Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 356 til 43 363 av totalt 50 225 spørsmål


#Fugleforing

Stjertmeis og atferd på foring

De to siste vintrene ha vært veldig kalde på Vestlandet. I fjor var det en stor stjertmeisflokk som frekventerte foringsstasjonen. De var her imidlertid kort tid av gangen og spiste tilsynelatende lite før de hastet videre. På slutten av vinteren var det svært få individer igjen i flokken. I år ser det ut som at stjertmeisene har en helt annen strategi; de "bor" nærmest på foringen og får i seg mye næring (solsikkekjerner og meiseboller). Dette har vært en vellykket strategi da flokken teller like mange nå som ved inngangen av vinteren. Er dette en trend som man gjenkjenner fra andre kanter av landet?

T. (23.01.2011)

Svar:

Vet ikke - du er såvidt jeg vet den første som rapporterer om stjertmeis fast på forplass over lengre tid.

Roar Solheim (25.01.2011)


#Trekkfugler

Tidlig trekk eller overvintring?

Jeg observerte en ringdue på foringsplassen i dag, 24. januar. Har hvert år hekkende ringduer her, men har aldri sett den på vinteren før. En venn av meg observerte 9-10 stær i dag også.
Vi har nå hatt mildvær en stund - etter en uvanlig kald måned i Trøndelag. Synes det er rimelig tidlig for trekkfugler nå - men kan det være slik at vi har fått fastboende duer/stær eller er trekket blitt kortere (de overvintrer nærmere) og mildværet "lurer" de?

B.S. (24.01.2011)

Svar:

Dette er nok ringdue som har overvintret. Det er stadig flere av dem som overvintrer i Norge, men i strenge snø- og kuldevintre som i år kan nok mange omkomme. Stær er mer uvanlig på denne tiden.

Roar Solheim (25.01.2011)


#Diverse

Fugletrekk i Troms og Nordland

Jeg har fått så lyst til å se et stort fugletrekk med store fugler, for første gang. Hvor skal jeg dra? Og når? Er det et nettsted som viser disse oversiktene?
Jeg bor i Troms.

E. (24.01.2011)

Svar:

Du bør kontakte lokale fuglefolk. Sjekk hjemmesidene til NOF (birdlife.no), og søk under organisasjon etter kontakter i Tromsø.

Roar Solheim (25.01.2011)


#Fugleforing

Uvenner?

Jeg koser meg slik med foringsplassene mine. Idag ser jeg at på den ene plassen på den ene siden av huset er der nesten bare meis av forskjellige typer og noen finker.På den andre siden av huset er der nesten bare forskjellige spurver. Har svar du på hvorfor de har delt seg slik? Ellers har vi en intens fuglekvitter i hagen, skulle tro det var vår, veldig koselig:-))

M.E. (25.01.2011)

Svar:

Nei, slike forskjeller er det nesten umulig å fastslå årsakene til - man må observere og tolke, og KANSKJE kan man finne en sannsynlig årsak (eller flere).

Roar Solheim (25.01.2011)


#Fugleforing

Fuglefôring i skogen vs. ved bebyggelse.

Hvordan, og med hva slags fôr, kan man fôre med på en fôrplass i skogen? Vil det å bruke solsikkefrø og villfuglblanding kunne medføre at man innfører disse plantene der de ikke hører hjemme?

Hvilke arter kan man tiltrekke seg på en fôrplass i skogen sammenlignet med fôring i hagen?

J.H. (25.01.2011)

Svar:

Du kan fore med all slags fuglemat som er vanlig over alt, det er ikke noe stort problem med å spre nye planter via fuglefrø. I skog vil du lettere få skogsmeiser, nøtteskrike, flaggspett (og kanskje noen andre spetter), ekorn, og kanskje også kunne få besøk av jaktende hønsehauk. I by er det mest spurvehauk som jakter.

Roar Solheim (25.01.2011)


#Diverse

Hei.

Vi har en løvmeis med helt hvit stjert. Er det normalt?Har ikke fått tatt bilde av den.

L. (25.01.2011)

Svar:

Ikke helt vanlig, men en del fugler har av og til hvite fjær i deler av drakten, genetisk avvik - fjærene tar ikke til seg farge under utvekst.

Roar Solheim (25.01.2011)


#Sykdom og skader

Rehabilitering

Driver noen med rehabilitering av ugler i norge?

H.K. (25.01.2011)

Svar:

Ja, Helge Grønlien på Lillehammer har lang erfaring med ugler og rovfugler. Hva slags ugle og hva har hendt med den?

Roar Solheim (25.01.2011)


#Diverse

Tårnugle

Driver noen med rehabilitering av tårnugler i Norge

H.K. (13.01.2011)

Svar:

Tårnugla er en meget sjelden art i Norge, som kun påtreffes helt tilfeldig fra år til annen. Arten hekker ikke hos oss, så det finnes ingen spesifikk rehabilitering av den arten.

Frode Falkenberg (25.01.2011)

««første 43 356 - 43 363 av 50 225 siste»»