Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 086 til 43 093 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
Fuglekasser
Jeg har blåmeis, svartmeis,og hengt opp felleskjøpet sin fuglekasse 4 stk,ute i en skogteig ved huset. Men ingen vil bruke de? De har nå hengt i 2 år....skal jeg flytter de? OG hva skal jeg ta hensyn til,jeg brukte de reglene som fulgte med kassen?
B.M.F. (30.01.2011)
Svar:
Jeg kjenner ikke til kassene fra Felleskjøpet. En såkalt standard meisekasse skal ha et innflygningshull på 32mm i diameter. Blåmeis og svartmeis kan klare seg med 28mm. Veggene skal helst være rundt 25 cm og innvendig rom ca. 10 cm i firkant. Fest disse til et tre i høyde fra 1,5 til 3 m, la gjerne kassen helle litt framover. Hvis du setter opp slike kasser i skogen så skal du ha god sjanse på både kjøttmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper. Svartmeisa foretrekker at kassen settes i barskog.
Morten Ree (30.01.2011)
?
Jeg legger ut solsikkefrø og meiseboller men har alike vel nesten ikke besøk?
S.S. (30.01.2011)
Svar:
Jeg vet ikke hvordan du bor, men flest fugler har folk som bor nær store trær og busker, eller i skogkanten. Hvis du nettopp har satt opp fuglebrett og begynt å mate fugler, så tar det litt tid før de blir oppmerksom på maten. Jeg håper og tror at det snart vil dukke opp noen fugler.
Morten Ree (30.01.2011)
Spørsmål:
Jeg har Kjernebiter ( 1 stk ) og Polarsisik( flere )på foringsplassen.
Legger ut solsikkefrø.
Stedet er Melbu i Vessterålen ( Nordland )
Hvor vanlig er disse 2 fugleartene her nord?
K.A.H. (30.01.2011)
Svar:
Kjernebiter er meget uvanlig så langt nord, det foreligger kun få registreringer. Vi vil velig gjerne at du går inn og registrerer dette på årets Hagefugltelling, www.fuglevennen.no. Hvis du ikke gjør dette selv kunne du ha sendt oss en oppdatert liste på e-post til fuglevennen@birdlife.no, så kan vi legge det inn for deg.
For 30 år siden så hadde kjernebiter sin utbredelse på Østlandet og spesielt rundt Oslofjorden. Siden da har arten hatt en meget positiv bestandsutvikling og hekker nå med mange par i Midt-Norge.
Polarsisiken følger ofte gråsisikflokkene og kan påtreffes over hele landet, men oftest i Nord-Norge.
Se utbredelseskart, bilder og les mer om de to artene i Norsk Fugleatlas (utgitt 1994): http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/
For å se helt oppdaterte kart gå inn på www.artsobservasjoner.no og søk på art.Morten Ree (30.01.2011)
En fremmed fugl?
Har i vinter hatt besøk av en fugl som vi ikke har funnet i fugleboka: Den holder lag med dompapen men er noe større,kraftigere. Er sennepsgul på hodet og nedover bryst,ellers er fjærdrakta lys,gråbrun spraglete, også gråbrun på vingene, ikke noe svart eller kvitt som vi ser på dompapen. Veldig nyskjerrig på hva dette er for en fugl.
A.L. (30.01.2011)
Svar:
Det høres ut som at du kan ha hatt besøk av en ung eller hunnfarget konglebit - den stemmer helt med beskrivelsen.
Roar Solheim (30.01.2011)
Dompap i en hage midt i Bergen by.
Hei, rett før jul fikk jeg øye på 1 dompapp i min hage. Jeg løp for å hente kamera, men da var den fløyet. Sist jeg så dompap i min hage var siste halvdel av 90 tallet. Da så jeg 4. Og så, 1/1/11, oppdaget jeg ikke mindre enn 11 dompaper i min hage, vaiende i vinden på grenene til et stort kirsebærtre! De satt der lenge, jeg åpnet vinduet og beundret dem. Etter en stund kom flere av dem flyvende rett mot meg og satte seg på taket over hodet mitt. En flott opplevelse og en god begynnelse på det nye året. Mitt spørsmål er om det er vanlig å se dompap i Bergen?
S. (08.01.2011)
Svar:
Dompap er ingen stor sjeldenhet i Bergen som sådan, men den har en veldig varierende opptreden fra år til år. I vinter er det veldig bra med dompap i Bergen og Hordaland, og Norge forøvrig. Husk å legge inn dine funn fra foringsplassen på Hagefugltellingen: http://www.fuglevennen.no/aktiviteter/land/natur/ln9/
Frode Falkenberg (30.01.2011)
polarsisik
jeg har over lengre tid observert 1 til 2 polarsisik på foringsplassen min.jeg bor i hordaland helt ute med havet.er det en vanlig sort her ?
H. (30.01.2011)
Svar:
Polarsisik er en sjelden fugl i Hordaland, men siden oktober har det vært noen få individer i fylket. Disse assosierer ofte med gråsisik. Ta gjerne et bilde av fuglene, send de til oss, slik at vi kan vurdere hvilken underart de tilhører (fra øst eller vest).
Frode Falkenberg (30.01.2011)
Katter
Hvorfor er det ikke båndtvang på katter, spesielt når det er yngletid for fuglene, når det er for hunder.Hva blir gjort for å få redusert det store antall fugler som blir tatt av katter?
J.O.M. (30.01.2011)
Svar:
Godt spørsmål, og et kinkig ett. Hvis hus/tamkatter hadde hatt halsbånd med telefonnummer til eier, kunne man se hvilke som var "villkatter" uten fast bopel, og hvilke dyr som ble tatt hånd om. (og man kunne ringe eier når katten ble funnet, død eller i live) Svigninger i kattemengden i forhold til strenge vintre forteller meg at veldig mange katter er uten fast bopel, og dermed hel- eller halvville.
Roar Solheim (30.01.2011)
Kjøttmeisens spisevaner
Roar du fortalte meg at Kjøtmeisen ikke var hamstrere,
grunnen til at jeg spurte var at kjøttmeisen sitter ikke i eller ved fuglehuset/brettet og spiser men flyr avgårde med en gang den har fått tak i en nøtt.
Er det mye svinn i det den spiser nøttene,(har lagt merke til det når jeg forer med solsikker at den slipper gjerne to tre solsikkefrø og slipper på bakken før tar en og flyr)
og hvor mye kan en kjøttmeis spise i løpet av en dag når den har rikelig med mat.
T. (29.01.2011)
Svar:
Fugl kan ofte ta med seg maten for å sitte mer skjermet mens de spiser. Jeg vet dessverre ikke hvor mye svinn det er under spisingen. Men rester av jordnøtter som faller på bakken vil nok raskt kunne plukkes opp av andre. Rødstrupe pleier ofte å plukke i rester etter de andre fuglene, fordi den gjerne foretrekker å finne maten på bakken. Jeg vet heller ikke hvor mye en enkelt kjøttmeis kan spise i løppet av en dag.
Roar Solheim (30.01.2011)