Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 785 til 43 792 av totalt 50 366 spørsmål «forrige neste»
Tørste vinterfugler
Minner om at våre små venner blir glade for friskt vann nå som deres naturlige drikkekilder er tilfrosset. Når jeg har vært ute med varmtvannsmugga, blir det fargerikt fellesskap rundt drikkefatet. (Og det hender at spurv og pilfink tar seg et bad også, selv om det er kuldegrader i lufta.)
N.N (24.11.2010)
Svar:
Interessant opplysning som sikkert mange fugleforere kan merke seg og gjøre egne erfaringer omkring.
Roar Solheim (24.11.2010)
Ensformig kost?
Hei
Vet at det beste er å variere, men mange forer likevel fuglene med bare solsikkefrø hele vinteren. Blir ikke det veldig enformig kost for fuglene? Er det bra for dem?
A. (24.11.2010)
Svar:
Dette er ikke noe problem. Mange fugler har spesialisert kosthold, og dette gjelder en del av frøspiserne. De har ikke problemer med dette. Fettholdige solsikkefrø er veldig bra mat for mange fugler om vinteren. Fuglene finner nok selv andre næringsemner dersom de trenger det i tillegg.
Roar Solheim (24.11.2010)
Jobbe med fugl
Å være ornitolog, er det et lønnet yrke eller en hobby?
Fins det noen andre yrkestitler som har med fugler å gjøre? Er man nødt til å ha studert biologi for å jobbe med fugl?
På forhånd takk for svar!
L.M. (24.11.2010)
Svar:
De fleste som er profesjonelle ornitologer (som jobber med fugl), har tatt et hovedfagsstudium ved et universitet. Men betegnelsen ornitolog brukes generelt om fugleinteresserte personer, og er ikke knyttet til en fagutdannelse. Det finnes mange selvlærte ornitologer som har andre yrker, men som har langt mer kunnskap på enkelte områder omkring fugl enn de fleste fagutdannede biologer har. Jeg jobber selv som museumskonservator, og jobber da både med fugl og pattedyr. Det finnes noen slike jobber i Norge, men de er få, og de som ansettes må ha studert biologi. Mange ornitologer jobber i forvaltning, noen i Statens Naturoppsyn, og ulike, andre offentlige etater.
Roar Solheim (24.11.2010)
SVANER
hei
hva spiser svaner og hvor bor de??
tusen mill. takk ass:)
M.H.I.S.D.E. (24.11.2010)
Svar:
Svaner (både knoppsvane og sangsvane) er plantespisere. De beiter vannplanter på bunnen av grunne vann, men kan også gå opp på land og beite gress og kornvekster.
Roar Solheim (24.11.2010)
Skjærer i hopetall!
Hei!
Er det spesielt mye skjærer i år? Bor i borettslag i grønne omgivelser (Oslo), og mater fugler fra fôringsplasser litt vegg fra husveggen. Har to frømatere med solsikkefrø men legger også en del på bakken av brød og frukt. Har sett at skjære spiser solsikkefrø med skallet på og ellers sluker alt som er tiltenkt småfugl og svarttrost. Skjæra skal også ha mat, men i år synes jeg de er spesielt mange og glupske.
Spiser svarttrosten solsikkefrø og får de i seg pære som fryser i kulden? Blir liksom ikke så mye igjen til dem når skjæra har forsynt seg.
H. (24.11.2010)
Svar:
Har ikke fått noen meldinger som tyder på at det generelt er mye skjærer i år, men det kan hende at en eller to skjærefamilier lokalt hos deg har fått fram mange unger. Skjærene stopper du best ved å henge fuglematen inne i et forbur med netting som har 5 x 5 cm åpninger. Da slipper småfuglene inn, mens skjærene må nøye seg med det som faller på bakken - skikkelig "muler fra de rikes bord". Se Fuglevennen høstnummeret 2007 (gå inn på NOF´s nettsider Birdlife.no)
Roar Solheim (24.11.2010)
Åpne fuglekasser
Hvor er den beste plasseringen? Høyt/ lavt, i tett buskas eller mer åpent. Tenker på kasse til gråfluesnapper.
G. (24.11.2010)
Svar:
Litt halvåpen skog, ca 2-3 metwer over bakken (gjerne på en furustamme). Kan også spikres opp på en husvegg - linerle og gråtrost (!) kan være aktuelle hekkearter også.
Roar Solheim (24.11.2010)
Dompapp på fuglebrettet
Har et spørsmål om ; Hva kan lokke dompappen på brettet.
Virker ikke særlig interessert på "kosten"
Per-Jarle Halse , Øvre Hatleholen 12- 6012 Ålesund
pejarha@gmail.com
N.N (24.11.2010)
Svar:
Vanskelig å vite. Dompap er ofte veldig glade i solsikkefrø, men solsikke selges dessverre i mange ulike kvaliteter. Dersom kvaliteten er dårlig, og det finnes bedre for i nærheten, så vil fuglene lett kunne fly dit og ikke komme til deg.
Roar Solheim (24.11.2010)
Stripegås
Hvor høyt kan en stripegås fly?
H. (24.11.2010)
Svar:
Det vet jeg ikke, men de trekker over Himalaya, og må da kunne fly høyere enn ca 8000 meter over havet.
Roar Solheim (24.11.2010)