Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 299 til 43 306 av totalt 50 176 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl var det?
Heisann, satt i dag og så ut vinduet da eg så en fugl eg aldri har sett før. Den gikk mer eller mindre i ett med grantreet den satt i når brystet var samme farge som stammen og vingene samme farge som nålene. Den var mer gul midt mellom vingene bak og tuppene av fjærene var svart med hvite prikker. Har du noen ide om hva fugl det var? Sett på Sotra utenfor Bergen.
T. (26.01.2011)
Svar:
Kanskje du har sett en grønnspett, eller eventuellt en gråspett. Sjekk bilder av dem på nettet.
Roar Solheim (26.01.2011)
Pardannelse
Er det slik at meiser, finker og småfugler generelt skifter partnere fra år til år? Har hatt en kasse hengende utenfor vinduet. Det hekket kjøttmeis første året, ellers bare blåmeis hvert år. Akkurat nå har blåmeis og kjøttmeis vært og sjekket kassa med et par minutters mellomrom. Er det blåmeisen som vinner kampen om boligen?
N.N (26.01.2011)
Svar:
Umulig må si hvem som vinner kampen, men blåmeisen kan nok være mer tøff enn kjøttmeisen. I alle fall klarer ikke svarthvitfluesnapper å jage ut blåmeis, mens de klarer å fordrive den større kjøttmeisen fra kassene.
De fleste fugler skifter faktisk partner hvert år, og dette er veldig utbredt hos spurvefugler. Faktisk parrer mange spurvefuglhunner seg med flere hanner enn den som er hennes faste make, slik at mange spurvefuglkull har flere biologiske fedre.Roar Solheim (26.01.2011)
Fugler på foringsplassen.
Hvor er alle fuglene mine ? Før det ble virkelig kaldt i
november og desember hadde jeg mye fugler. Siden før jul har det blitt færre og færre. Nå har jeg noen kjøttmeiser,
en og annen dompap, men ingen grønnmeis , som det før var mange av. Frosset ihjel?Flyttetsørover?Forer andre bedre?
Hele vinteren ifjor hadde jeg masse småfugl. Forer på samme måte. Veldig rart og stusselig ! Hvorfor ??
E.R.C.3.K. (15.01.2011)
Svar:
Slike endringer skjer til stadighet, men vi kan dessverre sjelden si sikkert hvorfor. Forskjellene på hva som skjer hvor og når er så store at det er nesten umulig å si sikkert hva som er årsaken fra gang til gang.
Roar Solheim (25.01.2011)
Skarv
Hva er grunnen til at skarven ikke har like vannavstøtende fjærdrakt som andre sjøfugler? Og hvordan klarer den å tørke fjærene når det er kuldegrader?
L.B. (18.01.2011)
Svar:
Godt spørsmål. Grunnen kjenner jeg ikke, men det er skrevet at skarvene slipper mer vann inn mellom fjærene når de dykker. Dette gir mindre luft i fjærdrakta under dykket, og skarvene kan dermed dykke lettere enn andre vannfugl, som drar med seg mer luft mellom fjærene. Denne dykkeferdigheten gjør skarvene til veldig effektive fiskejegere, og det er nok derfor de har utviklet fjærdrakten i denne retning. Prisen er at de må tørke når de er ferdig med fiskingen.
Roar Solheim (25.01.2011)
Spørsmål:
Hei!
Når på året (og når på døgnet) begynner kattuglene å synge?
Hvordan jakter uglene på smågnagere dypt under snøen om vinteren, og hva skjer når det dannes tykk skare?
Denne siden er forresten fantastisk for fugleinteresserte!
J.H. (18.01.2011)
Svar:
Kattugler kan synge hele vinteren dersom det er mye mus. Når det er snø, fanger de entenh mus som går oppå snøen, eller de jakter fugl. De kan ikke ta mus gjennom snøen slik lappuglene kan (men heller ikke de klarer dette når det er skare). Den største sangfaktiviteten på kattugler er vanligvis i mars-april. Første halvdel av april er nok den generellt beste tiden dersom en skal gi en standardsvar som kan passe over store deler av artens utbredelsesområder i Norge.
Roar Solheim (25.01.2011)
Snøspurv
Hei!
Jeg har tidligere spurt om de to sjeldne gjestene jeg har hatt på forplassen de siste ukene, og tipset om at det kunne være snøspurv ser ut til å stemme bra. Jeg har sjekket både bilder og lyd.
Men nå undres jeg, hvor vanlig er det at bare to snøspurv reiser sammen? Vil de bli værende her, og vil de komme tilbake? På solfylte vinterdager gir sangen deres riktig deilig vårstemning her sør i Østfold, og det er gøy å ha dem på forplassen.
N.N (21.01.2011)
Svar:
Umulig å spå om de blir værende eller ikke. I alle fall er det morsomt når litt uvanlige arter dukker opp på forplassen. Du får kose deg med dem mens de er hos deg!
Roar Solheim (25.01.2011)
Gjest på fuglebrettet på Filefjell 900 moh.
Hei! Akkurat nå har jeg observert en fugl jeg ikke kjenner på fuglebrettet. Først trodde jeg det var en dompapphunn, rosa bryst, men så har den en rød "kam" - "pute" på hodet? Det har da ikke dumpapphunnen? Jeg er ingen fuglespesialist, men en bestemor som stadig undres og er glad i naturen.
J.S. (20.01.2011)
Svar:
Vet ikke sikkert hva du kan ha sett, men lurer på om det kan være en mindre finkefugl - en gråsisik. Sjekk bilder av den.
Roar Solheim (25.01.2011)
Pilfink med lys hette
På foringsplassen har jeg gjentatte ganger observert en pilfink msom skiller seg vesentlig fra de andre pilfinkene mht hodefarge. Denne pilfinken har en mye lysere hette på hodet enn de andre artsfrendene (se vedlagt bilde). Er dette en "vanlig" fargevariant?
J.B. (23.01.2011)
Svar:
Dette ser ikke helt ukjent ut, men jeg kan ikke si noe om det er mer eller mindre vanlig med slike fargeavvik hos pilfink. Fargeavviket ser forholdsvis lite ut, sammenlignet med fuglen nærmest mot oss.
Roar Solheim (25.01.2011)