Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 809 til 49 816 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
Hvor har det blitt av gulspurven??
Før kunne man ofte høre gulspurven synge på denne tiden av året, men nå hører man den jo ikke lengre... Hva har skjedd??
H. (12.05.2006)
Svar:
Mange fugler i kulturlandskapet synes å ha vanskelig tider i visse deler av landet. Dette gjelder også for gulspurven, som er knyttet til områder med jordbruk og korndrift.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
vokser fjærene på stjerten igjen?
og fjær ellers og?
N.N (13.05.2006)
Svar:
På grunn av slitasje må alle fuglefjær skiftes med jevne mellomrom. Dette fjærskiftet (som på fagspråket kalles myting) skjer til forskjellig tidspunkt på året, avhengig av art og hvilke fjær det er snakk om. Skulle en fugl være uheldig å miste ei eller flere stjertfjær utenom perioden for stjertfjærskifte, vil de uansett vokse ut igjen. Stjertfjærene er viktige for å flyge skikkelig.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
trostunge
hei noen barn fant en trost unge som falt ut av et reir.De kom og leverte den til meg og lurte på om jeg kunne hjelpe den...er veldig glad i dyr så jeg vil gjør et forsøk..den har nesten alle fjærene å prøver å fly så tror ikke det er mange dagene før den er klar...
Lurte på hva jeg kan fore den med og hvor ofte,hvor mye?har hørt at de kan ha kattunge boksemat?
Håper på svar,vil gjerne at den overlever..
E. (25.05.2006)
Svar:
Proteinrik kost er viktig når ungen er liten. Det vil si at den godt kan like insektlarver og meitemark.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
Sangere i Romsdalsregionen??
Hei, hvilke sangere finner man hekkende i Romsdal??
H. (24.04.2006)
Svar:
Du kan gå inn på Norsk Ornitologisk Forening sin nettside og hente ut informasjon om alle hekkende norske fuglearter (med kart). Direkte link til atlaset er http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
Due sort!
Hei. Her jeg bor har vi bare ring duer stort sett vi bor i nord trøndelag i en liten bygd. Men idag har vi observert en ny due som er lysebrun. Og ganske tam. Hva slags due er det? Den er mindre en ringduen som er ganske store. Denne har samme størrelse som by duer..eller skogduer som de kanskje heter. Takknemlig for svar.
B.B. (24.05.2006)
Svar:
Enten har du sett en lysebrun fargevariant av bydue (som forekommer), eller så kan det kanskje være en tyrkerdue. Mer om tyrkerdue kan du lese på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3750.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
Antall fuglearter
Hvor mange arter fugl regner man som "norske"?
Og hvor mange mener man det finnes per i dag i verden?
M.L. (12.05.2006)
Svar:
Det har blitt påvist omtrent 260 forskjellige hekkende arter i Norge, mens det fram til og med 2004 blitt observert hele 469 forskjellige arter i Norge.
På verdensbasis finnes det i overkant av 10000 fuglearter, der over 10% av artene er kategorisert som truet.Frode Falkenberg (26.05.2006)
Fugle mobbing
Hei.
Jeg leste et svar der du fortalte om fugle mobbing. Fugler som samler seg og mobber feks ugler. Har du noen bra linker der jeg kan lese mer om dette?
N.N (02.05.2006)
Svar:
Et bra sted å starte er på RSPB sine nettsider. De er på engelsk, men her finner du mye god informasjon om mobbing: http://www.rspb.org.uk/birds/advice/mobbing/
Frode Falkenberg (26.05.2006)
Hønsehauk
jeg trenger alt jeg kan få vite om Hønsehauken. som vingespenn, hurtighet, syn, økosystemet som fuglen er med i, fiender og bytter, osv...
håper du kan svare så fort som mulig.
takk
E. (12.05.2006)
Svar:
Jeg foreslår at du stikker innom et bibliotek og finner ei fuglebok. Der får du nok svar på dine spørsmål. I mellomtiden kan du lese litt på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=213 og http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=82.
Frode Falkenberg (26.05.2006)