Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 478 til 43 485 av totalt 50 371 spørsmål «forrige neste»
Trost
Helgeland,Lurøy,Selnes.
Trodde vi så syner da vi observert enorm flokk med gråtrost som landet på jordet her like ved huset.De beiter på snøfrie flekker langs is/snøkanten.Kuling og kov her,er meldt ekstremnedbør.Kan disse ha overvintret her nord??
H.U.E. (29.01.2011)
Svar:
Ja, det kan de. Etter hva jeg har oppfattet gjennom værmeldingene, så ser det ut til å ha vært mer mildvær (og kanskje oftere snøbar bakke?) langs kysten i den nordlige delen av landet, enn i Sør-Norge hittil i vinter. Da kan trosterne klare å overleve vinteren.
Roar Solheim (29.01.2011)
Hubro
Vi bor i Hellalia i Vestskogen, Nøtterøy og har en ordtidsskog rett bak husene i blindveien vår. Likeledes et fro område som er skog. Begge disse skogpatiene er det masser av fugler. Om våren er det et virrvar av låter. Vi har ved flere anledninger sett og oppservert Hubro når vi har sittet ute om sommeren. Det har vært et fantatisk syn og en flott opplevelse. Men nå frykter vi at en planlagt bebyggelse vil ødlegge for Hubroen.
Er det noe man kan gjøre med dette?
MVH Grethe Espelid
G.E.(.T.L. (29.01.2011)
Svar:
Dersom dette virkelig dreier seg om hubro, og ikke kattugle eller den mindre hornugla, så er dette en forekomst som utbygging må og skal ta hensyn til. Ta kontakt med lokale fuglefolk (søk i NOFs organisasjon på birdlife.no), eller ta kontakt med fylkesmannens miljøvernavdeling.
Roar Solheim (29.01.2011)
Grønnfink.
Min kone og jeg er litt over gj.sn. interessert i fugler.Vi for året rundt både hjemme og på hytta(Bamblekysten).Idag har de fått en fireretters,solsikker,rosiner,frokostblanding og kokos.Det vi har opplevd at grønnfinken har sittet i"to etasjer"på foringnsbrettet men nå er de nesten helt fraværende.Årsak?
N.N (29.01.2011)
Svar:
Årsaker til slike variasjoner er det nesten umulig å gi. Det er så store forskjeller i når fuglene kommer eller er fraværende, i tid og rom, at vi stort sett bare kan observere og merke oss forskjellene. Store værendringer (temperaturskifte og nedbør) er ofte innlysende årsaker, men ofte kan fugleforekomstene endres uten slike skiftninger, og da blir vi svar skyldig.
Roar Solheim (29.01.2011)
Diett og konkurranse hos meisene.
Hei!
Etter å ha begynt med fuglefôring i skogen la jeg merke til at toppmeisen kun søkte mat på bakken under fôringsplassen og ikke satt på meisebollen eller frøautomaten med solsikkekjerner.
Dette gjorde forøvrig blå-,svart- og kjøttmeisene.
Dette fikk meg til å lure på hva som er deres naturlige diett, hvor og hvordan de søker mat, og om det det var konkurranseforhold som holdt toppmeisen fra å spise direkte av maten.
Forøvrig lurer jeg på om nøtteskrika klarer å åpne hasselnøtter, og hvor man får kjøpt slike nøtter hele.
J.H. (26.01.2011)
Svar:
Meisene søker gjerne næring på litt ulike steder i skogen, og noen arter er dominante overfor andre. Dette kan være grunnen til at toppmeisen kanskje holder seg litt i bakrunnen. Hele hasselnøtter får en helst kjøpt til jul mi matbutikker. Nå resten av året går det mest i hasselnøttkjerner uten skall. Jeg ville ha brukt det.
Roar Solheim (27.01.2011)
Fugler som flyr i formasjon om vinteren
Hei.
Jeg har et spørsmål angående fugler som flyr i formasjon om vinteren. Fuglene jeg har sett flyr i ulike formasjoner frem og tilbake på himmelen. For meg ser det ut som det er uten mål og mening. Antallet fugler er forskjellig og det endrer seg hele tiden. Noen kommer til og noen skiller seg ut i mindre grupper. Det er så utrolig flott å se på. Nesten som en balett Spesielt flott er det når solen skinner på dem.
Det er vanskelig å angi størrelsen på dem, men jeg kan tenke meg at de er som en trost eller kanskje litt større.
Jeg lurer på hva slags fugl det kan være og hvorfor de er ute og flyr.
Hilsen Ingerlise
I.A. (27.01.2011)
Svar:
Beskrivelsen høres mest ut som stær, men det er neppe store flokker av dem i Norge nå. Finkefugler som sisiker eller bjørkefink kan være andre alternativer.
Roar Solheim (27.01.2011)
Fugler og kjønnsykdommer
Hei
kan fugler (eller andre dyr) få kjønnsykdommer som AIDS ? Hvil de da også dø av dette?
De fleste bytter vel partner hvert år?
M.K.D. (26.01.2011)
Svar:
Har aldri hørt om kjønnssykdommer hos fugl, men dette bør du søke svar på blant veterinærer.
Roar Solheim (27.01.2011)
Overvitrende rødstrupe
Ser stadig oftere rødstrupe på foringsplassen nå om dagen.
Dette er vel en trekkfugl, som normalt overvintrer på langt sørligere breddegradder. Er det gjort noen observasjoner, f.eks via hagefugltellinger eller lignende, som viser at det er en trend i økt overvintring av rødstrupe? Kan klimaendringer (til tross for at det har jo vært kalde vintre på østlandet de siste årene) påvirke høsttrekket?
J.B. (27.01.2011)
Svar:
Etter fjorårets strenge vinter gikk mengden rødstruper drastisk ned. Denne vinteren gjør ikke situasjonen særlig bedre. Etter mange milde vintre øker bestanden igjen.
Roar Solheim (27.01.2011)
Utdannlese
Er det noen spesiel linje som man kan ta innen for ornitologi for å arbeide mest med ugler? Har alltid likt ugler og ønsker en dag å jobbe med dem.
H.K. (27.01.2011)
Svar:
Hvis du søker fagutdannelswe, er det mest aktuelle å studere biologi (økologi) ved ett av landets universiteter. Gjennom et hovedfag (mastergrad) kan du kanskje studere ugler spesielt, men da må du kanskje finne en veileder som arbeider med ugler. Men du kan arbeide med og studere ugler også uten å ta en spesialutdannelse innen faget.
Roar Solheim (27.01.2011)