattene som skremte dem?
O. (22.04.2025)
Svar:
Neppe. Det kan være mange andre mulige årsaker til at de ikke lenger vil bruke kassene.
Roar Solheim (22.04.2025)
Rødstrupe med flått?
Hei. Rødstrupe er min yndligsfugl! Hadde selskap av en svært sosial en nå. Den hadde en utvekst på siden. Kan det være fuglelivet? Håper virkelig ikke det! Eller flått? Legger ved bilde.
A.S. (22.04.2025)
Svar:
Dessverre litt vanskelig å se på bildet hva dette er. Kan nesten se ut som noe som henger fast i fjærdrakten.
Roar Solheim (22.04.2025)
Ligger filene på teite hele tiden
Jeg har fått egg i fuglekassa men ikke noen som ligger på reiret skal fuglen ligge på reiret hele tiden har ikke sett noe inn å ut av fuglekassa
N.N (22.04.2025)
Svar:
Fuglene legger ett egg per dag, og legger seg ikke til å ruge før hele kullet er fullagt.
Roar Solheim (22.04.2025)
Kongeørn ved Store Lungegårdsvann?
Denne ung-fuglen satt 2. april i et tre på vestsida av utløpet til Møllendalselva i Store Lungegårdsvann. En nabo i Møllendalsveien har den siste måneden sett ørn fly i området, ofte etter å ha blitt jaga av måker. Antar kongeørn er sjelden i Bergens sentrumsområder.
(Usikker på om fotoet kom med)
R.B.H. (22.04.2025)
Svar:
Dessverre et dårlig bilde, men dette er en trostefugl med avvikende farge i hodet (mange hvite fjær), altså IKKE noen rovfugl. Dessverre totalmiss på størrelsesvurdering her, altså!
Roar Solheim (22.04.2025)