Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 438 til 49 445 av totalt 50 005 spørsmål


#Fuglekasser

Døde kjøttmeisunger

Har en fuglekasse hvor kjøttmeisen har foret unger i ca. 14 dager. I går ble det veldig stille og jeg åpnet derfor kassen for å sjekke. Der lå 7 døde unger. Foreldrene satt i trærne rundt og kjatret. Det var jo veldig kaldt i går natt med mye vind men de skal vel tåle det. Hva kan årsaken være?

K.S. (01.06.2006)

Svar:

Det kan være mange årsaker til det. Ut fra hva du skriver kan det være at foreldrene av en eller annen grunn ikke har varmet ungene på natten, noe som er avgjørende for overlevelsen til de små som har lite islolasjon.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Fuglekasser

Flytting av fuglekasse

Vi skal bygge og må rive veggen der fuglekassen henger. Det har kommet egg i kassa. Går det bra om vi flytter kassen 3-4 m bortenfor.

N.N (02.06.2006)

Svar:

Det går kanskje, men jeg har mine tvil. Husk at det ifølge norsk lov er ulovlig å forstyrre fuglene i hekketiden, noe som innebærer at dere strengt tatt ikke kan flytte kassa så lenge det er fugl i den. Hekketiden til disse små kassehekkende artene er riktignok ikke så lang, så om dere kan vente i tre uker, så vil nok fuglene ha fløyet ut.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Diverse

Fuglesang

Jeg er en ivrig turgåer og savner å kunne gjenkjenne arter gjennom fuglesang. Finnes det noen CD eller kassett der det er mulig å høre fuglesang fra Norges mest vanlige fugler?? Hvor kan man i så fall få tak i slikt? Takk.

R. (31.05.2006)

Svar:

Du finner det du trenger hos nettbokhandelen http://www.naturogfritid.no/. I mellomtiden kan du høre mer enn 300 fuglearter fra siden: http://cyberbirding.no/nof/galleri/lyder.php.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Diverse

reir på huset

Hei
Vi har bygd oss hus nettopp,og flyttet inn til desember. Mens vi snekret veranda så vi at flere har bygd sammen med oss. Tror det er trost. De har laget 2 reir i takrenna på baksiden av huset, og ett reir oppå vindusbrettet på den ene siden... Dette var jo utrolig koselig til å begynne med, men fikk høre at det ikke var bra i forhold til fuglelopper.. vel. 2 dager er gått siden vi fikk høre det. Og når jeg står i veranda døren nå kommer mora og angriper meg eller noen i familien... hun flyr rett mot døra og bråsnur rett foran oss. dette gjør hun frem til vi går inn igjen... Det som er trasig er at vi har to barn som er 7-8 år, og de elsker å bygge trehytte rett ved huset der reirene er, men synes det er litt ekkelt... Det er flere katter som går masse på verandaen,som sikkert sikler etter småfugler, og det er kråker, ørn, og måser også her...det ene reiret ble amgripet i natt, men det er bygd opp igjen av flere titalls troster. (jeg tror det er trost) Vi har derfor et knust reir på verandaen og tre med kjempe små unger i. Spørsmåleter hva vi skal gjøre, og er dette vanlig. Bør vi fjerne det, og når og hvordan. hvorfor legger de reir til oss og ikke til naboen. Og en slik fugle krig har vi aldri sett maken til.. trosten angriper måsen og kråka.... Håper du kan hjelpe oss litt her.... Vennlig Hilsen Øyvind og Marita

M.R. (01.06.2006)

Svar:

Trostene, og spesielt gråtrost, er meget aggressive ved reiret. Trostene er ikke av de artene som har mest fuglelopper, så jeg tror ikke du trenger å bekymre deg så mye for de. Angående det nedfalte reiret. Du kan prøve å sette det opp igjen, med ungene i, og se hva som skjer. Det er mulig at trosteforeldrene ikke vil oppsøke reiret igjen, men slik er det noen ganger i naturen. Forhåpentligvis vil du la trostene være på verandaen din til de er ferdige med hekkingen. De har ikke så lang reirtid, så "plagen" er nok snart over. Når de har forsvunnet kan du om ønskelig blokkere reirplassene deres slik at de ikke kommer tilbake neste år.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Diverse

fiskeørn

hvor mye spiser en voksen ørn med og 2 unger i perioden april/september

N.N (15.04.2006)

Svar:

Fiskeørna spiser nesten bare fisk, stort sett laksefisk, abbor, gjedde eller brasme. De inntar rundt 300-400 gram fisk daglig.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Diverse

Fuglefjell

Hvor ligger verdens største fuglefjell?????

A. (12.04.2006)

Svar:

Såvidt jeg vet er det fuglefjellet Latrabjarg på Island. Du klan lese litt mer om Latrabjarg på http://www.danielbergmann.com/html/articles/latrabjarg2.html.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Diverse

Hull i bakken

Hei !
Ute på plenen har det oppstått noen hull ibakken. De er ca 2 cm i diameter og 5-6 cm dype.
Er det fugler som har laget de, i tilfelle hva slags

P. (24.04.2006)

Svar:

Dette høres ikke ut som en fugl, men heller et lite pattedyr.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Diverse

Måker som hekker på flate tak av boligblokker.

I de senere år har det blitt mer og mer vanlig at måker hekker i tettbygde strøk, og da gjerne på taket av boligblokker. Hva er grunnen til dette? Det finnes store plener her som jeg ser er veldig populære for måkene i fuktig vær, da finner de mye makk på plenene.
I det området hvor jeg bor har det bare blitt flere og flere måker. Dette resulterer i et forferdelig leven til tider, ofte tidlig om morgenen lenge før noen her har planer om å våkne. Dette er til sjenanse for en del av beboerne her. På bakgrunn av at dette jo ikke er et opprinnelig naturlig miljø for måkene, vet dere om noen måter å enten redusere eller bli kvitt denne plagen.

G.E. (27.04.2006)

Svar:

Det er synd at du ser på dette som en plage, men det er jo slik det til tider kan bli når naturen kommer for nær oss mennesker...

Det at måker i dag hekker på tak mer vanlig enn før har to hovedårsaker. 1. De opprinnelige hekkeplassene har forsvunnet, som regel pga. menneskelig aktivitet. 2. De finner vern fra predatorer som hunder og katter.

Frode Falkenberg (01.06.2006)

««første 49 438 - 49 445 av 50 005 siste»»