Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 187 til 45 194 av totalt 50 992 spørsmål «forrige neste»
Heisann!:) igjen...
Er dette en trost av en sak el en heipiplerke,som en nevnte,men jeg tror mere på en trost av ett slag.Poppet opp i hagen til foreldrene mine på karmøy,i ett byggefeldt. :)
J.O.N. (08.07.2010)
Svar:
Dette er nok en heipiplerke.
Roar Solheim (08.07.2010)
Måkeunger
Har i det siste møtt noen måkeunger som vandrer i byen med foreldrene flyvende og skrikende over. Jeg lurer på om de lærer seg å fly og hvor lenge må de gå slik?
Ser litt farlig ut.
F. (08.07.2010)
Svar:
Når måkeungene har begynt å gå omkring, så er de nok ferdig utviklet til å kunne fly innen 2-3 uker. Inntil da er de avhengige av at foreldrene passer på dem, hvilket dessverre av og til kan være ganske utfordrende inne i en by, men lite vi kan eller bør gjøre noe med.
Roar Solheim (08.07.2010)
Stjertand
Hvor lev stjertendene utenom norge? Bilde av Stjertand på frølandsvatnet på Bryne vinteren 2010.
J.H. (24.06.2010)
Svar:
Når stjertendene trekker ut av landet om høsten så drar de til vestkysten av Europa og Vest-Afrika. De største vinterbestandene vi kjenner til finnes i Mali og Tchad i Afrika.
Magne Myklebust (08.07.2010)
Type gås/andefugl er dette?
Hei
Leste avisen Varden, hvor det var en fugl som ingen viste helt hva var.
Jeg regner med at det er en gås/andefugl.
Vanskelig å beskrive, så legger ved det bilde som var i artikkelen.
A.E. (06.07.2010)
Svar:
Dette er en moskusand. Den finnes ikke i vill tilstand i Europa, og settes ut i parker og andesamlinger hos oss. Opprinnelig kommer arten fra Sør-Amerika.
Magne Myklebust (08.07.2010)
Hva er denne lille tassen?
vet du hva er denne lille tassen er av art?unge av fuglekonge,el gjerdesmett?oppi ett skogholdt i Sandnes rogaland.
J.O.N. (08.07.2010)
Svar:
Dette er en svarttrost hann.
Du kan lese mer om svarttrost her:http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9084Magne Myklebust (08.07.2010)
Når forlater svaler redet sitt?
Heisann. Jeg lurer på når svaler forlater redet og er flyvedyktige? Årsaken er at jeg har kjøpt et hus hvor det tydeligvis er minimum fem reir hvor svalene lager et hysterisk leven både kveld og morgen. Reirene ligger oppunder takskjegget på huset. Har tenkt og få fjernet det, men vil først finne ut om det er fare for å ta livet av fugleunger. Det er jo ikke ønskelig. Håper du har noe info rundt dette.
S. (02.07.2010)
Svar:
I en svalekoloni som dette kan fuglene ha unger til ulik tid. Ungene er i reiret ca 24 døgn etter klekking. Det beste er å vente med å gjøre noe til det ikke er fugler i og rundt reirene, ut i august vil de trolig være ferdige med hekkingen.
Roar Solheim (07.07.2010)
Hvor bør fuglekassene henges opp?
Hei!
Jeg har kasser til kattugle, perleugle og spurveugle klar til opphenging. I hvilke habitater bør de forskjellig kassene henges?
J.H. (03.07.2010)
Svar:
Spurveuglekasser bør henges i eldre gran/barblandskog, gjerne nær kulturlandskap. Kattuglekasser kan henges i skog i kystnære områder (Mjøsdistriktet - Oslofjorden, kysten videre vestover til Trøndelag), mens perleuglekasser kan henges i barskogskanter (nær hogstflater og åpne områder i skog i innlandet, fra lavlandet og helt opp i fjellbjørkeskogen. Alle uglekassene kan henges 4-5 meter over bakken.
Roar Solheim (07.07.2010)
Pilfink og matvaner
Har mange pilfinkunger i hagen nå. De er helt ville etter meiseboller. Hele dagen henger det 5-6 skrålende unger oppe på brettet og slåss om meisebollene. Synes dette er litt snodig, i og med at de voksne individene heller velger frøene på bakken. (Solsikkefrø og villfuglblanding.)
N.N (05.07.2010)
Svar:
Kanskje fettet i meisebollene er lettere å få i seg for de unge fuglene enn frøene på bakken? Frø må "skrelles" for skall, og dette er en teknikk som fuglene må lære.
Roar Solheim (07.07.2010)