Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 750 til 49 757 av totalt 50 288 spørsmål «forrige neste»
Nøttekråke
Hvor sjelden er nøttekråke? Flere ganger sommeren 05 så jeg et par som hoppet rundt i trærne i Gymnasparken i Lillehammer. Har aldri sett fuglen tidligere, og kjøpte meg fuglebok umiddelbart for å sjekke ut hvilke art det var... det var et artig syn! De var kvikke og effektive.
H.S. (22.05.2006)
Svar:
Før 1995 var nøttekråka kun å finne ved Oslofjorden og på Vestlandet. På midten av 90-tallet invaderte østlige nøttekråker store deler av landet. Noen av disse fuglene returnerte ikke til Russland, men begynte å hekke hos oss. I dag finner man levedyktige bestander av nøttekråker flere plasser i Sør-Norge. Les mer om nøttekråka fram til 1995 på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=131, samt litt om de nye østlige hekkefuglene på http://cyberbirding.uib.no/photo/n_caryocatactes_02.php.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
foring
Jeg forer fuglene med solsikkefrø,kan jeg fore hele året,eller bør jeg slutte når de får unger.
K.S. (21.05.2006)
Svar:
Du kan fore hele året. Mange av de artene som tiltrekkes foringsbrett benytter uansett annen mat til sine nyklekte unger. Da er det som regel insektlarver og andre evertebrater som er hovednæringen. I denne fasen er det viktig for ungene å få godt med proteiner, noe insekter inneholder mer av enn frø av ymse slag.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
Nattsanger
Vi bor på landet, langs et 3 mil langt ferskvann.
De siste 2 ukene, ca. siden 8. mai er vi blitt holdt våkne hele nettene av en fugl som "synger" hele natten.
Den starter i 23-tiden på kvelden når all annen fuglesang har opphørt, og gir seg ikke før i 4-tiden på morgenen når andre fugler våkner til liv. Den sitter alene i et tre en eller annen plass nedenfor huset. Det er langt i fra noen vakker sant. Det er en helt monoton lyd, likt hele tiden og uten pause. Min mann har bodd her i over 50 år, og kjenner veldig godt de fleste fuglene når de synger. Denne har han imidlertid aldri hørt før. Det er ikke en nattergal, for den lyden kjenner vi igjen.
Hva kan det være?? Er det ender som som holder det gående slik om nettene??
K og M
N.N (22.05.2006)
Svar:
Det høres ut som om du har hørt en gresshoppesanger. Om lyden stemmer, er beskrivelsen av fuglens oppførsel meget passende. Lytt på gresshoppesanger fra denne siden (alfabetisk sortert): http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php
Frode Falkenberg (23.05.2006)
Rovfugl
Hvor tungt kan egentlig en ørn (havørn) løfte?
C.A. (19.05.2006)
Svar:
Havørnas næringsemner ligger i vektområdet fra 100 gram til opptil 8 kilo. Normalt tar de bytter på under 2,5 kilo.
Frode Falkenberg (23.05.2006)
Havørn
Hei.
Jeg oppdaget den 17. april en utklekt havørnunge. Dette er vel litt tidlig? Har ikke besøkt reiret etter det før i går (20. Mai). Lå da lenge å beskuet en av de voksne rev biter av et rådyrkje. Tok masse bilder og film. Når jeg kom hjem og fikk studert bildene litt nermere, oppdaget jeg et hvitt egg.. Er det mulighet for at de har lagt et nytt egg når de var så tidlig ute med det første?
O. (21.05.2006)
Svar:
Det er nok tvilsomt. Egget er trolig ubefruktet, og det har blitt liggende i reiret. Skulle en ny havørnunge komme til verden en måned etter den første, så ville den ikke hatt mye å stille opp med mot sin større bror eller søster. Det er sterk konkurranse mellom søskenene i et ørnereir.
Frode Falkenberg (23.05.2006)
fuglelyder på cd
Vet at det finnes en slik cd å få kjøpt, men ikke hvor..
L.K. (22.05.2006)
Svar:
På nettsidene http://www.naturogfritid.no/ finner du et komplett utvalg av de cd'ene som er aktuelle i Norge.
Frode Falkenberg (23.05.2006)
Skadet svale
Hei. På en sykkeltur rundt østensjøvannet i Oslo idag fant vi en skadet svale som satt i en busk rett ved veien. Den har et skadet øye som ser ut til å være ødelagt. Det kom et par blod-dråper ut av øyet, og den satt der på greinen og hvilte. Den reagerte ikke stort når vi tittet nærme på den. Vi forbarmet oss over den og tok den under våre vinger. Var det galt av oss?
Foreløbig har vi den i en liten kasse så den skal få hvile, og med tilgang til vann.
Hvilken sjanse har en svale med ett øye til å overleve? Hva spiser de og hva anbefaler du oss å gjøre? Hilsen Heidi
H. (22.05.2006)
Svar:
Svalene jakter med øynene og er avhengige av de for et effektivt utbytte. Ta evt. kontakt med din lokale veterinær for å høre om ytterligere pleie.
Frode Falkenberg (23.05.2006)
fugler
hvilkene fugler er i Norge hele året?
S. (03.05.2006)
Svar:
Det er en god del arter som er i Norge gjennom hele året. Dette er fugler som kalles standfugler. Noen eksempler på slike kan være kjøttmeis, løvmeis, svartspett, kattugle og gråspurv.
Frode Falkenberg (22.05.2006)