Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 726 til 43 733 av totalt 50 299 spørsmål


#Sykdom og skader

Skadet Kattugle

Hei
En bekjent fant ei ugle med skadet vinge i veikanten. Eg har tatt ugle med meg heim og den sitter nå i et bur hvor eg har satt inn et fat med vann.
Ugla er veldig rolig, også vis ein tar på den.
I starten foldet den ikkje vingen inntil kroppen, noen timer seinere gjør den det.
Vinga ser ikkje ut til å vere brukket, men det er et sår på "albuen". Den viser heller ikkje tegn til at det er vondt om eg beveger på vingen.
Eg tenker kanskje at vingen ikkje er så skadet, men at den har hjernerystelse eller lignende.
Håpet er at den kvikner til igjen og kan slippes fri, men hvordan går eg fram nå?

T. (22.11.2010)

Svar:

Du bør forsøke å få tak i en fuglekjenner som kan hjelpe deg med å vurdere skaden på ugla. Ugler er nokså lette å holde i fangenskap, dersom de har skader som kan leges. Det høres ut som om denne kan klare seg. Men du må få tak i kjøtt, helst mus (NB IKKE mus som er drept med musegift!), døde fugler o.l. som den kan få å spise. Det går an å fore med kyllingkjøtt, men det er kanskje noe ensidig (og for dyrt) i lengden. Hvis du går inn på hjemmesidene til Norsk Ornitologisk Forening (Birdlife.no), og søker under organisasjon, så kanskje du finner navn/foreninger nær ditt bosted.

Roar Solheim (23.11.2010)


#Fugleforing

En enslig trost blant småfuglflokker og fire nøtteskriker

Hvordan sørger jeg best for at trosten får nok mat? Jeg bor i borettslag nær skog. Det er bare lave busker på området, og nærliggende skog er såpass stor/gammel at det er vanskelig å finne greiner å henge mat i. Jeg har fuglebrett med tak som jeg har montert på påle, og jeg henger meiseboller og nøtter i denne for at nøtteskrika ikke skal få tak i det. Tidligere hang jeg meiseboller i buskene, men det tømte nøtteskrika på få minutter. Nå "bestikker" jeg nøtteskrikene med kneipbrød og solsikkefrø på bakken, mens småfuglene får frøblanding, brødsmuler, solsikkefrø, nøtter og meiseboller på/ hengende fra brettet. Når nøtteskrikene kommer, går det unna. De flyr i skytteltraffikk, og et kneipbrød forsvinner fort. Hvis ikke de finner brød, nærmest "støvsuger" de bakken for alt av matrester. Den enslige trosten er skygg og redd, og den kommer bare på korte besøk. Hvordan kan jeg sørge for at den finner mat når den kommer? Jeg har forsøkt frukt, men nå i kuldegradene fryser det for fort og blir liggende. Ikke engang nøtteskrika vil ha de frossene fruktbitene. Hvilke frø/korn/nøtter vil trosten ha, og hvilken størrelse skal det være på foret dens? Når den dukker opp, er det ofte ikke mer enn de fineste bitene, nesten bare "mel", av fuglemat og brødsmuler igjen på bakken. Kan trosten gjøre seg nytte av dette?
I tillegg har jeg observert at skjæra ser ut til å holde seg borte etter at nøtteskrikene kom. Er det konkurranse mellom disse? Og i år er det heller ikke mye å se til ekorn og hakkespett. Er nøtteskrika synderen?

N.N (23.11.2010)

Svar:

Troster er såpass store at det er vanskelig å bure inne maten slik at de slipper gjennom, mens nøtteskrikene stenges ute. Dette prinsippet fungerer fint med mat til små fugler som meiser og finker. Trostene pleier å være godt fornøyd med smuler som havner på bakken under et forbrett, men du kan også smuldre opp kakesmuler og brød og strø det ut på bakken. Overmoden frukt er fint til troster, men det må da fornyes hver dag. Pærer som er blitt nesten bløte er også bra. Det kan gå an å forsøke å sette ut syltetøy også, men dette har jeg ikke prøvd selv ennå.

Roar Solheim (23.11.2010)


#Fuglekasser

Åpne fuglekasser

Hvorfor vil enkelte fugler ha åpne kasser, slik som for eksempel gråfluesnapper og trekryper? De må da være svært utsatt for rovfugler, det er jo bare å forsyne seg, liksom. Hadde tenkt å henge opp kasser til disse fuglene, men vet ikke helt. Det er mye rovfugler her i området, slik som kråke, ravn og spurvehauk.

G. (23.11.2010)

Svar:

Trekryperen skal ikke ha åpne kasser! Den vil ha en kasse som imiterer et løst barkflak på en trestamme. Gråfluesnapperen har utviklet seg til å hekke i greinhull, på nedbrukne trestammer osv, og den stoler på kamuflasjen. Derfor er åpne kasser det som mest ligner artens naturlige reirvalg. Slike reirplasser er kanskje ikke så trygge som et spetehull, men langt vanligere å finne i skogen.

Roar Solheim (23.11.2010)


#Diverse

Svaner

Hvor lenge beholder svane parene ungene sine?
Vi mater et svanepar vær dag som hadde tre unger til å begynne med. Da det hadde gått en stund var det to igjen, mens det nå er kun en igjen.
Har dette noen logisk forklaring?

N. (23.11.2010)

Svar:

Vanligvis holder svanepar sammen med sine foreldre helt til neste vår. Dersom det har blitt færre unger, så spørs det om ikke noen har omkommet eller blitt drept.

Roar Solheim (23.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, lurer på hvilken fugl som er vedlagt. Den er observert i Skibotn(Troms fylke). Beklager at bilde er noe ute av fokus!

E. (22.11.2010)

Svar:

Dette er en nøtteskrike.

Roar Solheim (22.11.2010)


#Fugleforing

Sluttfor for kylling til småfuglene.

Hei hei.

Jeg lurer på om det går an å bruke hønsefor uten ekstra kalsium, eller kanskje sluttfor til kylling?? Vi har så mange småttises utenfor huset, og vi vil så gjerne fore alle. Men det blir fryktelig dyrt for oss å fore med villfrøblanding og andre "komersielle" spurv-blandinger. Kan vi ikke supplere med kraftfor??? Eller er dette skadelig på noe vis. vi kan godt få tak i økologisk for. Det blir likevel rimeligere enn villfugl-blandingene. Solsikkefrø blir vi også å bruke, og meisboller og smuler og alt vi finner av "vanlig" spurvmat;);) Vi har flere forskjellige småfugler. Gråspurv, pilfink, kjøttmeis, blåmeis, en trofast trost(!!), granmeis...hm..ja det var vel alle sålangt...humre. De er bare sååå nydelige og lekne. Men de liker ikke monsen vår no særlig.

M.J. (22.11.2010)

Svar:

Vet faktisk ikke hvordan det er med å gi hønsefor til småfuglene, men jeg tror i utgangspunktet at det ikke skulle være til noen skade. Fugl pleier ikke å spise mat de ikke liker, og dette er jo tilpasset andre fugler (høner), så da burde for så vidt andre fuglearter kunne spise foret uten problemer. jeg anbefaler at dere gjør noen forsøk, og ser hvordan det går.

Roar Solheim (22.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne lille rovfuglen fløy ganske høyt på himmelen, sikkert på speiding etter mat. Den tok noen raske vingetak, deretter glidefløy den lange strekninger.

Lurer på hvilken rovfugl dette kan være?

A.G. (22.11.2010)

Svar:

Veldig mørkt bilde, men det ser ut til å være en spurvehauk.

Roar Solheim (22.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snøugler?

jeg tar sjansen og benytter denne portalen for å poste ett spørsmål, selv om jeg på ingen måte faller inn under målgruppen "skoleelev". Jeg håper det går greit.

Da jeg i helgen var i fjellet for å ta måneskinnsbilder (Hummelfjell, Os kommune, Hedmark)i helga. Fikk jeg selskap at to fugler som hadde følgende karakteristika:'

-Ugle"ansikt"
-Helt hvite, med unntak av en del grå spetter
-Fullstendig lydløs flukt
-Vingespenn godt over en meter

Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette måtte være to snøugler, eller har du et altenativt svar? Fuglene kretset rundt meg til og fra i ca 10 minutter, dette er noe av det mest fantastiske jeg har opplevd i fjellet, men selvsagt var de umiddelbart over alle hauger da jeg begynte å fikle med kameraet for å få tatt bilder med blitz (dette var midt på natten)

R.M. (22.11.2010)

Svar:

Alltid vanskelig å si sikkert uten mer utførlige opplysninger som kan beskrive adferden til fuglene.

Roar Solheim (22.11.2010)

««første 43 726 - 43 733 av 50 299 siste»»