Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 485 til 43 492 av totalt 50 306 spørsmål


#Fugleforing

Hva skal jeg gjøre?

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisan
Takk for en utrolig bra nettside med svar på nesten alt :D

Har laget en matstasjon, i hagen. Naboen satte også opp en, og alle fuglene forsvant, fra hagen min, og dro dit.
No har jeg flyttet min stasjon opp i ette annet tre, og no sitter det 20 meiser (blåmeis og kjøttmeiser) i treet vær morgen.
Spørsmålet mitt er, hvordan kan jeg få andre arter hit også`?
Jeg har sett Nøtteskrike oppe i skogen, men har aldri fått den på matstasjonen. Det samme gjelder hakkespetter, Toppmeis, Granmeis, Løvsanger (ikke på vinteren), Dompap, Gråsisik og svartmeis.
Hva kan jeg gjøre for å få dem ned til matstasjoenen? Jeg fòrer med Solsikke frø, og en blanding av fett, og diverse nøtter.
Har lyktes å få noen bilder av nøtteskrika og noen andre arter sist jeg var oppe i Bardufoss.
Jeg håper på å bli Naturfotograf og Ornitolog når jeg blir eldre.
Du kan se bildene mine av diverse fugler her:
http://picasaweb.google.com/Mkdreyer95/FuglerFraLittOverAlt#

http://picasaweb.google.com/Mkdreyer95/Prestvannet#

M.K.D. (12.01.2011)

Svar:

Det høres ut som at du i utgangspunktet har bra mattilbud. Jordnøtter er veldig populært. Hvis du henger ut fett, og spikrer hele brød på en trestamme, så kan dette være veldig bra for nøtteskrikene. Spetter kan også hakke i seg mat fra slike tilbud.

Roar Solheim (13.01.2011)


#Diverse

Gråspurv

Hei. Vi jobber med fugler om vinteren i 1. trinn, og skal lære navn på noen arter. Når jeg søker på gråspurv finner jeg to ulike bilder - den ene som likner litt på pilfink og en annen som er mer spettete i fargen... Er disse to virkelig samme art? Har det noe med hun- eller hanfugl å gjøre?

T.S.B.(. (13.01.2011)

Svar:

Hos gråspurv er hann og hunn ulike. Hos pilfink er kjønnene like, og de har begge brun hette på hodet og hvitt kinn med en sort flekk i midten. Dersom en slik er avbildet som gråspurv, er det feil.

Roar Solheim (13.01.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ugle?

Hei!

Jeg ble bortimot "antastet" av en ugle da jeg fisket oppe i Tydal i slutten av august i fjor, og er litt nysgjerrig på hvilken art dette kan ha vært og hvorfor det utviste den atferden den gjorde.
Jeg fisket ved et ørretvann på grensen mellom Tydal og Holtålen, og nå har jeg ikke M711-kartet foran meg, så dette blir ikke helt nøyaktig, men jeg jeg var omtrent i høyde med tregrensa, det vokser litt spredt fjellbjørk i området.
Om kvelden, mens jeg fisket i skumringen, dukket ugla plutselig opp over meg, helt lydløst. Det var en flott opplevelse. Ugla så ganske lys ut, og jeg vil anslå den til å være ganske stor, kanskje 30-40 cm, men mitt "øyemål" kan være noe unøyaktig.
Ugla kretset over meg og la inn noen stup rett mot meg innimellom, som den avbrøt i siste liten. Det lignet litt på den atferden måker har når de forsvarer reir og unger, bare uten skrik og skrål.
Jeg måtte avbryte fisket på grunn av mørket, og mens jeg gikk tilbake mot teltet fortsatte ugla å følge etter meg med lydløse "skinnangrep".
Hva slags art kan dette være? Jeg så ingen typiske reirplasser på forhøyningene i nærheten; de skal visst være lett å få øye på på grunn av mye avfall osv.
Sist, men ikke minst: Hva slags atferd var dette? Har ugla unger å forsvare siste helg i august? Eller hadde den tenkt å spise meg?

R.S. (13.01.2011)

Svar:

Du har sannsynligvis sett ei jordugle. Den KAN ha hatt unger i nærheten, men mer sannsynlig er det at den har vært på jakt, og har vært nysgjerrig på enten deg eller fiskestanga og dens bevegelser.

Roar Solheim (13.01.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn over Trondheimsfjorden

Bilde vedlagt spørsmålet

Den 11.01.2011 observerte jeg to store fugler som sirklet rundt over Trondheimsfjorden nær Hundhamaren. Jeg fikk tatt et par bilder av den ene, som jeg har forstørret. Er dette en havørn?

B.O.S. (13.01.2011)

Svar:

Ja, dette er havørn - det hekker flere par i Trondhjemsfjorden, så det er ikke uventet å se dem over byen.

Roar Solheim (13.01.2011)


#Fugleforing

Dompap

Hei
Helt siden Desember har jeg sett store flokker med Dompap. Hva kan jeg gjøre for å få dem til å spise nede ved matstasjonen i hagen?
Er det noe de liker ekstra godt?
Jeg forer med brød, solsikkefrø og en blanding av fett, og nøtter.

M.K.D. (13.01.2011)

Svar:

Solsikkefrø er noe av det beste du kan by dompap, men det kan hende at plassen ikke er tiltrekkende nok, eller at du har dårlige frø (sorte oljefrø er mindre ettertraktet enn store, sorte og hvite matfrø).

Roar Solheim (13.01.2011)


#Økologi og atferd

Skjærer

I fjor så var det et skjære par som laget et reir i treet kun 20 m fra huset.
Jeg fikk aldri sett hvor mange egg, og unger de fikk, men jeg mener å huske at jeg så 4 unger fly ut.
Idag så jeg 2 skjærer inspisere reiret. Er det mulig at det er ungene (eller foreldrene) som kommer tilbake for en ny hekke periode?

M.K.D. (13.01.2011)

Svar:

Mest sannsynlig er det det gamle paret (eller i det minste en av dem som hekket der i fjor) som nå sjekker reiret. Skjærer velger stort sett et leveområde for resten av livet.

Roar Solheim (13.01.2011)


#Fugleforing

Foringsautomater

Hei.
Jeg har lyst å mate utefuglene nå som det er vinter, men jeg er usikker på hva slags foringsautomat jeg skal velge? Var innom en dyrebutikk og de solgte noen av plast som virket ok, men synes hullene der fuglene skulle få tak i maten var så små og virket litt upraktiske. De hadde og noen i tre som var formet som hus, malt litt, osv. Der virket det litt lettere å få tak i maten, men disse var selvsagt mye dyrere. Så jeg lurer på om de billigste er gode nok? Jeg er villig til å betale litt ekstra for det beste alternativet, men det er jo dumt å gjøre det hvis ikke det er nødvendig.
Kan eventuelt dere tipse om noen foringsautomater dere vet er gode?

C. (13.01.2011)

Svar:

Forautomater bør være av metall. Gå inn på NOF hjemmesidene Birdlife.no og let etter PDF-dokumenter av eldre utgaver av Fuglevennen, der finner du beskrivelser og bilder.

Roar Solheim (13.01.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl ?

Jeg så en fugl på ett jorde i en dam.Den vasset rundt på gress tuster,på størrelse med en svart trost.Den var sort på vinge,rygg og hode hvit på brystet,og hadde rødt nebb og røde bein.Jeg bor i Os i Hordaland.

E.S. (13.01.2011)

Svar:

Høres mest ut som beskrivelse av en tjeld.

Roar Solheim (13.01.2011)

««første 43 485 - 43 492 av 50 306 siste»»