Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 360 til 43 367 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Fuglekasse i Oslo
Jeg lurer på hvilken fugletype man burde lage kasse til i Oslo. Jeg ser det er en del forskjellige varianter av kasser man kan lage men er ukjent med hvilken type fugl som er mest relevant for et villastrøk i Oslo (Ekeberg omegn). Det er stort sett grønt i omerådet med hager og noen små skogsomeråder. Hvilken fugletype burde jeg bygge kasse til?
T. (06.12.2010)
Svar:
Rundt Ekeberg ville jeg ha satt opp standard småfuglkasser med 32 mm D inngangshull, noen stærkasser med 45 mm D inngangshull, og kanskje noen kasser til kattugle/skogdue/kaie.
Roar Solheim (09.12.2010)
Rotete svarttrost
Hei,
Vi har fått en svarttrost på fuglebrettet, og jeg har merket meg at den roter utrolig mye med maten når den spiser. Det kan virke som at for hvert frø den spiser går det 4-5 frø på bakken. "Vår" trost bruker nebbet sitt og liksom vipper ut frøene fra brettet så de faller på bakken, mens trostene hos mine besteforeldre gjerne sparker i maten.
Vet du hvorfor de gjør sånn?
M. (06.12.2010)
Svar:
De prøver nok å finne de beste eller lettest spiselige matbitene, og dermed roter de en del utover. Trostene søker i naturen mat på bakken, og særlig svarttrosten hopper mye omkring i løvskog og kaster blader og vegetasjon til side for å se etter mark og småkryp. Hvis du sitter stille når en svarttrost kommer på slikt matsøk, kan det faktisk bråke så mye at en kan bli lurt til å tro at det er et rådyr som kommer gående i skogen !
Roar Solheim (09.12.2010)
Rotter
Synes det er viktig og hyggelig med fugleforing. Har en fuglemater med solsikkefrø eller villfuglblanding, meiseboller og fuglebrett med brødrester.Har etterhvert oppdaget at rotter forsyner seg av det som fuglene søler. Er ikke interessert i å fore opp rotter og øke den bestanden. Finnes det noen spesielle fuglematere hvor man slipper søl?
L.K. (07.12.2010)
Svar:
Ikke fuglematere, men valg av fuglefor som gir lite nedfall på bakken. her må du prøve halve kokosnøtter og meiseboller (i metallnett). Hvis det er rotter i området, så er de der fra før, ikke i utgangspunktet på grunn av fugleforingen. Men reduksjon av nedfall er nok et gunstig tiltak. Solsikkefrø og andre korn/frøsorter er lite gunstig, for det gir mye nedfall på bakken.
Roar Solheim (09.12.2010)
Duer
Jeg skriver en liten bok om norwegian wood musikkfestivalen og under en konsert i 2000 kom det en due og satte seg ned ved Van Morrisons orgel. den satt her under hele konserten og så døde den på scena: var den syk i utgangspunktet eller døde den av lydvibrasjonene/musikken? hva tror dere?
T.S. (07.12.2010)
Svar:
Den var nok syk og skadet, og døde av det. Fugl pleier ikke å dø av lyd, og dersom lyden i utgangspunktet hadde hatt en dødelig virkning på fugl, så ville de aldri ha fløyet i nærheten av slike lydkilder.
Roar Solheim (09.12.2010)
vinterforing av småfugl
Mater småfuglene med frø og meiseboller gjennom vinteren,men prøver å unngå å fore skjærene.
Skal reise bort 2 uker i vinter og lurer på hvordan jeg skal få satt ut nok mat i den perioden. I dag spiser de 1 liter solsikkefrø pr. dag.
Vennlig hilsen
Randi Svebak
N.N (07.12.2010)
Svar:
Enten må du aliere deg med en god nabo, eller anskaffe en veldig stor solsikkeautomat, eller som siste alternativ henge ut mat som kan vare litt lenger. Halve kokosnøtter, fåretalg(fett) i metallnett, og delvis også meiseboller i metallnett, kan vare opptil 1 uke (kanskje mer for kokosnøtter).
Roar Solheim (09.12.2010)
For til ender
Hei!
Er det noe annet enn brød som man kan fore endene med nå i kulda? Ris, korn, havregryn, solsikkefrø u/skall etc.??
N.N (07.12.2010)
Svar:
Ris, korn, havregryn, kokte poteter oppsmuldret - alt dette bør kunne gå bra til andefugler, særlig gressender, gjess og svaner.
Roar Solheim (09.12.2010)
Kvinand
Har hørt at kvinanda sjekker etter hekkeplasser før de reiser sørover, så visst jeg setter opp en kasse nå på vintern er da sjangsene små får å få kvinand i kassa? (det er observert kvinand i området)
N.N (07.12.2010)
Svar:
Nå er det nok for sent for at kvinanda skal sjekke kassen i år, men du kan likevel henge opp nå, så er alt klart i god tid til våren.
Roar Solheim (09.12.2010)
vinterforing med havregryn
Kan jeg legge ut små havregryn Bjørn (gul pakke) på fuglebrettet nå i vinter? I dyrebutikken sier de nei,men i "fugleblader" står det oppskrift på meiseboller en kan lage selv og de er med havregryn.
A.B. (08.12.2010)
Svar:
Ja, lettkokte havregryn er helt topp. Bare for i vei.
Roar Solheim (09.12.2010)