Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 420 til 43 427 av totalt 50 225 spørsmål


#Diverse

Stillits

Vi har hytte i Drammensmarka(Skimtheia området). Ca 460m oh Her er det store flokker av stillits sammen med dompapp. Denne helga talte vi til 32 stillits. Bor i Asker. Her kan vi se noen få i løpet av vinteren. Forer begge plasser med masse solsikke. Trives de best i høyden nå på vinteren, eller? Dette har vart i noen år.

A.L. (12.01.2011)

Svar:

Stillitsen ser ut til å ha blitt mer vanlig flere steder de senere år. Det er nok leting etter frø som får dem til å komme dit du er. Kanskje har de spist opp alle borrefrøene i lavlandet og kulturlandskapet, og søker andre frøsorter nå.

Roar Solheim (12.01.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny fugl på foringsplassen denne vinteren

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette gulspurv?

N.O. (12.01.2011)

Svar:

Ja, en flott gulspurv hann!

Roar Solheim (12.01.2011)


#Diverse

Kaier

Hei!
Vi starter i oktober med foring av fuglene Og vi har masse fugler her. Før jul dukket det opp 3 kaier.De er ikke vanlige her. Så det var veldig artig. To av dem var som beskrevet i Gyldendals store fuglebok, men den tredje var mye mørkere og mer ensfarget. Hvorfor det?

E.B. (09.01.2011)

Svar:

Spørsmålet er om alle tre var kaier, eller om dere har sett to kaier og en tredje, mørkere kråkefugl. Kaier er ikke kjent for å avvike særlig i farge fra v"standard"-utgaven.

Roar Solheim (12.01.2011)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Når starter parringstiden for småfuglene våre, og hvor lenge etter parringen legger de eggene?

N.N (10.01.2011)

Svar:

Små fugler starter parringen omtrent når de begynner å legge egg; fra april til juni (juli). Hos spurvefugler kommer egget dagen etter parring, eller samme dag. Hos en del store fugler (rovfugler) ser det ut til at fuglene kan begynne å parre seg allerede noen uker før første egg legges.

Roar Solheim (12.01.2011)


#Økologi og atferd

Ekstrem kråke(?)samling

I starten av januar kjørte vi gjennom Oslos gater, og så plutselig så vi opp på himmelen og der var det en ekstremt stor flokk med svarte fugler (som jeg tror var kråker) rett over oss. Uten å overdrive må det ha vært flere tusen fugler, jeg har aldri sett noe liknende. Er dette et kjent fenomen og isåfall hva var det for noe? Utrolig fascinerende var det ihvertfall.

M. (12.01.2011)

Svar:

Ja, dette er velkjent. Kråker, kaier og kornkråker samler seg om vinteren på felles soveplasser, og morgen og kveld kan en da se store kråkefuglflokker når fuglene spres eller samler seg.

Roar Solheim (12.01.2011)


#Diverse

Ny gjest

Den 7 desember hadde jeg besøk av en Svartspett hunn,det var et flott syn der den stod i en gammel stamme og hakket i en liten fjellskråning rett ved huset mitt her i Kragerø.
Jeg har lest meg til at det er skjelden den er å se.Kan ellers fortelle at jeg har mange Dompapper både hunn og hann samt flokker av Stillister på fuglebrettet,Jernspurv,Grankorsnebb ,Spettmeis,Pilfink,Grønnfink hann,Gråsisik,Gulspurv,Bjørkefink,Rødstrupe.Kjøttmeis,Blåmeisivspurv hann m.fl.

E.S. (06.01.2011)

Svar:

Svartspetten er egentlig ganske vanlig i barskogsdelene av Norge, og er heller ikke uvanlig å se. Om våren lager den mye og kraftige lyder under kurtise- og hekketid, så da kan du lett høre og oppdage denne spetten.

Roar Solheim (12.01.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svartkråke?

Hei. Jeg så en fulg i eika nedenfor oss her i Sande i Vestfold som var helsvart (svart fjærdrakt og nebb) og på størrelse med ei skjære. Kaie var det neppe. Kan det ha vært ei svartkråke?

J.S. (07.01.2011)

Svar:

Det KAN det ha vært, men mer sannsynlig er det at du har sett en ungfugl av kornkråke - de er til forveksling lik svartkråke.

Roar Solheim (12.01.2011)


#Diverse

vindu

Hva kan gjøres for å hindre fuger å fly i vinduet??

O.M. (07.01.2011)

Svar:

Klistre opp silhuetter av spurvehauk på ruta (kontakt Natur og Fritid, Lista 38 39 35 75), eller henge ned strimler av tøy eller annet foran ruta slik at ikke fuglene tror de kan fly gjennom huset.

Roar Solheim (12.01.2011)

««første 43 420 - 43 427 av 50 225 siste»»