Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 44 193 til 44 200 av totalt 50 366 spørsmål


#Diverse

parrasitt

Hei

Jeg så på et naturprogram for en stund siden om parasitter. Der var det en parasitt som hadde som mål å komme i magen på storken og for å gjøre dette beit den seg fast(?) i rumpa på de lokale froskene. Frosken reagerte på dette ved å vokse ut nye bein, slik at de to ny kom i veien for de andre orginale så den hadde vanskeligheter for å bevege seg, noe som gjorde at storken lettere kunne fange den og parasitten kom i magen dens. Hørt om dette?

har fortalt denne historien mange ganger, men vet ikke om alle detaljene stemmer. Lurer på hva denne parasitten heter og hvor dette er og hva den gjør i magen til storken? All info rundt dette er god info, siden jeg er fasinert av parasitter og gjerne vil ha håndfaste fakta rundt dette som styrker historien enda mer samtidig som jeg kan gå dypere inn i matrialet og også andre typer parasitter.

På forhånd takk!

P.B. (05.09.2010)

Svar:

Dette kjenner jeg ikke til. Parasitter kan ha utrolig innfløkte livssykler, og gjøre ting som får det hele til å høres ut mer som en røverhistorie enn virkelig biologi. Denne faller absolutt i siste kategori, men er ikke umulig. Dessverre er jeg ikke kjent med akkurat denne parasitthistorien, og kan derfor ikke si om den er riktig eller ikke, eller hva eventuellt parasitten heter.

Roar Solheim (07.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent and.

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen ble observert på Tnnemyra, et turområde like utenfor Notodden forrige uke. Har ikke klart å finne ut hvilken art det er. Så mitt spørsmål er ganske enkelt: Hva har jeg fotografert?

H.M.Ø. (07.09.2010)

Svar:

Dette er en ungfugl av kvinand. Hunnen er lysere i bryst og strupe, og har lysere øyne.

Roar Solheim (07.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvordan fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet tatt på Linnesstranda i Lier ved fugletårnet der.

N.N (07.09.2010)

Svar:

Dette er en gråfluesnapper.

Roar Solheim (07.09.2010)


#Fugleforing

Bær til fugler om vintern

Hvilke bær er best å plukke å fryse så man kan legge ut på foringsbrettet til vintern?Rips,Blåbær Rognebær??noen andre?Bruker ha svarttrost på brettet,å rødstrupe.Desse eter vel bær?

J.G. (05.09.2010)

Svar:

Rognebær kan gå fint. De kan både fryses, og eventuellt henges opp for tørking (men da slik at ikke fuglene får tak i dem mens de tørker).

Roar Solheim (06.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags and (lik rødhodeand)?

Hei.

Nå i helgen så vi en liten flokk (6 - 8 stk) ender som så ut som rødhodeender, forutsatt at hannene var i eklipsedrakt. Endene var litt mindre enn stokkender, og dykket hyppig. De var ikke spesielt sky. Observasjonen ble gjort i Middagsbukta i Oslofjorden, ikke så langt fra Sandvika i Bærum.
Da rødhodeender er særdeles sjeldne går jeg ut i fra at det ikke var det vi så - har dere noen idé om hva det da kan ha vært?

På forhånd takk :).

Mvh Kine.

K. (05.09.2010)

Svar:

Ikke helt lett å si, men stedet du beskriver, og det at de dykker, kan tyde på at kvinand hunn er en aktuell kandidat. Toppand hunner kan kanskje også finnes i noe antall på dette stedet.

Roar Solheim (06.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tundralo

Beklager jeg tro det står feil i min fuglebok. Der tror jeg det står avbildet heilo hann og hunn. Istedet står det at det er tundralo.

E.G.A. (05.09.2010)

Svar:

Du ser ikke flokker med tundralo i Norge om høsten. Flokker med slike fugler er heilo.

Roar Solheim (06.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

haukugle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne ugla hadde reir like ved Maskejohka (sideelv til Tanaelva) i sommer, like ved en populær fiskeplass. Området består av tett, gammel bjørkeskog og annen lauvskog. Den var aggressiv ved reiret, freste nærmest og gikk til angrep når jeg kom for nært slik at jeg holdt meg på andre sida av elva. De så ut til å være effektive jegere og kom flyvende med mus/vånd i klørne med korte mellomrom. I begynnelsen av juli hadde ungene forlatt reiret og jeg så minst 6 unger i nærheten. Hvor store kan kullene være?

E.K. (05.09.2010)

Svar:

Ja, dette er en haukugle. De kan være ganske hissige til å forsvare reir og unger, og de kan fly rett i hodet på folk som kommer for nær. Haukuglene kan få opp mot 8 unger (kanskje flere) i gode gnagerår. Det finnes beretninger fra nord-Sverige om et haukuglepar som jaget en bjørn vekk fra reirområdet sitt.

Roar Solheim (06.09.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken Snipe er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en Dvergsnipe? Størrelse omtrent som en Linerle.

Å.H. (06.09.2010)

Svar:

Nei, dette er en ung myrsnipe. Den mørke flekken i buken avslører det. Dvergsnipa har også kortere nebb og kortere bein.

Roar Solheim (06.09.2010)

««første 44 193 - 44 200 av 50 366 siste»»