Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 296 til 43 303 av totalt 50 205 spørsmål


#Diverse

Hva skal jeg gjøre? + Dompap spørsmålet mitt

Rett etter å ha spurt om 2 spørsmål, med samme overskrift, så jeg plutselig en flokk med Dompap hunner, og en Grønnsisik.
Jeg var ikke helt sikker på om det var Dompaper, fordi jeg var et stykke una, men jeg vet at det var en Grønnsisik, den begynte å synge, og jeg søkte opp lyden til Grønnsisik på Snl.no, og det var samme lyd.

M.K.D. (13.01.2011)

Svar:

Fint at du fant lyden og kunne høre at det var samme fugl.

Roar Solheim (29.01.2011)


#Diverse

Rovfuglskygger

Hei!
Vi planlegger å klistre opp rovfuglskygger på arbeidsplassen vår da vi har problemer med småfuglkollisjoner. Det vi lurer på er om disse har noen vitenskapelig dokumentert effekt?

B. (14.01.2011)

Svar:

Jeg tror ikke noen har gjort "vitenskapelige" studier på dette, dvs ved telling av kollisjonsfrekvens før og etter at silhuetter er klistret opp. Men jeg tror erfaringsgrunnlaget er såvidt bra at det er verdt forsøket.

Roar Solheim (29.01.2011)


#Diverse

Kaie bestand i Trondheimsregionen

I de siste par-tre dager har vi observert 4 kaie i hagen våres her på Lade, Trondheim. Er disse fugler vanlig i Trøndelag? Vi har ikke tidligere sett kaier her på Lade.

D.R. (14.01.2011)

Svar:

Jeg kjenner ikke de lokale forholdene i Trondheim, men ville forvente at kaier finnes der, sammen med kornkråkene i byen. Men sjekk NOFs hjemmesider birdlife.no, og søk opp kontaktpersoner/foreninger i Trondheim - de kan bedre svare. Eller forsøk å ringe museet - der finnes også folk med god lokalkunnskap.

Roar Solheim (29.01.2011)


#Diverse

fugleteling

Hei

Jeg lurer på om det blir fugletelling i år for oss som mater på foringsbrett ?

E.E. (16.01.2011)

Svar:

Hagefugltelling er denne helgen.

Roar Solheim (29.01.2011)


#Diverse

Stokkand som legger egg i januar?

Mine stokkender som bor i fjøset har begynt å legge egg i januar. Den ene har lagt egg rundt omkring i bingen, men samlet de for så begynne å ruge på alle 10stk....Blir dette and unger? De har gått sammen med begge kjønn siden i sommer, da vi fant dem, tok vare på nyklekte egg siden forhøsteren tok livet av mora.

R.E. (20.01.2011)

Svar:

Umulig å vite om eggene er befruktet. Hvis de er det, kan de ruges ut til kyllinger. Fugl i fangenskap kan legge egg på andre tider av året enn det som er vanlig for viltlevende fugler, fordi de har bedre mattilgang og kunstig belysning.

Roar Solheim (29.01.2011)


#Økologi og atferd

Grågås

Hvor mange egg er det meste en gås kan legge.?? For noen år siden fant jeg en på 14. Er det uvanelig ?

H.P. (24.01.2011)

Svar:

Ja, det tror jeg er uvanlig. De fleste viltlevende grågjess legger omkring 5-6 egg, kanskje opp mot 8, så et rede med 14 egg høres ut som at flere kan ha lagt egg i samme reir (det kan skje hos andefugler).

Roar Solheim (29.01.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Forskjell på granmeis og løvmeis

På fugleplakaten er de veldig like. Hva er den mest synlige forskjellen?
Vi har kalt dem for hitlerfuglene, siden vi så lett blander dem. Den svarte flekken under haka er som en liten bart...

M.A. (28.01.2011)

Svar:

løvmeisen er grågrønn på rygg og vinger, mens granmeisen er mer blågrå, med lyse, hvite striper på utkanten av armsvingfjærene. Det gir den et lysere felt på vingen når den sitter med vingen sammenlagt. Dette er de enkleste tegnene å se etter. I tillegg har løvmeisen en -psjoo- lyd som skiller seg fra granmeisen (men dette bør du kanskje høre fra fugleopptak på plate for å kunne merke deg forskjellene).

Roar Solheim (29.01.2011)


#Fugleforing

Havre sin fuglefôr.

Hvilke fugler spiser hele havrekorn? Kan man fôre med havregryn man kjøper i matbutikken uten at det gir problemer med svelling i magen?

J.H. (27.01.2011)

Svar:

Svelling er ikke noe problem. Både gulspurv og gråspurv/pilfink pleier å like slikt for, men mänge andre kan også ta dette.

Roar Solheim (29.01.2011)

««første 43 296 - 43 303 av 50 205 siste»»