Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 701 til 43 708 av totalt 50 018 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ravn?

Hei!
Jeg er en mann på 30 år fra Telemark, som vil påstå å ha sånn noenlunde god oversikt på dyr- og fugleraser. Men for et par uker siden ble jeg veldig i stuss.

Jeg var på elgjakt, og etter vi hadde vomma en okse vi hadde felt, dro vi dyret ned fra fjellet. Som vanlig tok det ikke lang tid før vi hørte lyden av åtseletere som nærmet seg fallplassen.

Plutselig fløy det en helt svart fugl over hodene våre. Jeg tenkte selvsagt at dette var en korp/ravn, da det bestandig har kommet flust med den type fugl nesten umiddelbart etter vi har forlatt åstedet. Jeg tenkte at det er en veldig facsinerende fugl, da den er så urtolig sort. Altså ikkje litt sort, men så fantastisk svart i fjærene. Svartere kan det ikke bli, tenkte jeg. Videre tenkte jeg på at det knall orange nebbet lyste så veldig opp mot den blå himmelen, og foran alt det kullsorte.

I ettertid har jeg tenkt på akkurat dette, og undret over dette med det orange: Har virkelig ravnen orange nebb?

Derfor har jeg kikket i forskjellige oppslagsverk og søkt her på nettet, men jeg finner ikke ett eneste bilde eller beskrivelse der ravnen har orange nebb.

Har dere en forklaring på dette? Forekommer det at ravnen har orange nebb, eller ble jeg lurt av en eller annen synsforstyrrelse på grunn av solen, e.l.? Kan ikke helt skjønne at nebbet kan reflektere orange viss det ikke er det...

Har dere eventuelt hørt om lignende observasjoner?

H.H. (13.10.2010)

Svar:

Ravnen har ikke noe orange på nebbet, så dette stemmer ikke. Hvis dette har vært en ravn, må den ha fløyet med appelsinskall i nebbet, hvilket ikke er spesielt sannsynlig. Kan derfor ikke gi noen god forklaring/tolkning på hva du kan ha sett.

Roar Solheim (13.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i mørke

Nå på høsten, før det blir lyst om morgenen, hører jeg en fugl som gir fire-fem plystretoner etter hverandre i stigende høyde. Hvem kan det være?

I.S. (12.10.2010)

Svar:

Det høres ut til at du hører høstsangen til en spurveugle - den består av stigende fløytetoner og kan høres morgen og kveld høst og vinter.

Roar Solheim (13.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art

Hei. Idag observerte jeg en fugl i hagen jeg ikke har sett før. Den var dessverre borte da jeg fant frem kameraet, men den hadde størrelsen til en skjære. Den var nesten helt svart, bortsett fra mørkt trostelignende mønster på brystet. Nebbet var også helt svart. Jeg har kikket i fuglebøkene uten å bli klokere. Noen idé?

T. (07.10.2010)

Svar:

Vanskelig å si. Kan det ha vært en nøttekråke? Sjekk denne i fugleboka. "Svart" er alltid relativt, og avhengig av hvor godt eller dårlig lys du ser en fugl i, om den sitter i lys eller skygge osv.

Roar Solheim (11.10.2010)


#Diverse

Spørsmål:

hvordan tusenbein tilpasset
sitt miljø'?

N.N (07.10.2010)

Svar:

Dette er ikke spørsmål for denne siden, som tar for seg fugl.

Roar Solheim (11.10.2010)


#Sykdom og skader

Utmagret havsule

Vi har kommet over en ung havsule som er utmagret fordi den hadde kommet i skade for å surre fast nebbet, og dermed så
fikk den ikke tatt til seg føde. For å redde den,så har vi prøvd å mate den med sjøvann og fisk, men den vil ikke ta til seg noe.
Trenger et tips om hvordan vi kan gå frem.

N.N (11.10.2010)

Svar:

Det kan hende at du må tvangsfore fuglen til å begynne med. Forsøk å bruke feit fisk (makrell eller sild), stapp ned i gapet på fuglen, hold nebbet igjen, og stryk forsiktig nedover halsen slik at du kjenner at fisken glir ned. Vær forsiktig, bruk hansker, for havsuler har meget skarpe nebbkanter og kan bite fryktelig. De kan også hakke for å ramme med den skarpe nebbspissen, og får du denne i et øye, er det fare for at øyet kan ryke (!).

Roar Solheim (11.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn i Hemsedal?

Vi observerte en stor fugl på kun 10 m avstand på vei ned en 200 m bratt fjellvegg. Dette var i et ikke altfor turisttrafikert område ved helsingvannet. Fuglen ble tydeligvis overasket og fløy ca 10 over hodet på oss, fulgte fjellveggen og forsvant. Det første vi tenkte var ørn men kan det evt ha vært noe annet?? Kropp på rundt 50-80 cm, vingespenn på ca 1,50m. Sprinkende håndsvingfjær.
mvh jan Henning løken

J.H.L. (09.10.2010)

Svar:

Dette høres mer ut til å ha vært en våk enn en ørn. Fjellvåk og kongeørn kan lett forveksles dersom du ikke har erfaring med begge artene ute i naturen.

Roar Solheim (11.10.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svart fugl med gule vinger

Var en tur i fjellet og oppdaget en svart fugl med gule vinger. Veldig pen. Hva kan det være?

T.A. (10.10.2010)

Svar:

Det hadde hjulpet litt med en angivelse av størrelse. Hvis dette var en liten fugl, kan det ha vært grønnsisik - sjekk denne i en fuglebok.

Roar Solheim (11.10.2010)


#Diverse

Hakkespett i hytteveggen

En hakkespett lager store hull i hytteveggen. Når vi fyller igjen, lager den bare nytt hull. Han drar ut/spiser isoloasjonen, og gjør stor skade. Hva kan vi gjøre for å blir kvitt hakkespetten?

L.K. (10.10.2010)

Svar:

Dette er ikke lett. Forsøk å henge bærnot foran veggen slik at spetten ikke kommer til.

Roar Solheim (11.10.2010)

««første 43 701 - 43 708 av 50 018 siste»»