Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 397 til 43 404 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
Hubro?
Hei eg fant nokre fjær kan dette være hubro?
K. (05.12.2010)
Svar:
Nei, dette er håndsvingfjær (øverst) og stjertfjær (nederst) av kattugle.
Roar Solheim (05.12.2010)
Hva kan man gjøre for endene vinterstid?
Jeg har begynt å mate endene der jeg bor, og lurer på om brødmat er greit? Hva er de aller mest glad i? Og hva kan man gi dem, slik at de får nok næring om vinteren? Et annet spørsmål jeg har er hva man kan gjøre for at de ikke skal fryse så fært. I dag opplevde jeg å se en som var frosset fast i isen, det var helt forferdelig!
T. (02.12.2010)
Svar:
Ender kan helt greit fores med brød. Mange spiser også ulike kornsorter, bl. a. bygg. Det er ikke mye en kan gjøre med hensyn til fugl og kulde - de er tross alt tilpasset vinterklima.
Roar Solheim (02.12.2010)
Tips mot hauk
Kan være lurt å ha fóringsplassen i nærheten av tornebusker. Hos oss smetter småfuglene inn i stikkelsbærbusken når hauken kommer. Den store hauken ser ikke råd for å presse seg inn blant de stikkende kvistene.
N.N (02.12.2010)
Svar:
Planlegging av forplass om sommeren, med planting av skjulbusker, er en god måte å gjøre plassen bedre for småfuglene.
Roar Solheim (02.12.2010)
Ender
Hei
Jeg var ute på en tur og da fikk jeg øye på den anden som står på isen,den var mye mindre enn de andre og den var også veldig redd,de andre endene kommer svømmene mot enn for å se om det kan være mat å få.Hadde det vært for noen måneder siden så hadde jeg sagt at det var en unge, men nå er det november, men kan det være at det er en årsunge fra et meget sent kull?
Mvh
Egil Orseth
E.S.O. (02.12.2010)
Svar:
Dette er en krikkand hunn. De er ofte noe mer sky enn stokkendene.
Roar Solheim (02.12.2010)
Grønnspett
Hvor lenge lever en grønnspett. Altså Levealder.
N. (01.12.2010)
Svar:
Den eldste ringmerkede grønnspett i Norge er bare littover 2 år, i Sverige har en ringmerket fugl blitt litt over 6 år. Trolig kan en grønnspett leve til den blir omkring 10 år gammel, hvis den er heldig.
Roar Solheim (01.12.2010)
Skoleproskjekt
Jeg trengner litt fakta om kråken til eit skoleproskjekt. Jeg kan ikke så mye om den.
A. (01.12.2010)
Svar:
Søk i Wikipedia - så finner du nok mye tekst om kråker. Dette er en type spørsmål som er for omfattende for korte svar i denne spalten, dessverre.
Roar Solheim (01.12.2010)
Meiseboller
Hei !
Har foret fuglene flere plasser i et års tid, og har alltid foret med de samme meisebollene ( plantasjen )
Fuglene har tidligere vært helt ville etter disse.
Nå har jeg noen hengende utenfor,har hengt en ukes tid nesten urørt. Kjenner på de, og de er knallharde. Kan de fryse sånn at fuglene ikke klarer og spise av de, eller er det bare tilfeldigheter?
M.K. (01.12.2010)
Svar:
Meiseboller kan variere mye i kvalitet, og dersom de ikke er gode, kan fuglene la være å spise dem. Samme forhandler kan ha skiftet leverandør siden i fjor, og ha fått dårligere produkt til rimeligere penge, men kanskje til samme pris til forbruker (!). Det blir det jo bare frustrasjon av. Klag høyt og tydelig til forhandler dersom dere kjøper fuglemat som fuglene ikke vil ha. Uten tilbakemelding fra oss kunder fortsetter elendigheten!
Roar Solheim (01.12.2010)
Dna
Lurte på hvordan man kjønnsbestemmer fugler ved hjelp av dna
og om det finnes utstyr å få kjøpt,slik at man kan utføre testene selv?
N.N (01.12.2010)
Svar:
Tror ikke du kan gjøre dette selv - det må laboratorieutstyr til, men jeg kjenner ikke detaljene.
Roar Solheim (01.12.2010)