Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 444 til 43 451 av totalt 49 969 spørsmål «forrige neste»
Hegre
Det er to hegrer som bygger rede i hagen, i et stort tre. De er store, min datter tror det er dinosaurer. Jeg har lest at dette er svært sjeldent, at de er svært sky og helst hekker ved sjøen. Jeg bor i Bergen sentrum. Er dette svært uvanlig?
N.N (06.04.2010)
Svar:
Gråhegren er relativt sky og dette må sies å være svært uvanlig. Hegrene hekker også som regel i kolonier i tett storvokst granskog.
Morten Ree (17.11.2010)
Perleugle
Hei eg har hengt opp ein perleuglekasse 4 m meter over bakken På os Vestlandet i ein barskog.Eg lurer på om eg kommer til å få perleugle i den??vist ikke kan nokken andre ugler/Fugler ta den i bruk????
F. (02.04.2010)
Svar:
Perleugla hekker i kasser, vil helst ha en hullåpning på ca. 8 cm. Ofte kan det være lurt å sette kassen i ei enslig furu som står åpent til på f.eks. ei myr. Da er det mindre sjanse for at måren kommer inn i kassen og tar ungene. Høyde på 4 m over bakken skal være OK. Husk å fylle kassen med grove fliser i et ca. 10 cm tykt lag. Av andre arter som kan komme i slik kasse er kjøttmeis.
Morten Ree (17.11.2010)
Kattuglekasse
Hei!
Eg bur på på Bømlo i Sunnhordaland.
Eg lure på kven som har laga ditta redet i ein av kattuglekassane mine? Eg har berre hat vanlige spon i kassen. Mosen kan jo vera ein Meisefugel so har frakta inn i kassen, men syntes dei kvistane er i størsta laget til at ein Meisefugel kunne ha frakta dei inn i kassen.
M.N. (06.04.2010)
Svar:
Kjøttmeisa bruker mose som reirmateriale og tar ofte i bruk slike store kasser til sitt rede. Den vil da oftest lage en reirskål i ett av hjørnene i kassen, noe jeg ikke kan se er gjort her. Kvistene har jeg en mistanke om at ekornet har dratt inn, de kan også ta bolig i uglekasser, evt. mår.
Morten Ree (17.11.2010)
Hva er dette?
S. (16.11.2010)
Svar:
Bildet viser en ærfugl hunn med sine fire små unger.
Frode Falkenberg (16.11.2010)
Kan dere hjelpe meg med denne fuglen?
Vi lurte på om det kan være en liten ørn, evt en våk?
O. (16.11.2010)
Svar:
Dette ser ut til å være en våk, men når jeg forstørrer bildet, blir det for pixellert til at jeg kan si om det er musvåk eller fjellvåk. (Jeg kopierte bildet og behandlet det i Photoshop, og da kan jeg se at det er en fjellvåk. Frode).
Roar Solheim og Frode Falkenberg (16.11.2010)
Hvilke fuglekasser?
Hei,
Vi er en gjeng som camper i Plurdalen hver sommer. Det er mye mygg og knott der. Vi har diskutert 'co2 myggdreper' rundt leirbålet, men som gammel fallskjermhopper vet jeg hvorfor fuglene synger så i stede for å ta maten fra dem tenkte jeg på litt samarbeid :)
Det jeg trenger å vite er hvilke fugler bør vi satse på.
Hvordan bør kassene plasserers? Hvor tett/høyde/etc.
Kan vi ha flere kasser i ett område om vi blander type kasser?
Hvor stort område rundt campen er det vits i å henge kasser?
Stedet det er snakk om er i Mo i Rana, innover i landet, ca 400moh. Vegitasjon i nærområdet til campen er hovedsakelig løskog og kratt. Endel gran videre rundt samt dyrket mark/gårdsbruk. Campen ligger i en dal, like ved en elv.
mvh
Robert
R. (15.11.2010)
Svar:
Du kan gjerne lage småfuglkasser for svarthvitfluesnapper og meiser - de kan spise insektene, men de klarer nok ikke å hindre at mygg og knott plager dere. De klarer ikke å redusere insektene så mya at det gjør utslag, dessverre. Men et kjøttmeispar fanger ca. 10 000 insekter/larver i løpet av ungeperioden, så litt hjelper det nok. Anbefalt avstand mellom slike kasser er 30 m, det hender at det går med kortere mellomrom. Hullåpningen bør være 32mm.
Roar Solheim (16.11.2010)
Heiloen
Hva spiser heiloen??
N.N (15.11.2010)
Svar:
Insekter og virvelløse småkryp som lever i mudder i grunne vannområder.
Roar Solheim (16.11.2010)
Ugler og bier
Jeg holder på med research til et teaterstykke, og i den forbindelse lurer jeg på om ugler kan spise bier/veps?
Vennlig hilsen
Kjersti
N.N (16.11.2010)
Svar:
Tror ikke det er vanlig. I Norge har vi ingen fugler som spiser bier, men vi har vepsevåken som spiser veps. Av og til får vi besøk av bietere - de jakter både bier og veps.
Roar Solheim (16.11.2010)