Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 790 til 43 797 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
Ukjent fugl
For ca 3 uker siden så jeg et for meg helt ukjent fuglepar i Aurskog Høland kommune. De var ca på størrelse med en gråspurv, men slankere.Men avgjort en spurvefugl. Han og hun så ganske like ut. Brystet var spettet, men ikke særlig markert. Farvene var gråaktige stort sett, men litt brun/svart her og der i fjærdrakten. Men ingenting var særlig markert. På avstand ville en si det var en ganske ensfarvet fugl.
Men mest merkelig var "sangen". Det var en sang helt uten tone. Ikke noe som lignet fløyt eller småfuglpip. Jeg vil nærmest ai det var en "grynting".
Hva slags fugl kan dette være?
B.L.O...T.2. (17.08.2010)
Svar:
Kan du ha sett gråfluesnappere? Sjekk disse i fugleboka.
Roar Solheim (23.09.2010)
rovfugl
i går så jeg en rovfugl som satt på ett steingjerde på jæren.Jeg gikk rolig mot den for å se hvor nærme jeg kunne komme.Den satt helt rolig og jeg stoppet da jeg hvar ca. 3 meter fra den. Jeg ville ikke forstyrre den så jeg gikk meget irritert at jeg ikke hadde kamera med meg.Da kom jeg på at jeg hadde mobilen i lommen. Jeg gikk rolig tilbake,stoppet 2 meter fra og tok 3 bilder. Jeg har lurt på hvilken rovfugl det hvar. Den hvar mørkebrun over hele ryggen,oppå vingene og oppå halen. I buken var den lys med langsgående brune striper,kun brystet og magen. Halen hvar lys under uten striper.Oppå hodet og nakken hvar den mørkebrun lik rygg og vinger. Den hadde gule ben med svarte klør.Nebbet var svart og rundt øynene og kinn var samme lysfarge som buken. Høyde uten hale sånn ca.23-28 cm.Da den fløy så jeg at vingene var mer lik en falks vinger med en hale som var vifteformet og omtrent like lang som resten av kroppen.
J.Ø.L. (27.08.2010)
Svar:
Ikke helt lett å si. men jeg mistenker at du kanskje kan ha sett en ung myrhauk. Sjekk denne i fugleboka.
Roar Solheim (23.09.2010)
And, hvilken?
Mørk brun, grått, bredt nebb. Stort, hvitt felt mellom rygg og overgump som ikke ble helt dekket av vingene. Forfra, lysere under vingene med et hvitt band langs framsiden av armsvingfjærene og nesten helt ut til vingespissen. Lignet toppand i størrelse og form, men får det ikke til å stemme med det hvite. Observerte den et godt stykke fra land der den dykket etter mat, det var ikke mulig å se om den hadde topp på hodet. Den var alene, og kom ikke nær land. Blandet seg ikke med ærfugl som også var i området. Ungfugl?
Den ble observert i en fjord i Troms.
B.A. (30.08.2010)
Svar:
Kan du ha sett en bergand (hunn)? Sjekk denne i fugleboka.
Roar Solheim (23.09.2010)
Fargesyn hos stokkand og andre ender?
Min datter prøvde mate en stokkand med muffins med grønn konditorfarge. Anden ville ikke ha den! Min samboer påstår at ender ikke har fargesyn og umulig kunne reagere på den kunstige fargen, men heller e-stoffene konditorfargen utsondet. Er det riktig at ender ikke har fargesyn?
L. (30.08.2010)
Svar:
De fleste fugler har fargesyn, og når en ser på de fantastiske fargene som hanner hos de fleste ender har, så er det liten tvil om at de må oppfatte farger. Men om det var fargen eller noe annet som fikk dem til å ikke ville ha muffinsene, se det er det ikke lett å si noe sikkert om. Vi må nok bare observere og konstatere at: Javel, er det slik det er!
Roar Solheim (23.09.2010)
hest med fugle lus
Hei, hesten min har fått ett rart utslett. det er et lite rede i gjørne av boksen hennes med 4 fugleunger som har vært der i hele vinter, så det eneste jeg kan komme på at dette kan være er fugle lus. er det farlig ? og hvordan fjerner jeg det ?
I. (31.08.2010)
Svar:
Jeg har vanskelig for å tro at parasitter fra småfugler lager problemer for en hest, men dette bør du sjekke med en veterinær om. Nå har nok fuglene forlat redet, så da kan du bare fjerne det. Bruk oppvaskhansker dersom du er engstelig for at det kan være skitt eller fuglelopper i reiret.
Roar Solheim (23.09.2010)
Gråhegre
Hei.
Finnes det en oversikt over hekkeområder i Sunnhordland?
De hekker i hvert fall rett ved tomta vår, i Fitjar. Det er en koloni på ca. 15-20 stk., ser ut som det blir flere for hvert år(har observert dem siden 1999).
Her trives de i tretoppene(furu/løvskog), ved svaberg og lune små viker hvor de finner mat.
L.U.H. (02.09.2010)
Svar:
Prøv å få kontakt med lokale ornitologer i Hordaland. Gå inn på NOF hjemmesidene www.birdlife.no, sjekk under organisasjon, og finn lokallag og avdelinger nær deg. De kan best svare på slike lokale saker.
Roar Solheim (23.09.2010)
Ang. faste soveplasser
En grønnfink har fast soveplass nede på bakken i en krok rett bak ytterdøra. Den "går og legger seg" tidlig, litt før det begynner å skumre, så vi prøver å gå så stille som mulig i døra på kveldstid for å forstyrre minst mulig. Tidligere i sommer begynte en annen å gå inn på et soverom der vi hadde verandadør stående på gløtt. Den satte seg til å sove nede i kroken ved senga - tre netter på rad. Tidlig på morgenen begynte den å krafse så sjenerende at vi etter tredje natt så oss nødt til å lukke den døra.
N.N (11.09.2010)
Svar:
Veldig spesiell soveplass, men det er ikke alltid godt å vite hva som får fugler til å synes at en soveplass er trygg og god. Det viktige er at de opplever at de er i skjul for rovfugler, ugler og katter, som kan ta dem om natta. Denne var av det mer spesielle slaget.- Grønnfinkene fant nok nye plasser av seg selv, da de oppdaget at de gamle plassene ikke var tilgjengelige lenger.
Roar Solheim (23.09.2010)
Hvorfor så mye aktivitet ved fuglekassene nå?
Hei! Vi bor i Østfold, og har hatt mange fuglekasser i hagen det siste året. Hekkesesongen er forlengst over, men nå syns vi at vi ser veldig mye aktivitet rundt fuglekassene. Det er særlig kjøttmeisene som er inn og ut hele dagen, men også spettmeis og svart-hvit fluesnapper. Det er nesten så de slåss om kassene innimellom. Gjemmer de mat der inne? Er det isåfall noe særlig poeng - det kan jo komme andre og ta maten når som helst?
T. (13.09.2010)
Svar:
Fuglene lagrer ikke mat i fuglekassene - det er det bare spurveuglene som gjør. De lagrer døde mus og småfugler i stærkasser når det blir frost. Men mange hullrugere overnatter i kassene, og det kan hende de markerer sine "eierforhold" til soveplassene. Noen kan også begynne å sjekke ut mulige hekkeplasser for neste vår allerede nå.
Roar Solheim (23.09.2010)