Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 237 til 43 244 av totalt 50 026 spørsmål «forrige neste»
Hagefugltellingen
Hei. Tenkte å bli med på tellingen, men funderer på hvordan man avgjør hvor mange fugler av hver art man har sett. Hvis man skal telle fugler i en hage i ett døgn ser man vel de samme fuglene ganske mange ganger. Skal man kun telle maks antall man ser på èn gang?
T. (10.01.2011)
Svar:
Du skal telle det høyeste antallet du ser samtidig av den enkelte art. Klarer du å se 8 kjøttmeis på brettet, så skal du notere dette tallet, selv om den totale mengden kanskje kan være 25.
Roar Solheim (12.01.2011)
Fugl og Nyttårsaften
Jeg har registrert at en nysgjerrig den 2/1 lurer på om fuglene kan ha blitt så skremt av fyrverkeri at de har funnet seg andre områder. Roar Solheim tror ikke det. I vårt område i Oslo, nærmere bestemt Frogner/Homansbyen har jeg i høst observert et tiltagende antall kaier. På slutten av året kunne vi se hundrevis av dem forflytte seg mellom tretoppene. Kaienes karakteristiske "kvitring" har nesten helt fortrengt skjærenes og kråkenes noe hesere røster. På nyttårsaften hadde fuglene som vanlig slått seg ned i de nærliggende tretopper. Da "helvete brøt løs" ved midnattstider fikk fuglene fart på seg og siden har vi ikke sett en eneste kaie. Jeg hørte en i går, men den hadde vel fløyet (gått) seg vill. Konklusjon: Jeg er overbevist om at fuglene ble skremt av alle smellene og lysglimtene. Hører gjerne en kommentar til dette.
B.V.V. (11.01.2011)
Svar:
Det du beskriver høres høyst sannsynlig ut, og det er rimelig å anta at mange dyr blir skremt av fyrverkeri. Men det er liten grunn til å tro at dette er årsaken til de døde fuglene som beskrevet i USA nylig. Det var i denne sammenheng at jeg mener at fyrverkeri ikke kan ha skremt fuglene. Hvis dette skal være årsaken, da ville jeg forvente at døde fugler skulle ramle ned fra lufta mange steder, og hvert eneste år. Det har vi ikke noen rapporter om.
Roar Solheim (12.01.2011)
Hvor er småfuglene blitt av?
Hei, jeg har foret småfuglene med meiseboller og solsikkefrø de siste vintrene. Jeg har hatt et yrende fugleliv gjennom hele vinteren de siste fire årene, men etter nyttår så er alle borte. Jeg ser 2-3 spurver (tar ikke noe mat), en og annen skjære og svarttrost pr. dag. Jeg har ikke sett en eneste meis siden nyttår. Har snakket med andre i Asker og Bærum og flere har observert det samme. Hvor er alle fuglene blitt av?
Med vennlig hilsen Anne Kopland, Slependen
A.K. (11.01.2011)
Svar:
Her kan jeg bare svare som tidligere: Det er nesten umulig å gi gode forklaringer på alle de variasjonene vi ser i når og hvor fugler opptrer på forplasser, og når de forsvinner. Det er åpenbart både vær, klima og lokale forhold som spiller inn, og mønsteret er ikke entydig.
Roar Solheim (12.01.2011)
Hvilken fugl er dette?
I vinter har jeg flere ganger hatt besøk på fuglebrettet av et fuglepar som jeg ikke finner i noen fuglebok. De er på størrelse med dompap, men litt slankere. Mørk grønn over det hele, nesten svart. Svart rundt øynene og svarte tegninger på vingene. ytterst på vingekanten har den en lys gul stripe. Litt lang stjert med kløft. Kan dere hjelpe?
K.S. (11.01.2011)
Svar:
Det høres ut som at du kan ha hatt besøk av grønnfink.
Roar Solheim (12.01.2011)
Fuglesang
Hei, jeg har et spørsmål om småfuglsang. Jeg synes å ha registrert at det i oktober og november er tilnærmet ingen småfugler som synger, men jeg har reg. at noen(meisene) synger ("vårsang")så tidlig som midten av desember, da på dager med sol og godt vær. Stemmer dette? Slutter fuglene å synge på vinteren og evt. når begynner de igjen? Hva styrer sangen til fuglene? Har det noe med sola å gjøre?
A.G. (11.01.2011)
Svar:
Du gjetter og observerer helt riktig! Meisene er de første som begynner med vårsang, og dette kan trigges enten av lyset (daglengden) eller av mildvær, eller begge deler. Hørte selv i dag kjøttmeis som sang vårsang mellom Stortinget og Nasjonalteateret i Oslo - vårens første for min del!
Roar Solheim (12.01.2011)
SYN OG HØRSELTILPASNING HOS UGLER
hvordan er Syn og hørselstilpasning hos ugler?
hvordan orienterer flaggermus seg vha. ekko?
hva er kjennetegn for natt-trekkende fugler?
Hva skiller fjellrev og rødrev i bygningstrekk? Hvordan er dette en tilpasning til levested, spesielt om vinteren?
Hvordan er oteren tilpasset levested og levevis?
"man må også tenke på evolusjonen hel etida"
N.N (11.01.2011)
Svar:
Dette er en hel liten økologi-utredning, og langt utenfor det vi har tid til å svare på her, dessverre. Her må du selv søke på internett, Wikipedia osv.
Roar Solheim (12.01.2011)
Spurvehauk
Jeg mater fulgene ved huset og har som regel masse fugler på besøk. Mest kjøttmeiser, noen blåmeiser, og av og til dompapp, grønnfink og noen til. Nå i det siste også fast besøk av en spurvehauk.
Vet du hvor mange kjøttmeiser (feks) en spurvehauk spiser på en dag? Vil helst ikke jage vekk spurvehauken heller, den trenger jo også mat. Men lurer på hvor stort innhogg i bestanden den egentlig gjør ved fuglebrettet?
A. (09.01.2011)
Svar:
Tror ikke en spurvehauk tar mer enn en småfugl per dag, og det er dersom den klarer det. Sannsynligvis klarer den ikke å ta en småfugl per dag fra samme forplass - det går nok lenger tid mellom hver gang den lykkes på samme sted.
Roar Solheim (12.01.2011)
Liten fugl, likner på gulspurv
Denne fuglen kom på fuglebrettet i januar. Det har vært veldig kaldt i vinter. Den likner en gulspurv, men har litt for lite nebb. Og fuglen er en god del mindre enn en kjøttmeis, mer på blåmeisstørrelse. Den er tydelig gul på ryggen. Den var veldig uredd, og flyttet seg ikke selv om mange større kjøttmeiser kom og ville spise av brettet. Den satte seg midt i fuglematen og mumset i vei.
O. (08.01.2011)
Svar:
Bildet viser en grønnsisik hann. Les mer om grønnsisiken på: http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=59. Arten er en vanlig gjest på foringsplassen: http://www.fuglevennen.no/data/ut/land/natur/ln9/?or_id=3972&c=hagefugl&vis=arter&aar=2010 (kart over områder der arten ble funnet under Hagefugltellingen i 2010).
Frode Falkenberg (09.01.2011)