Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 152 til 43 159 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Hvilken rovfugl
Bildet er tatt i Polen. Ganske stor.
T.S. (07.01.2011)
Svar:
Dette er en musvåk, men den er lysere enn de fleste musvåkene vi ser i Norge.
Roar Solheim (12.01.2011)
Hva er dette?
Hei, jeg lurer på hvilken fugl det er på dette bildet. Dessverre er lyset litt dårlig, men den var rød på toppen av hodet og også noe rødlig på brystet. Bildet er tatt i Akershus i desember.
M. (08.01.2011)
Svar:
Dette er to gråsisiker.
Roar Solheim (12.01.2011)
Ukjente lyder
Høres ut som en slags "dobbel" Uling"
T.T. (08.01.2011)
Svar:
Vanskelig å si, her er ikke noe lydvedlegg å høre på. Men mest trolig er det en eller annen ugle, sted og nærmere beskrivelse av terreng kan hjelpe til med å komme nærmere et svar.
Roar Solheim (12.01.2011)
Flis til Perleuglekasse
Hei, jeg driver nå og jobber med en kasse til perleugle. jeg har skjønt at de skal ha 8-10cm flis i bunnen, men hva slags flis? kan jeg bruke sånn flis som hestene har eller må jeg finne noe annet? Og i såfall hvor får jeg tak i det?
V.N. (08.01.2011)
Svar:
Du bør ikke bruke sagflis, den er litt for fin. Hvis du finner stående løvtrær som er råtne og tørre slik at du kan smuldre veden mellom fingrene, så er dette det beste (bjørk eller osp). Men kutterflis etter saging med motorsag har også fin konsistens - det gir deg kanskje en ide om hvordan dette bør være.
Roar Solheim (12.01.2011)
Hva slags ugle er dette ?
Observerte ei relativt stor ugle som satt på grein i ei stor eik el. lign. løvtre. Gikk ut av bilen da fløy den. Fikk filmet den på lengre avstand i flugt midt på dagen 7 januar 2010.
J.G. (08.01.2011)
Svar:
Bildet er uskarpt når det forstørres, og tatt i en vanskelig vinkel. Fordelingen av sort og hvitt under vingen peker imidlertid mer mot en våk enn mot en ugle, men det er som sagt vanskelig å si noe helt sikkert.
Roar Solheim (12.01.2011)
uvanlig stor dompap!
hei!vi har matet fugler i hele vinter,men nå er der kommet en uvanlig stor dompap...den spiser og altting,men får ikke vingene inntil kroppen..og ser veldig oppblåst ut..er ikke minusgrader nå,så er ikke derfor den er oppblåst vil jeg tro..er omtrent to ganger så stor som de andre dompappene...hva kan vere feil me denne fuglen,mon tro??
M. (09.01.2011)
Svar:
Den kan være sytk og bruse med fjærene for å holde på kroppsvarmen. Den er neppe større enn andre dompaper, men når de spiler ut fjærene maksimalt, blir de ganske gode og runde.
Roar Solheim (12.01.2011)
Observasjon av fugl
Jeg har gjennom det siste året observert et fuglepar i Flåbygd i Telemark. De er store fugler, sky og flyr høyt. De bor på en fjelltopp og jeg har ofte sett dem fly ut fra denne og sirkle rundt. De er mørke, og i dag så jeg for første gang at de har en avlang hvit tegning på undersiden av vingene. Det er også første gang jeg så tre fugler. Vet dere hva dette kan være for fugl?
M. (09.01.2011)
Svar:
Det mest sannsynlige ut i fra beskrivelsen din, og på denne tiden av året, er at du har sett kongeørner. Kanskje er det et par med fjorårets unge, eller kanskje tre ungfugler som holder til en stund nær et kadaver.
Roar Solheim (12.01.2011)
Beige og Brun Kråke
Hei denne kråka er ofte på besøk i hagen min. Første gang jeg så den var tidlig i sommer ,siste gang i dag.
En Ornitolog svara meg med i sommer at den nok fikk vanlig farge etter fjær skifte. Men når har Kråka fjær skifte da?
L.J. (10.01.2011)
Svar:
Fuglen skifter fjærdrakt neste sommer/høst, men det er ikke sikkert den får normalfarge da. Denne lysfargen kan være genetisk bestemt, slik at fjærene under veksten ikke tar til seg fargepigmenter. Den er altså ikke albino, hverken helt eller delvis.
Roar Solheim (12.01.2011)