Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 50 190 til 50 197 av totalt 50 250 spørsmål


dompappegg

hvordan ser dompappeggene ut?

T.R. (30.05.2005)

Svar:

Dompapen har lyseblå egg med svarte og svartbrune flekker. Eggene er omtrent to cm. lange og 1,5 cm. brede.

Frode Falkenberg (06.06.2005)


svaler

kan svalene lette hvis de lander på bakken, eller har de for langt vingespenn?

N.N (30.05.2005)

Svar:

Svalene har ikke problemer med å lette om de lander på bakken. De fleste samler faktisk reirmaterialet sitt (leire) på bakken. Tårnseileren derimot (tidligere kalt tårnsvale) vil ha problemer med å lette om de av en eller annen grunn havner på bakken.

Frode Falkenberg (06.06.2005)


Hvordan skille myrsanger fra rørsanger i felt ?

Hei!
Bor i nærheten av et lte vann som er omkranset av kratt og høy sivskog. Oppdaget en sanger (kun sang, ikke visuelt) som jeg antar er myr- eller rørsanger. Denne fuglen viser seg aldri(!?) over sivet, men flytter seg nede i sivskogen, mens den synger. Jeg synes det er veldig vanskelig å høre forskjell på sangen når jeg sammenlikner med CD'n.

O.J. (29.05.2005)

Svar:

Myrsangeren er mer variert i sangen sin enn rørsangeren. Den imiterer også andre fuglearter. Rørsangeren er tregere, og har en mer statisk sang enn myrsangeren.

Frode Falkenberg (06.06.2005)


rødstrupe

et rødstrupe parr har lagt reir under taket på vårt inngangsparti, ikke vanlig med hensyn til sted og det å være uskjenert. Eller?
Hører ikke noen lyder fra ungene, men de er der.

J. (28.05.2005)

Svar:

Rødstrupa kan legge reiret sitt litt hvorsomhelst, men helst slik at det litt bortgjemt og med en form for tak på det. Ungene bør være stille når foreldrene er borte fra reiret, da de blir lettere oppdaget av rovdyr om de piper i utide.

Frode Falkenberg (06.06.2005)


Svaler og vær

Hei! Jeg lærte som liten at svalene flyr lavt når det blir dårlig vær. Stemmer dette? Og eventuelt hvorfor?

L. (28.05.2005)

Svar:

Det stemmer nok til en viss grad. De jakter etter insekter som gjerne holder seg i luftmassene like over bakken når det er slike værforhold.

Frode Falkenberg (06.06.2005)


Hvordan fugl?

Hvordan fugl er det som det er bilde av,hvis du går inn på fuglevennen og trykker på aktiviteter?Så den på hytta i Råde i vinter,og fant den ikke i fugleboka.På forhånd takk.

K. (29.05.2005)

Svar:

Det er to kjernebitere som er avbildet der.

Frode Falkenberg (29.05.2005)


Ringmerking av fugler.

Hei, hvordan får man lisens til å merke fugler?
Er det noen kurs for slikt, som ikke er så veldig dyre, hvis det koster noe da?
Jeg kunne tenkt meg å prøve ein slik hobby.

G.B.O. (26.05.2005)

Svar:

For å bli ringmerker må du ha deltatt aktivt på ringmerking i en periode. Du må ha merket et visst antall fugler, og vise forståelse for arts- og aldersbestemming. Dessuten må man beherske å behandle fugler i nett og kunne selve merkeprosessen. Videre må du gjennom minst et ringmerkingskurs (som ikke er kostbart). Ta kontakt med ditt fylkeslag av Norsk Ornitologisk Forening for å få mer informasjon om hvor og når du kan delta.

Frode Falkenberg (27.05.2005)


Løvsanger

Hei, er løvsangeren fortsatt norges tallrikeste fugl, eller har den blitt passert av andre?? Hvordan er bestanden på gjerdesmett nå?? Den var vel på kraftig retur for noen år siden??

med vennlig hilsen

H.S. (26.05.2005)

Svar:

Løvsangeren er nok fortsatt vår mest tallrike hekkefugl. Heipiplerka og bokfinken ligger riktignok like bak på de andre medaljeplassene.

Gjerdesmettbestanden varierer fra år til år. Antallet varierer i takt med strenge og kalde vintre, henholdsvis færre og flere individer.

Frode Falkenberg (27.05.2005)

««første 50 190 - 50 197 av 50 250 siste»»