Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 429 til 43 436 av totalt 50 018 spørsmål


#Diverse

Kolibri i Australia?

Hei
Finnes det Kolibri i Australia?
I så tilfelle, hvilke typer?
Vi mener vi så kolibri i Kurunda, og så blir jeg i tvil om det var det vi så når jeg leser at Kolibrien kun finnes i Amerika...
Med vennlig hilsen Trine

T. (25.11.2010)

Svar:

Nei, det gjør det ikke.Kolibrier finnes utelukkende i Amerika.Men det finnes en del solfugllignende arter i Australia, i tillegg finnes det kanskje en del dagaktive svermere (nattsommerfugler) som kanskje kan minne om kolibrier.

Roar Solheim (25.11.2010)


#Diverse

Trækforhold hos Sylvia borin

Hvem skal jeg kontakte for at få information om ringmærkningsresultater for norske Sylvia borin?
Venlig hilsen Poul Hansen, Naturhistorisk Museum, 8000 Århus C, Danmark

P.H. (25.11.2010)

Svar:

Du kan enten kontakte ringmerkingssentralen i Stavanger, Stavanger Museum, eller kanskje forsøke Vidar Bakken, en av forfatterne for det norske ringmerkingsatlaset. Han finner du av og til på Zoologisk Museum i Oslo (nå De naturhistoriske museer, Oslo).

Roar Solheim (25.11.2010)


#Økologi og atferd

Er varselsignaler artsspesifikke og trusselspesifikke?

Hei!

Jeg har ofte hørt høyfrekvente varselsignaler fra småfugler i skogen, og synes at varselsignalene fra forskjellige arter minner sterkt om hverandre. Vet man om varselsignalene forstås av andre arter enn den som selv produserte den? Er det videre noen arter av fugl i Norge, eller ellers i verden, som har differensierte varselsignaler for forskjellige farer; feks for fare fra rovfugl kontra fare fra predator på bakken?

J.H. (25.11.2010)

Svar:

Mange arter reagerer på andre arters varsellyder. En del slike varsellyder tolkes som et signal til predatoren om at den er oppdaget, og ikke lenger har overraskelsesmomentet på sin side. Det er derfor små fugler ofte mobber større rovfugler. Men jeg kjenner ikke til at fugler i Norge har artsspesifikke varselsignaler som sier hva slags fare som er ute og går. Men det kan godt tenkes at kråkefuglene har slike forskjeller i sine signaler, som de i hvert fall selv hører forskjell på. Det hadde det vært interessant å gjøre eksperimenter med!

Roar Solheim (25.11.2010)


#Sykdom og skader

Utmattet gråsisik

Hei. I morges oppdaget jeg en liten fugl med en rød flekk på hodet. Jeg trodde den var død, men tok den inn og den kom seg etterhvert. Dvs den flakser med vingene og prøver å spise litt og drikke vann. Men det virker ikke som om den klarer å stå på beina. Den virker ellers kvikk og ser ikke ut til å ha brukket noe. Vi bor ved lysten på østlandet og det har blåst og vært svært kaldt de siste dagene. Kan den være utmattet? og Hva skal jeg ghøre med fuglen?

P. (25.11.2010)

Svar:

Høres ut som at du har kommet over en gråsisik. Kanskje har den fløyet mot et vindu og fått hjernerystelse. Da bør man gjøre som du har gjort - ta fuglen med inn i et bur, eller i en pappeske, gi den vann og litt finhakkede solsikkekjener eller kakesmuler. Vanligvis kommer slike kollisjonsofre seg etter noen timer til noen dager.

Roar Solheim (25.11.2010)


#Fugleforing

Hei igjen!

Takk for raskt svar. Veldig bra tjeneste dette for oss som er opptatt av fugler.
Savnet svar på spm om svarttrosten spiser solsikkefrø og om det har noen hensikt å legge ut fruktbiter (moden pære) når det er så kaldt? Takknemlig for svar på dette også.

H. (25.11.2010)

Svar:

Nei, svarttrosten spiser (så langt jeg kjenner til og har erfart) ikke solsikkefrø. Selv om det er kaldt, kan du godt legge ut overmoden, bløt frukt. Det tar litt tid før den fryser, og i mellomtiden klarer kanskje trostene å hakke i seg litt av frukten.

Roar Solheim (25.11.2010)


#Diverse

Spørsmål:

Kan en stor jaktfalk ta en hønsehauk hann?

N.N (23.11.2010)

Svar:

Tja... Trolig kan den nok det, men jeg kjenner ikke til noen dokumenterte observasjoner av dette.

Roar Solheim (24.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Lurer på hvilken fugl denne fjære kommer fra? Tror den er funnet på Fosen i Sør-Trøndelag. Selv tipper jeg på hauk, stemmer det?

Å.I. (23.11.2010)

Svar:

Det er alltid vanskelig å bedømme fjær bare ut i fra bilder, jeg selv må som regel føle fjæra mellom fingrene. men dette ser ved første øyekast mest ut som en kalkunfjær.

Roar Solheim (24.11.2010)


#Fugleforing

Foring av dompaper

Så for første gang siden 70-tallet 5 vakre dompaper - 3 røde og 2 grå - som så ut til å spise oregano-frø i snøen utenfor vinduet her, men da jeg nærmet meg med kameraet forsvant de. Skulle gjerne beholdt dem over vinteren, men hvordan best fore dem om de kommer tilbake? Kan et julenek i toppen av en liten gran her ute gjøres susen tro?

T.E. (24.11.2010)

Svar:

Dompap forer du best med solsikkefrø - det er super kost for disse finkefuglene. Men det er vanskelig å få dem til å holde seg fast på et sted lenge - de streifer ofte omkring selv om de finner bra med mat på en forplass.

Roar Solheim (24.11.2010)

««første 43 429 - 43 436 av 50 018 siste»»