Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 421 til 49 428 av totalt 49 937 spørsmål


#Økologi og atferd

Sjøfuglen

Hvorfor blir ikke sjøfuglens fjær våte når den dykker?

S. (03.04.2006)

Svar:

Sjøfuglene steller mye med fjærdrakta si for å holde den tørr. De "smører inn" fjærene med en slags olje som de har i en kjertel nederst på ryggen (gumpen), som i sin tur gjør at vann ikke trenger inn til kroppen.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Fuglekasser

Fuglekasse for dompapp

Hei
Får man dompappen til å hekke i fuglekassa, og i så fall,- hvilke mål skal det være på kassen?

N.N (08.05.2006)

Svar:

Jeg har ikke hørt om tilfeller der folk har fått dompap i ei fuglekasse, og har dermed ikke noen mål på slike. Dompapen foretrekker å lage små kvistreir i bartrær der de legger eggene sine.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Trekkfugler

Trekkfugler som flyr over Himalaya

Vi jobber med trekkfugler på 3- og 4. trinn ved Åttekanten skole på Hvaler . Vi lurer på om det er tilfelle at noen fugler kan passere Himalaya ? Det høres veldig høyt , men vi tror det kan være en seiler?

A.G. (28.03.2006)

Svar:

Det er flere arter som passerer Himalaya når de trekker mellom vinter- og sommerkvarterene. Den mest kjente er kanskje stripegåsa, som har ruten sin over denne fjellkjeden.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Diverse

Alder på Knoppsvaner

Vi bor i Knivsvik ved Holmsbu på Hurumlandet. Vi kjøpte her for ni år siden. I denne perioden har det hekket en svanepar (på øya Bjørnskjær). I følge han vi kjøpte av - var det en annen hann - som ble slått ihjel (var aggresiv). Hunnen tok en ny make. Det er derfor grunn til å tro hunnen var minst 4-5 år gammel da. Dette parret har hatt inntil syv unger (det meste som er vokst opp er seks). I fjor hadde de ingen unger. Parret holder alle andre svaner borte fra området. Det er endel Canadagjess i området. Stort sett går dette greit, men det hender det er slosskamp også mellom disse.

Det er en mulighet for at det har vært utskifting i parret - men vi synes ikke det er sannsynlig - da vi følger dem ganske tett.

Vårt spørsmål er - hvor gammel kan en knoppsvane bli?

A.B.H.M.P. (01.05.2006)

Svar:

Knoppsvanene kan bli opptil 20 år i vill tilstand. I fangenskap kan de bli nærmere 40 år!

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Fuglekasser

kjøttmeis

hei fins det en video om kjøttmeis unger

S.L. (10.05.2006)

Svar:

Du kan følge med på et på webkamera, der det etterhvert vil komme unger ut av egga: http://www.littavalt.com/am/joar.htm

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Fuglekasser

venter på leieboere!!

Er det lurt å legge gress i bunnen av fuglekasser før du henger dem opp, eller vil dette føre til at fuglene ikke flytter inn fordi de tror kassen er bebodd?

K. (03.05.2006)

Svar:

Det har strengt tatt ikke noe å si om du legger i gress eller ei før hekkesesongen. Fuglene bygger uansett reir oppå det som ligger der, og vet fort om en kasse er bebodd når de sjekker dem. Når du renser kassene om høsten kan du godt putte litt gress eller bark i kassen, slik at fuglene som overnatter i de om vinteren får litt ekstra isolasjon.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

Stokkand reir

Hei
Jeg har funnet flere stokkandreir med egg i.De er oftest plasert på en høyde med god oversikt over vannet. Er det vanlig, eller er det forskjellig reirplasering fra vann til vann?

A. (03.05.2006)

Svar:

Man kan finne stokkandreir på de merkeligste plasser, men plasseringen som du skisserer er nok av den mer vanlige typen.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

Bokfink på vinduet

Vi har en bokfink som om igjen og om igjen flyr på vinduet og dytter eller kakker. Hva kan årsaken være til det. Kan det være speilbildet som oppfattes som en rival?

J.H. (04.05.2006)

Svar:

Det stemmer! Se forøvrig svaret jeg ga på tilsvarende oppførsel hos blåmeis: http://miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q_id=1712

Frode Falkenberg (12.05.2006)

««første 49 421 - 49 428 av 49 937 siste»»