Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 564 til 43 571 av totalt 50 297 spørsmål


#Fuglekasser

ugler på sørlandet

hei :)
Jeg bor like uten for Kristiansand, (Vennesla) rett ved skogen.
Hvilke ugler har vi her? har en stor flott gran bak huset, der ingen ferdes men vi har utsyn til kan jeg være heldig å få en ugle på besøk her?
Hvilken ugle er mest sansynelig jeg får på besøk? hvis vi henger opp kasse :)
Mvh. Mari

N.N (27.12.2010)

Svar:

Kattugla er ganske tallrik og vanlig i denne delen av landet, og den mest sannsynlige å få som kassehekker.

Roar Solheim (28.12.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Julen er en fin tid for å observere fugler på brettet. Idag så vi en fugl midt blant grønnfinker og pilfinker som vi ikke klarte å finne i boken. Vi er litt spente på hva det kan være og legger ved et bilde. Fuglen er observert i Bærum i Akershus. Kan dere i fuglevennen hjelpe oss?

R.M. (28.12.2010)

Svar:

Dette er en gråsisik.

Roar Solheim (28.12.2010)


#Fugleforing

Rødstrupe

Hva kan jeg fore rødstrupene med nå i vinterkulden? Klarer den å åpne solsikkefrø? Hvis ikke, vil den da spise dersom den bare får kjernene evt malte jordnøtter?

K.N. (28.12.2010)

Svar:

Oppmalte jordnøtter vil være kjempefint. Finsmuldrete kake- og brødsmuler er også bra. Overmodne pærer og epler liker de også, før de fryser og blir harde.

Roar Solheim (28.12.2010)


#Økologi og atferd

Stokkand

Er det noen fugler eller andre dyr som spiser stokkand?

N.N (28.12.2010)

Svar:

Ja. Kongeørn, kanskje havørn, hubro, hønsehauk, kanskje jaktfalk og vandrefalk (i sjeldne tilfeller), rødrev, mink, for å nevne noen potensielle.

Roar Solheim (28.12.2010)


#Fuglekasser

Kattuglekasser

Hei!

Jeg har hengt opp to kattuglekasser med ca 30 meters avstand, i et område der jeg stadig vekk hører kattugler. Litt lenger unna (ca 1000 meter), hører jeg også kattugler. Jeg vil nå prøve å få to hekkende par i kassene.

Mitt spørsmål er om jeg kan flytte en av kassene like over nyttår, til det andre området (1km unna). Vil dette forstyrre hekkingen for kattuglene i det første området, dersom de har bestemt seg for å hekke i den kassa jeg flytter?

Det henger som sagt en kasse 30 meter unna den kassa jeg planlegger å flytte. Vil kattuglene flytte inn i denne i stedet for den kassa jeg flytter, selv om de bestemte seg for å hekke i den kassa jeg flytter?

Burde jeg flytte den ene kassa for å få to hekkende kattuglepar? Eller er det for sent å gjøre dette i januar?

Takker på forhånd for svar!

mvh Adrian Grande

A.G. (28.12.2010)

Svar:

Du kan godt flytte denne kassa nå. Hvis du ønsker muligheten for mer enn ett par, bør kassene henge omkring 1 km eller lenger fra hverandre.

Roar Solheim (28.12.2010)


#Fugleforing

Overvintrende stær

En flokk på 10-15 stær dukket opp på matingsplassen da kulda kom i november. De har fått brød, epler, kokosmasse, lettkokte havregryn og raspet matfett og det er aldri tomt for mat - likevel minker de i antall, og det er nå bare 2 igjen. Får de feil føde, eller er det kulden som tar livet av dem? Dette er i Sogn og Fjordane, det har vært snø et par uker og minus 7 grader på det meste. Gir varmt vann flere ganger om dagen, for at de skal få litt varme i kroppen for en stund. De andre fuglene ser ut til å klare seg, men det er trist å se at stareflokken utarmes. Er det noe man kan gjøre for at de få som er igjen skal ha en sjanse til å overleve denne harde vinteren?

J.R. (26.12.2010)

Svar:

Ikke mulig å si hvorfor det blir færre. Trolig dør de fordi vinteren er for streng, til tross for at de fores. Du har neppe gitt dem feil for. Det er lite du kan gjøre dersom fuglene gradvis blir færre.

Roar Solheim (26.12.2010)


#Fuglekasser

Ugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Bor i Buvika, som er i Skaun kommune. Her har jeg hengt opp en del fuglekasser, og også av typen uglekasse. Inngangshullet er stort nok for at Spurv, katt, perle og Haukugle skal ha mulighet til å hekke der.
Men kassen ble hengt opp i August, men jeg hadde egentlig hengt den inn i ett tett kratt, i et grantre. Jeg legger ved ett bilde hvor det er 13-15 mus i kassen, bilde ble tatt for 20 minutter siden, og jeg lurte på om du kunne ha noen ide om hvilken ugle art det kunne være? Jeg har hørt, og klart å tiltrekke Kattugle ved hjelp av lyd før.
I området er det mye granskog, en liten innsjø, berg og vanlig bebyggelse.

M.K.D. (26.12.2010)

Svar:

Musene er sannsynligvis lagret av en spurveugle - det er den eneste som lagrer byttedyr i hulltrær eller kasser om vinteren. Men det er SVÆRT uvanlig (har faktisk aldri vært borti det!) at en spurveugle lagrer i en kasse med så stort hull. Dette gjør den vanligvis ikke, fordi andre arter kan stjele av lageret dens. Spurveugla foretrekker hull på 4,5-5 cm diameter for lagring, men den kan gjerne ta med et byttedyr inn i en stor kasse og spise det opp der!

Roar Solheim (26.12.2010)


#Diverse

Hvordan dreper ørna?

En liten chihuahua er tatt av ørn. Det var en hund fra mitt eget oppdrett, og jeg er nærmest i sjokk.

Derfor lurer jeg på: Hvordan dreper ørna? Dreper den i det hele tatt, eller begynner den bare å forsyne seg av det levende dyret?

Og - stemmer det at den først hakker ut øynene på dyret?

Kan det tenkes at en liten chihuahua kan få sjokk idet ørna slår ned på den, slik at den havner i koma og dør, eller blir den fortært mens den ennå er levende og bevisst?

Det er grusomme tanker som hvirvler rundt i hodet mitt, men jeg må få vite sannheten, enten den er slik eller sånn, dersom det er noen som vet noe om dette.

E.A. (26.12.2010)

Svar:

Ørn og andre rovfugler dreper byttedyrene sine med de kraftige klørne. En så liten hund som en chihuahua vil sannsynligvis bli drept temmelig omgående dersom en (konge)ørn setter klørne i den. Rovfugl hakker IKKE ut øynene på byttedyr, og som regel spiser de heller ikke av byttedyrene før de er døde. Når byttet er så lite i forhold til rovfuglen, har nok døden inntruffet temmelig raskt. Et annet forhold er at pattedyr (som vi selv) får sjokk under slike henbdelser, og sannsynligvis kjenner lite eller ingen smerte før lenge etter angrepet (dersom de overlever). Dette er rapportert mange ganger av mennesker som har overlevd angrep av store rovpattedyr, og av skuddofre.

Roar Solheim (26.12.2010)

««første 43 564 - 43 571 av 50 297 siste»»