Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 109 til 45 116 av totalt 50 970 spørsmål «forrige neste»
Hekker måker i trær?
Hei. Kan du svare meg på om det er vanlig at måker lager reir i trær og hekker der?
Jeg bor ved Drammensfjorden og kan fra stuevinduet se to måker som ligger på reir i hvert sitt furutre, tror det er Fiskemåke.
mvh Bjørn
B.B. (05.06.2010)
Svar:
Det er relativt vanlig at fiskemåke har reir i trær. Gjerne er dette furu eller gran, hvor fiskemåkene kan ha god oversikt fra reiret. Hekking i trær er nok vanligst fra Trøndelag og nordover.
Fiskemåkene kan bygge reiret i trær selv eller så benytter de gamle reir av f.eks. kråke og skjære.
Som en kuriositet kan vi nevne at det er kjent et tilfelle hvor fiskemåkene bygde sitt reir på toppen av et bebodd skjærereir. Begge artene ruget samtidig, og ungene ble klekt i begge reir. Ikke verst, med tanke på hvor hissige begge artene kan bli...Magne Myklebust (12.07.2010)
Ukjent fugl på fuglebrettet
Hei. Idag fikk jeg se en fugl jeg ikke har sett før, og finner ikke ut av hva det er slags fugl. Det som gjorde meg oppmerksom var ar den var orange øverst på brystet, og gikk mer over til hvit eller grå under. Den hadde mye svart på vingene, og svarte "solbriller", og var i tillegg en slags 90 graders vinkel på bakhodet (fjærne går jeg ut ifra), i svart.Altså svart oppå hodet, så en lysere farge på "kinnene", og svarte striper rundt øynene. Når de (4 stk) gikk på bakken, fikk jeg se at de hadde et spesielt mønster på ryggen/nakken, mellom vingene. Det var lyse og mørke striper på tvers av fuglen, De er ikke så store, litt større enn kjøttmeisen, men mere slank og lang i fasongen. Jeg bor i nærheten av Molde, og observerte disse fuglene idag 11. oktober. Studerte dem lenge gjennom viduet, men da jeg gikk etter fotoapparatet, så jeg dem ikke igjen. Får håpe de kommer innom igjen i morgen!
T.S. (11.10.2009)
Svar:
Du har gitt en ganske grei beskrivelse av bjørkefink.
Du kan lese mer om bjørkefink her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11997
Når du åpner denne siden, kan du trykke på "Bilder" oppe til høyre. Så kan du jo med selvsyn se om min konklusjon stemmer med din observasjon.Magne Myklebust (12.07.2010)
Hakkespetten hakker hull i veggen på hytta. hva gjør jeg for å bli kvitt dette
N.N (25.05.2010)
Svar:
Se om noen av rådene her kan hjelpe: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=77
Magne Myklebust (12.07.2010)
Rar fugl på fjellet
Jeg er interessert i fugler, men jeg klarte ikke å finne ut hvilke fugl min sønn på 20 år møtte på Urfjellet i Molde. De så den nesten på toppen av fjellet. Den var hvit
og svart med et langt nebb og på størrelse med ei snipe/spove. Den fløy med oppoverbøyd hals/hode. Den gav fra seg en stygg lyd- en rask kvekkende lyd.
S.K.G. (15.06.2010)
Svar:
Det meste i beskrivelsen stemmer bra med fjellrype, med unntak av nebbet.
Du kan lese mer om fjellrype her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3971Magne Myklebust (12.07.2010)
Vingeform
hva slags vingeform har kongeørn?
P. (14.06.2010)
Svar:
Kongeørna er langvinget, og vingene smalner av litt inn mot kroppen. Dette gir en litt S-formet vingebakkant som er mest tydelig på ungfugler.
Til sammenligning har havørna også lange vinger, men disse er bredere og nesten rektangulære.
Forskjellene i vingeform gjør det mulig å skille mellom disse to artene på relativt lang avstand.Magne Myklebust (12.07.2010)
Granmeis/Løvmeis eller...
http://129.vgb.no/2010/05/14/ny-gjest/
S.B. (14.05.2010)
Svar:
Du har nok fotografert en granmeis. Denne arten er i Norge generelt gråere enn løvmeis. På De britiske øyer er dette litt mer forvirrende; de har faktisk en egen underart av granmeis som er like brungrå som løvmeis. Selv om det er større forskjeller mellom granmeis og løvmeis i Norge, er det tidvis fortsatt svært utfordrende å skille artene fra hverandre. Karakterene kan variere med alder på fuglene, og også med tidspunkt på året. For eksempel kan granmeisas lyse vingebånd slites bort på voksne fugler om sommeren.
I tillegg til fargeforskjellen kan du legge vekt på følgende kriterier:
1. Granmeisa har et lyst vingebånd som kan sees på dine bilder. På mange granmeiser er dette båndet imidlertid enda mer tydelig enn på dine bilder.
2. Granmeisa har et stort smekkeparti, godt demonstrert på dine bilder. Løvmeisas smekkeparti er mindre.
3. Granmeisas hette går lenger ned i nakken enn hos løvmeis.
4. Hos granmeis er kinnene helt hvite, mens de er litt skittenbrune hos løvmeis.
Dine bilder stemmer med alle kriterier for granmeis.Magne Myklebust (12.07.2010)
Hva slags meis?
Hei, er dette en granmeis, eller løvmeis ? Har jevnlig besøk av et par på foringsplassen og de er veldig tillitsfulle.
Mvh.
O.O.K. (11.06.2010)
Svar:
Dette ser ut som en granmeis. I Norge er granmeis en generelt gråere fugl enn løvmeis. Løvmeis har en brunlig overside. Den svarte smekken under nebbet er større hos granmeis enn hos løvmeis. Granmeis har et lyst vingebånd som løvmeis mangler. Det er ikke så tydelig på bildet, men du kan ane et lyst felt langs armsvingfjærene. Hetta hos granmeis går også lenger ned i nakken enn hos løvmeis. Som du skjønner bør man kombinere en rekke kriterier for å skille de to artene.
Her følger noen bildelenker til bilder av hver art som viser de aktuelle karakterene. Merk vingebåndet til denne granmeisen: http://artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/Image.aspx?rappsyst=1&obsid=6671530&imageID=114305 (på det andre bildet ser du den vide utbredelsen av flekken under nebbet (smekken). På dette bildet av en løvmeis ser du alle de tre nevnte karakterene; liten smekk, brun overside, og mangel av vingebånd: http://artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/Image.aspx?rappsyst=0&obsID=6578648&imageID=112401Magne Myklebust (12.07.2010)
Stær
Hei vi skal male uthuset,der har vi en fuglekasse på veggen og en stærfamilie har flyttet inn i den, vi vil helst at disse fugleungene skal få vokse opp og lurer litt på når vi kan male, vi er forberedt på å vente til fuglene har forlatt kassen, men kan noen si ca. når vil dette skje? Vil de komme og gå litt før de forlater kassen for godt eller er de borte når de forlater kassen. Eggene ble vel klekket for ca 2 uker siden.
O.D. (05.06.2010)
Svar:
Malingsarbeidet kan vente til fuglene er ute av kassa.
Stærungene er borte når de forlater kassa. De har en reirtid på 20-22 døgn, altså rundt tre uker.Magne Myklebust (12.07.2010)