Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 402 til 43 409 av totalt 49 967 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl?
Trodde først det var skarv, men kan det være smålom? Bildet er svært uskarpt, men kanskje dere allikevel kan se hvilken fugl det er?
N.N (22.11.2010)
Svar:
Ser mest ut som en lom dette her, ja.
Roar Solheim (22.11.2010)
En liten Rødstrupe...
Hei
Vi har en overvintrende rødstrupe på 4 året i et epletre her i Drøbak.
Den får meiseboller og nå har vi også hengt opp noen delte appelsiner for å se om den liker det.
Hvordan tar vi best vare på vår enslige lille venn i epletreet denne vinteren?
B.A. (19.11.2010)
Svar:
Prøv med overmodne epler som dere deler i biter og legger på bakken.
Roar Solheim (21.11.2010)
Kattugle-kasse.
Heisann!
Tenkte og lage en kattugle-kasse nå før jul, og henge den opp i skogen her. i Fjor hadde jeg 3 småfugl kasser i samme område, og jeg vet sikkert at måren tok ungene i allefall i den ene kassen( hadde sikret lokket for dårlig). Er det noen måte jeg kan gardere meg mot at dette kan skje igjen?
Åpningen i ugle-kassen er vel såpass stor at måren kommer seg inn...?
Er det noe tre som er bedre enn andre og henge kassen i?
Ser dere skriver at det ikke skal sagspon i bunnen, men flis, men hvor store skal flisene være? 3-5 cm?
Takk for en glimrende side, setter stor pris på at dere bruker fritiden deres på og svare oss fuglekikkere ;)
M.K. (19.11.2010)
Svar:
Hvis du skal sikre kassene mot mår, må du henge dem i frittstående trær slik at måren ikke kan hoppe over fra et nabotre. Så må du slå en ca 1 m høy metallplate rundt hele trestammen i 2-3 meters høyde over bakken - DA klarer ikke måren å klatre opp på det glatte metallet. Dette er eneste sikre måte å hindre måren i å komme opp i en kasse. Testet og funnet OK!
Hvis du finner stående, tørr-råtne løvtrestubber (bjørk eller osp), slik at du kan smuldre dem opp med fingrene, så er dette noe av det beste du kan bruke som bunnmateriale i store ugle- og andekasser.Roar Solheim (21.11.2010)
Rødstrupen
Vi har en rødstrupe som overvintrer i vår hage. Hva kan vi gi den å spise? Vi har hengt ut solsikkefrø og nøtter som kjøttmeis og mange andre kan spise, men rødstrupen skal vel helst ha insekter - og det er det jo ikke så mye av nå.. Er det noe annet den kan spise? Vi syns den er koselig og tillitsfull og den sitter ved siden av oss når vi jobber i hagen. Vi vil gjerne ta vare på den. Det har forøvrig vært rødstruper som har overvintret her før også, men da hadde vi katt og hadde ikke lyst til å legge ut mat til fugler på grunn av det. Da kunne de jo lett blitt kattemat! Hilsen fuglevenner
L.W. (20.11.2010)
Svar:
Rødstrupene er litt tilbaketrukne ved forplassen, men de kan faktisk hakke på meiseboller. Men oftest plukker de småsmuler som havner på bakken under forplassen. Frukt og overmodne epler er god rødtrupemat. Finsmuldrete kakesmuler er også bra, strø dem på bakken til rødstrupene, gjerne innimellom busker og kjerr - der trives de. Du kan også forsøke å legge ut syltetøy, både til rødstruper og til andre trostefugler.
Roar Solheim (21.11.2010)
Himmelretningens betydning for opphenging av fuglekasser.
Hei!
Spiller det noen rolle i hvilken himmelretning kassene peker? Kan det bli for varmt i kasser vendt mot sør? Jeg har to-tre kasser til perleugle som peker mot sørvest.
J.H. (20.11.2010)
Svar:
Nei, alle erfaringer tyder på at dette spiller liten rolle. Kassenes plassering i bterrenget er nok mye viktigere.
Roar Solheim (21.11.2010)
Diverse
Hvorfor "roter"spettmeisen så voldsomt når den skal ta solsikkefrø i forautomaten?Ser ut som den hiver masse frø utover bakken før den flyr avgårde.
hvilken fugle kan det være som "synger"etter det er blitt mørkt nå på denne tide.Greier ikke beskrive lyden men kommer noen tirader med samme type lyd etterhverandre borte fra skogkanten.Er ikke når det er bekmørkt med nesten.
Så et innslag på TV,n for litt siden.Der fanget di kråker å ravner i en felle fordi de ville få opp rypebestanden.Er det for mange kråker her i landet som gjør at rypene har blitt færre?har ikke alle fugler samme rett til å leve?Skal noen rypejegere få bestemme fordi de skal drive med en hobby å jakte?
J. (20.11.2010)
Svar:
Vet ikke hvorfor spettmeisene roter til slik, kanskje prøver de å finne de største eller beste frøene, for de tar som regel med seg solsikker og flyr av sted for å lagre dem. Det kan hende du hører spurveuglas høstsang - en stigende tonerekke. Forfølgelse av kråkefugler er en dårlig unnskyldning for at jegerne skyter for mange ryper - det er DET som faktisk er rypenes største problem. Naturlige rypespisere bør få gjøre det som er deres naturlige oppførsel, mens vi kan gå hjem og spise koteletter. Rypejakt er tyveri av andre arters basismat!
Roar Solheim (21.11.2010)
Stor rovfugl med hvit hale
Observerte søndag 21 nov 2010 en stor rovfugl med hvit hale over Mjøsa ved Vingerom. Synes fuglen lignet en ørn. Kan det hende at Havørner trekker inn i landet, og at det var det jeg observerte? Fikk ikke tatt bilde da jeg kjørte bil.
A.E. (21.11.2010)
Svar:
Du har sannsynligvis sett en voksen havørn. De bør snart kunne etablere seg også langs Mjøsa, for i Sverige hekker de nå rundt alle de store innsjøene. Minst 100 par i innlandet i Sverige. Før eller siden kommer de til våre store innsjøer også.
Roar Solheim (21.11.2010)
Hvordan lokke fuglene til fuglemateren?
Vi har kjøpt oss en ny, lekker fuglemater ( eva solo) Denne har vi putta mye gogt fuglefrø i, og hengt opp utenfor kjøkkenvinduet. Ungene venter i spenning hver dag, men fuglene uteblir. Hva har vi gjort galt? Jeg ser lite småfugl generelt om dagen, og i området her er det ganske mye kråke og måke, men jeg har ikke sett at disse storfuglene har skremt vekk småfuglene før. Kan det være at når først en fugl oppdager materen, vil resten følge på? Hvordan lokker vi dem best hit?
Vi venter i spenning...
R. (21.11.2010)
Svar:
Alltid vanskelig å gi noe godt svar på slike tilfeller. Det kan være lokale forhold som spiller inn - avstand til nærmeste skjul, annen tilgjengelig mat i området osv. Meiseboller og jordnøtter pleier å være ettertraktet nær sagt over alt.
Roar Solheim (21.11.2010)