Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 594 til 49 601 av totalt 50 176 spørsmål «forrige neste»
Toppmeisegg/ Stjertmeisegg
Hvordan ser Toppmeisen og Stjermeisens egg ut?
S.S. (06.06.2006)
Svar:
Stjertmeisas egg er små og hvite med svake røde prikker. Toppmeisa har små hvite egg med rødbrune prikker i den butte enden, i likhet med de fleste andre meisene.
Frode Falkenberg (07.06.2006)
fugleinfulensa.
hva kommer fugleinfulensa fra? hva er smittene med den?
V. (06.06.2006)
Svar:
Fugleinfluensa er som ordet sier influensa for fugler... Det finnes mange typer fugleinfluensa, både farlige dødelige og andre mildere typer. Det skal mye til for at mennesker blir smittet av fugleinfluensa. Smitten kommer gjennom væske, så man må ha direkte kontakt med infiserte fugler for å få det. Den aggressive fugleinfluensatypen H5N1 ble først bekreftet i SØ-Asia for noen år siden. Det var da de første dødsfall hos mennesker ble oppdaget. De menneskene som har blitt syke eller dødd av H5N1 har alle vært i nær kontakt med fugl.
Frode Falkenberg (07.06.2006)
Blåmeisemor- og far er borte! Ungene døde.
Vi fikk for ca. 3 uker siden laget en fuglekasse. Et blåmeisepar slo seg ned og laget et rede. 10 egg ble lagt. I natt hørte jeg et forferdelig fugleleven (skjære, kråke el. trost) utenfor. I dag (2/6) er foreldrene borte og det er 9 døde fugler, urørte. Ett egg igjen. Hva har skjedd? Kan andre fugler ha forårsaket dette?
O. (02.06.2006)
Svar:
Det er vanskelig å si hva som har hendt, men ting tyder vel på at foreldrene har dødd eller forlatt reiret. Ungene trenger både varme og mat jevnlig for å overleve når de er små.
Frode Falkenberg (06.06.2006)
Dvergfluesnapper
Er det sannsynlig at den hekker på Kongsberg.
Ligner veldig på en som har reir i hulrom under takskjegg på huset vårt.
Takk for svar.
H.R. (06.06.2006)
Svar:
Dvergfluesnapperen er en meget sjelden hekkefugl i Norge. De få parene som har blitt funnet hekkende har vært på Sørøstlandet. Har du et bilde av fuglen(e), så hadde det vært interessant å se det.
Frode Falkenberg (06.06.2006)
fuge unger
ser vi at ville fugle unger puster
N. (06.06.2006)
Svar:
Du vil helt sikkert se at brystet beveger seg når de puster.
Frode Falkenberg (06.06.2006)
Lundefugl
Hei,hei! Jeg driver og tegner et bilde av noen lundefugler- så har jeg fått det for meg at jeg skal ha med noen egg på dette bildet. Da er mitt problem så langt at jeg har ingen anelse om hvordan disse eggene ser ut! Jeg har prøvd å snoke tak i foto fra nettet, men ingen hell så langt. Har du kanskje en god beskrivelse å gi meg?
L. (05.06.2006)
Svar:
Lunda har skittenhvite egg. Noen ganger har de ispedd små utvaskete flekker. De er relativt avrundete, med en bredde på nærmere 5 cm. og en lengde på ca. 6,5 cm.
Frode Falkenberg (06.06.2006)
Terne
Observerte et terne par ved et lite vann på Ustaoset. Er det vanlig å finne terne så langt inne i landet og på slik høyde?
K.B. (06.06.2006)
Svar:
Rødnebbterna er en fåtallig hekkefugl på Hardangervidda. De er knyttet til vann som har en bestand av ørekyte.
Frode Falkenberg (06.06.2006)
Nattergal
Hei jeg lurer på en fugl jeg hører vær morgen.Har lyttet til fugle låtene deres å er blitt mer styrket i at jeg har hørt en nattergal. Jeg bor på hareid på sunnmøre. Kan dette være mulig. Kunne vært artig å fått kontakt med en som kunne bekrefte eller avkrefte.
Vennlig Hilsen
Torgeir Østreng
T.Ø. (28.05.2006)
Svar:
Det kan selvsagt være mulig at du har hørt en nattergal. Den er riktignok sjelden på Vestlandet. Om du hadde klart å få opptak av lyden som dokumentasjon, så hadde det vært det beste. Lytt forøvrig på nattergal på: http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php. Her finner du også lydene til arter som nattergalen kan forveksles med, f.eks. sørnattergal og gulsanger.
Frode Falkenberg (02.06.2006)