Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 529 til 43 536 av totalt 50 366 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann...
Jeg lurte på hvilken fugleart dette er, fotograferte den i Haugesund (i saltvann).

N.N (17.01.2011)

Svar:

Dette er en lomvi. Flott bilde. Lomvien var en tallrik art i fuglefjell tidligere, men opplever nå en dramatisk bestandsreduksjon. Arten er karakterisert som kritisk truet på listen over truete fuglearter i Norge. Les mer om lomvi her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=115.

Frode Falkenberg (17.01.2011)


#Diverse

Spiker og nebb

Hei
Når jeg henger opp noe, prøver jeg og ungå å spikre fast maten. Grunnen til dette er at, jeg tror, at nebbene til fuglene kan få skader av og bli slått imot en spiker. Er det riktig? Og hva med Ståltråd, kan det også skade nebbene?
Jeg spikrer ikke i trær.

M.K.D. (15.01.2011)

Svar:

Nei, fuglene klarer utmerket godt å kjenne at en spiker ikke er noe å hakke i, så de skader seg ikke av at du fester mat med spiker.

Roar Solheim (16.01.2011)


#Diverse

Makrell terne

Hei! Jeg lurer bare på om det fremdeles finnes makrell terner i og rundt Kristiansand's skjærgård? Jeg husker så mange av dem fra jeg var barn, men synes ikke jeg ser noen av dem lenger...?

M. (15.01.2011)

Svar:

Makrellternene har problemer i ytre deler av skjærgården langs Agderkysten, og trolig mer problemer lenger vest. Innenfor Kristiansand (øst for byen) finnes noen kolonier, og det hekker makrellterner lenger østover mot Lillesand og Grimstad. I sommer fikk tydeligvis ternene ved Grimstad fram en god del unger, for det var mange flyvedyktige ungfugler å se.

Roar Solheim (16.01.2011)


#Økologi og atferd

Tykk kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har daglig en meget tykk kjøttmeis på fuglebrettet. Kan den være syk, eller har den bare spist for mye. Bildet jeg har tatt er litt dårlig, da det er tatt gjennom vinduet, men en ser tydelig hvor stor den er. Den har ikke "blåst" seg opp pga kulde eller noe.

I.L.J. (16.01.2011)

Svar:

Det ser mest ut som at den har blåst seg opp. Dette gjør fuglen for å fange mer luft i fjærdrakten, som isolasjon. Men årsaken kan være at fuglen er syk, eller at det er svært kaldt.

Roar Solheim (16.01.2011)


#Spor og sportegn

Kattugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei !

Har hengt opp en kasse til kattugle i skogen for 2 uker siden, og var oppi og sjekket idag. Fikk bare tatt et bilde, og der ser jeg noe som jeg ikke vet hva er. Er det mus, skit eller gulpebolle? Lagrer Kattuglen mus i kasser og?

M.K. (16.01.2011)

Svar:

Ikke godt å se hva dette er. Kattugle hannen kan legge mus i en kasse like før hekkestart, for å vise hunnen at han har godt med mat å tilby.

Roar Solheim (16.01.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Hei sann! Jeg liker denne spalten.
Jeg har noen meiseballer og sånn utenfor vinduet mitt, og lurer på en fugl (det er vinter):
Den er mørk grå på hødet, med en svart stripe fra nebbet som går over øynene og til nakken. Den er også mørk grå på ryggen, og mykere grå/brun med hint av rødt/brunt her og der. Den er noe større enn en kjøttmeis og har et større og spissere nebb, men de er her ofte samtidig. Hva slags art tror du dette kan dreie seg om?

L.P. (16.01.2011)

Svar:

Du har nok hatt besøk av en spettmeis.

Roar Solheim (16.01.2011)


#Fugleforing

Solsikkefrø

For noen år siden var det mulig å få kjøpt store solsikkefrø.
Nå er det kun poser og sekker med de små svarte å få kjøpt
i "alle" butikker. Er redd fuglene bruker mer energi på å åpne disse små frøene med lite innhold, enn den energien de får ut av frøene. Har spurt i dyreforretninger, men det er visst ingen som skjønner hva jeg snakker om! Noen tips?
Er ikke ofte inne på internett, vil gjerne ha e-post svar! Takk!

A.C.A.S. (15.01.2011)

Svar:

Dette er dessverre et resultat av etterspørselen etter bio-drivstoff! Omprioritert dyrking har ført til omlegging fra dyrking av matfrø, til mer satsing på oljeholdige solsikkefrø. Derfor er det vanskelig å få tak i gode solsikkefrø. Jeg anbefaler derfor at du prøver å fore med jordnøtter i stedet, de er alltid attraktive. Meiseboller er også bra. Hvis du kommer deg inn på hjemmesidene til NOF (Birdlife.no), så kan du finne PDF-dokumenter av eldre nummer sv bladet Fuglevennen - der finner du noe om emnet i ett av de siste numrene.

Roar Solheim (15.01.2011)


#Fugleforing

Hjemmelagede meiseboller

Hva slags netting er trygg å bruke til hjemmelagede meiseboller?

N.N (14.01.2011)

Svar:

Jeg ville forsøkt å få tak i metallnetting med 0,5-1 cm store åpninger, og så lage en beholder av dette som meisebollene kan puttes ned i. Ellers burde det også gå an å legge slike boller i de metallbeholderne som fås kjøpt for bruk til vanlige meiseboller.

Roar Solheim (15.01.2011)

««første 43 529 - 43 536 av 50 366 siste»»